Connect with us

Politički rentgen

Stjepan Tuđman na čelu Penavine kolone ‘tuđmanista’!

Objavljeno

-

Apsolutno sam siguran da Andrej Plenković zna da Franjo Tuđman nije privatna svojina HDZ-a bez obzira što je Tuđman utemeljitelj te najveće državotvorne stranke u Hrvata. Franjo Tuđman nije ni Penavin, ni Plenkovićev, ni HDZ-ov, ni Domovinskog pokreta! Predsjednik Tuđman nije ni stranačka ni obiteljska svojina, jer on je svoj život posvetio obitelji koja se zove Hrvatska!

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

„Možda dobijem na lotu ili sportskoj prognozi“ – svojedobno je izjavio sin predsjednika Tuđmana Stjepan Tuđman, suočen s naslovnicama medija nakon otkrića da se nalazi na crnoj listi poreznih dužnika među 325 tisuća blokiranih građana. Zbog poreznog duga od 192.625,25 kuna država se upisala na njegov dio vile u Nazorovoj blokiravši mu mirovinu čiji iznos ipak nije htio otkriti.

Mediji su doznali da je dug nastao zbog neplaćenog ime PDV-a na ime restorana „Lady Šram“, koji je u zagrebačkoj Mesničkoj Stjepan Tuđman ulici otvorio 1997., pa zatvorio tri godine kasnije zbog lošeg poslovanja, od kojeg je naposljetku ostao samo dug. Posljednje dvije tvrtke u vlasništvu Stjepana Tuđmana, Domovina d.o.o. i Domovina – holding d.o.o., kako se navodi na financijskim izvješćima otišle su u stečaj, a svi njegovi nekoć „unosni“ poslovi odavno su propali.

Stjepan Tuđman kao i ostali članovi obitelji prvog predsjednika Tuđman danas žive povučeno, pa ih se u javnosti najčešće može vidjeti svakog prosinca na Mirogoju o obljetnici smrti svoga supruga, oca i djeda Franje. Klone se javnosti, ne pokazujući nikakav interesa za participiranje u društvenim i političkim gibanjima posttuđmanovske Hrvatske, s izuzetkom pokojnog Miroslava Tuđmana, koji je u političkom smislu bio nasljednik oca uvijek vjeran HDZ-u kao najvećoj državotvornoj stranci u Hrvatskoj. Njegov kratki disidentski istup i osnivanje HIP-a brzo je završio povratkom u matičnu stranku, kojoj je bio vjeran do kraja života. Iza Miroslava Tuđmana ostala je zavidna politička karijera, brojni znanstveni radovi i polemike, bio je decentan i suzdržan, što se ne može kazati za njegovog brata Stjepana, koji je bio i ostao medijski okidač za potrese i skandale koji su se događali oko obitelji Tuđman.

Osim restorana u srcu Zagreba i dvije spomenute tvrtke gubitašice, Stjepan Tuđman pokrenuo je svojedobno i tvrtku Domovina consulting, zatim Patria film, koja se trebala baviti snimanjem filmova. Otvorio kafić Garfield na Prilazu Gjure Deželića te kiosk Bartolomeo na zagrebačkoj Trešnjevci, no što god je taknuo, vrlo brzo je i upropastio. Ranih 90-ih, dok je u Hrvatskoj bjesnio Domovinski rat, utemeljeno je stranačko poduzeće Domovina koje je najprije dobilo upravo Stjepana Tuđmana za direktora, ali je ubrzo Domovina d. d. pretvorena u njegovo vlasništvo. U prvim godinama rada tvrtka je sklopila aranžman s Hrvatskom vojskom, odnosno MORH-om, i državnim tvrtkama o nabavi robe, a voćem i povrćem opskrbljivala je Studentski centar sedam godina zaredom.

Svojedobno se pisalo i o vanbračnoj aferi Stjepana Tuđmana oca dviju kćeri s mladom modnom dizajnericom Antonijom Vlatković. Kad je Antonija zatrudnjela 1999., obećao joj je priznati sina Franju i plaćati za njegovo uzdržavanje. No obećanje nije održao, već je nakon višegodišnjeg sudskog spora i povlačenja po medijima priznao dijete tek 2005. po naredbi suda, navodno i na nagovor majke Ankice.

Alimentaciju od 2000 kuna plaćao je neredovito, zbog čega je deset godina kasnije umalo završio i u zatvoru. No i dalje je uporno tražio smanjenje iznosa potpore djetetu tvrdeći da je gotovo na rubu siromaštva. Iz današnje perspektive ispada da nije lagao.

Ime Stjepana Tuđmana osvanulo je u medijima, zahvaljujući njegovoj kćeri. Tadašnja studentica zagrebačkog Pravnog fakulteta Nera Kristina Tuđman tada je vratila je člansku iskaznicu HDZ-a zbog neslaganja s politikom vodstva stranke, a okidač njezina odlaska iz HDZ-a nakon šest godina bila je odluka Andreja Plenkovića, a potom i Predsjedništva HDZ-a, o ratifikaciji Istanbulske konvencije. U intervjuu za Hrvatski tjednik tada je rekla da ne može govoriti u ime cijele obitelji, no da su njezini roditelji Snježana i Stjepan razočarani sadašnjim HDZ-om. Google i Internet ne pamti da je Stjepan Tuđman učinio bilo što korisno za Republiku Hrvatsku.

Danas je Stjepan Tuđman na čelu Penavine kolone „tuđmanista“ uz brojna zvučna imena iz javnog života, uglavnom desne provenijencije ma što to značilo, koji o stotoj obljetnici rođenja predsjednika Tuđmana namjeravaju organizirati velebnu svečanost na Jelačićevom trgu. Ideja ima prvenstveno svoje političke konotacije, jer oni zapravo žele dokazati da su vjerni i pravi „tuđmanisti“, nasuprot Plenkovićevom HDZ-u koji samo nastavlja „detuđmanizaciju“ Hrvatske koju je započeo Stjepan Mesić 2000-te godine. Ivan Penava, kao HDZ-ov otpadak i kao stečajni upravitelj raspadnutog Domovinskog pokreta, a inače i kao stručnjak za „dvije kolone“, uhvatio se Franje Tuđmana kao pijan plota, pa na stotu obljetnicu rođenja tog svehrvatskog velikana privatizira njegovo ime i prezime, lik i djelo, isključivo radi prikupljanja jeftinih politikantskih bodova.

Na čelu kolone „tuđmanista“ je Penava uz pobočnika Stjepana Tuđmana kao simbola obitelji Tuđman, a na čelu kolone „detuđmanizatora“ je Andrej Plenković predsjednik današnjeg HDZ-a!?! Postavlja se logično pitanje, jesu li Ivan Penava i Stjepan Tuđman doista dostojni reprezentanti i tumači Tuđmanove ljudske i političke baštine? Čini se, svjedočit ćemo još jednoj smišljenoj podvali i podjeli i to baš na stotu obljetnicu rođenja neupitnog velikana hrvatske povijesti Franje Tuđmana? Nije li politikantsko profiterstvo na imenu i djelu prvog predsjednika zapravo puno morbidnija „detuđmanizacija“ od svakog drugog oblika „detuđmanizacije“ kojoj smo svjedočili do sada? Pravi „detuđmanizatori“ jedva čekaju još jedan veliki cirkus na svjetlima javne pozornice!

Je li itko razmišljao što bi predsjednik Tuđman želio vidjeti u današnjoj Hrvatskoj koja ga se rado i s ponosom sjeća? Jesu li to dvije kolone koje se zbog političkog profita krve oko toga tko je veći i bolji štovatelj njegovog životnog djela koje se zrcali u njegovom kriku „Imamo Hrvatsku“, ili bi to trebala biti samo jedna kolona svehrvatskog zajedništva okupljenog oko njegovog imena, dakle nacionalnog zajedništva na kojemu je i sam predsjednik Tuđman, kao na jedinoj istinskoj pretpostavci vizionarski gradio i sagradio samostalnu i slobodnu državu.

Apsolutno sam siguran da Andrej Plenković zna da Franjo Tuđman nije privatna svojina HDZ-a bez obzira što je Tuđman utemeljitelj te najveće državotvorne stranke u Hrvata. Franjo Tuđman nije ni Penavin, ni Plenkovićev, ni HDZ-ov, ni Domovinskog pokreta! Predsjednik Tuđman nije ni stranačka ni obiteljska svojina, jer on je svoj život posvetio obitelji koja se zove Hrvatska! Predsjednik Franjo Tuđman je ugaoni kamen Hrvatske i u tom ozračju potrebno je svečano i dostojanstveno obilježiti stotu obljetnicu njegovog rođenja, jer u tom rođenju zrcali se rođenja naše drage Hrvatske. Predsjednik Tuđman i danas je s nama živ u ovim teškim ukrajinskim vremenima, a njegovo veličanstveno životno djelo kao Božji dar sve nas poziva na svehrvatsko nacionalno zajedništvo!

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari