Pratite nas

Reagiranja

Stjepandić, Drugo pismo drugu Jakovini

Objavljeno

na

Štovani druže Jakovina,

ja Vam nikad nisam bio član Vaše Partije, stoga su – ako me ne želite zvati gospodinom – drugi pojmovi puno prikladniji: nacionalist, šovinist, klerikalac, kleronacionalist, fašist, klerofašist, nacifašist, ustaša, ekstremist, ksenofob ili iz milja: neprijateljski emigrant. Ništa se nemojte ustručavati: sve su to pojmovi koje koriste tiskovine za koje radite ili yugovizija na kojoj tako često nastupate, a da se Vi takvom blaćenju nikad niste javno usprotivili. Mene ne smeta da me zovete „drugom“, ali ne bih želio da to Vama naškodi. Da netko od Vaših ne pomisli da smo u istu crkvu išli i isti primjerak „Nove Hrvatske“ čitali.

jakovinaVaša mrežna stranica na fakultetu Vam – bojim se – više škodi nego koristi, jer nigdje ne navodite tko je Vaše brojne uratke recenzirao: pretpostavljam isključivo perjanice iz regiyuna, kao Vaš mentor, specijalist za ‘ustaške zločine’ prije 14. travnja 1941. godine. Zato Vas (gotovo) nema u bazi Scopus. Pogledao sam čak i Hrvatsku znanstvenu bibliografiju i ostao bez riječi kada sam ustanovio da nemate niti jedan izvorni znanstveni rad u CC časopisima.

Toliko ste vremena proveli u inozemstvu, a tamo gotovo ništa niste objavili!? Nigdje nijedne inozemne recenzije! Koliko ste europskih projekata osmislili, započeli i uspješno završili? Kojih ste međunarodnih (izvan regiyuna) struktovnih udruga član, kojih časopisa recenzent? Koje ste međunarodne konferencije organizirali i tko je (izvan regiyuna) na njima nastupao? Jeste li savjetovali Europsku komisiju? Sve su to aktivnosti koje se u zemljama EU očekuju od jednog redovitog profesora.

Da, savjetovali ste bivšeg predsjednika (još jednu perjanicu znanosti!) i pišete za orjunaške tiskovine, koje objavljuju i izmišljene intervjue, pa doživite blamažu da Vam neovisni istraživač poput Igora Vukića argumentirano predbacuje „neznanje ili svjesno prešućivanje“ pozitivnih osobina Hrvatskog državnog sabora (Globus, 15.1.16). Sve skupa to više priliči jednom partijskom ideologu regiyuna nego li perspektivnom sveučilišnom profesoru. Novi Dušan Dragosavac zaogrnut hrvatskim imenom?Na nekom drugom sveučilištu davno bi Vas bili poslali na tržište rada kao neperspektivnog, a Vi se vidite na istoj razini s akademicima iz ‘ustaške’ Akademije!? Koji će student ili mladi znanstvenik Vas uzeti za uzor? Jasno je da s ovakvim redovitim profesorima Sveučilište u Zagrebu ne može biti među 500 najboljih na svijetu, niti će taj poželjan cilj u bliskoj budućnosti dostići, a Akademija bi trebala konačno (!) postaviti svoj sanitarni koridor prema takvim perjanicama povijesne znanosti, da ne kažem istorije.

Srdačan pozdrav iz ‘neprijateljske emigracije’: 恋家 (Liam Shi)

Josip Stjepandić

Tvrtko Jakovina je napisao:

on:  Tvrtko Jakovina 

Gesendet: Sonntag, 17. Januar 2016 14:01

An: Stjepandic, Josip

Betreff: Re: Zanima me samo jedno: čijom je milošću Tvrtko Jakovina postao

redoviti profesor zagrebačkoga Filozofskog fakulteta?

Dragi druže Josipe,

Za vašu informaciju, bibiografija do 2013 citirana je na linku:

http://www.ffzg.unizg.hr/pov/pov2/biografija.php?id=14

Ako ste zainteresirani za objavljeno u protekle dvije godine, javite se.

Ne morate ništa kupovati, naravno.

Srdačno,

TJ


>Prvi dio – Zanima me samo jedno: čijom je milošću Tvrtko Jakovina postao redoviti profesor zagrebačkoga Filozofskog fakulteta?

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Ivo Goldstein očito mnogo čita, a nažalost malo razumije

Objavljeno

na

Foto HINA

Notorni prof. dr. Ivo Goldstein, „propali“ diplomata, očito, mnogo čita, a nažalost malo razumije. Jao si ga njegovim studentima! Sada je u Jutarnjem listu (18. ožujka 2019.) objavio „komentar“ „Tko izjavi da su u Bleiburgu ubijeni „nevini vojnici“, nema što tražiti u Jasenovcu“. Nabrljao je sve i sva, baš kako to i inače čini. Ne kaže se bez razloga da je „isti kao otac“, odnosno da „jabuka ne pada daleko od stabla“!

U tom tekstu među ostalim se pita: što bi se moralo dogoditi da se ponovno održi  jasenovačka komemoracija? Pa, sam sebi odgovara: da bi „Vlada morala prestati financirati revizionistička društva, morala bi uklanjati ploče i insignije s ustaškim sloganima i simbolima, itd, itd. Međutim, prije svega – ona bi morala jasno reći danas ili sutra, a onda i ubuduće i zauvijek – tko je u Drugom svjetskom ratu bio na pravoj, a tko na krivoj strani“.

Kao prvo, ovo pitanje nije za Vladu, (vjerojatno misli na hrvatsku Vladu, mada poput Pupovca to nigdje ne ističe), već za učenike prvog razreda osnovne škole.

Međutim, bolje bi bilo da nam on, prije svega, odgovori – tko je u svetom hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu bio na pravoj, a tko na krivoj strani, ili još bolje – na kojoj su strani tada bili on i njegov tata?

Zatim se obrušio na izjave predsjednika Sabora (valjda opet misli na hrvatskog, što mu je kako se čini jako teško napisati), pa kaže da Gordan Jandroković, kao drugi čovjek u državi (valjda hrvatskoj!) „jednostavno – laže“. Po Goldsteinu na „Bleiburškom polju nije stradao gotovo nitko, nego su ljudi ubijani kasnije, nakon zarobljavanja“, a nakon toga tvrdi da tamo „nisu ubijene žene i djeca, nego su puštani kućama“!

Naš slavni Ivo piše i ovo: „Bleiburg i Križni put samo su dio „obračuna s narodnim neprijateljem“ koje su nove jugoslavenske vlasti provele od jeseni 1944. do ljeta 1945. godine (u nekoj mjeri i kasnije) na čitavom teritoriju, od Makedonije do Slovenije.“

Znači,  i ovaj pomozbog povjesničar se slaže da su se partizani i Tito obračunavali s „narodnim neprijateljem“ i nakon završetka Drugog svjetskog rata (ali i kasnije) od Slovenije do Makedonije, samo nigdje namjerno ne spominje – bez suda i suđenja!

S obzirom da su i Hrvati sudjelovali u Domovinskom ratu i da su pobijedili, jer to znači da su „pogriješili“ što se i oni nisu i nakon 1996. obračunali s „narodnim neprijateljima“?

E, da jesu, bili se na njihovu udaru našao i otac i sin Goldstein?

Profesor Ivo (tko mu je dao tu titulu?) kaže i ovo: „Na Bleiburgu i na Križnom putu stradalo je nevinih koji nisu trebali stradati – za mnoge njih, ako su i bili nešto krivi, smrt je bila vjerojatno prestroga kazna“!

Dakle, sad opet tvrdi suprotno – da su čak i nevini stradali na Bleiburgu!?

Može li se jednog ovakvog nazovi „povjesničara“ nakon toga uzeti za ozbiljno, odnosno vrijedi li s njim uopće polemizirati, kad, kako narod kaže, „laže kao pas“ ili bolje rečeno da je „glup do daske“?

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Dajte svetu misu i za Josipovića. Zaslužio je.

Objavljeno

na

Gdje je tzv. bivši sramni predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić stao, tu je nastavio također tzv. sramni  Ivo Josipović.

Naime, otkako se vratio starom jatu, ponovno u redove SDP-a, neprestano bljuje i pljuje, čas po ovima, čas po onima.

Neki bi rekli – „nikad nije kasno  poludjeti“!

Sad je po tko zna koji puta dao intervju jednom dnevnom listu (Večernji list, 16. ožujka 2019.).

Kad su ga pitali za mišljenje  o aktualnoj predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar – Kitarović, koja ga je, hvala Bogu, zamijenila, uz ostalo je rekao da „ne zna povijest svoje zemlje“, a da „u pluseve gospođi predsjednici svakako treba ubrojiti da je držala vrlo uspješno dijete, o čemu su mediji redovito izvještavali, očito na njezin poticaj“, zatim da je „sjajno navijala za naše športaše, što je prelazila  granicu dobrog ukusa ljubljenjem i grljenjem  svega i svakoga“, pa je  u „ozbiljnim krugovima i u inozemstvu izazivala podsmjeh i često neukusne šale“.

„Minus su joj“, kaže dalje, „neispunjena obećanja, posebno ona o tome kako će Hrvatsku učiniti najbogatijom zemljom, ili ono da će preseliti Ured.“

„Od ozbiljnih stvari koje joj možemo zamjeriti tu su poticanje ustašofilije, dolijevanje ulja na vatru loših odnosa sa susjedima, zlouporaba tajnih službi, besciljno seljenje ureda po Hrvatskoj te propuštanje prilike  da u sastancima s važnim akterima svjetske politike učini nešto korisno za Hrvatsku“, itd. i tako redom.

A kad je bila riječ o tome: kakve su šanse aktualne  predsjednice  za drugi mandat, i tu žalosni  Josipović ima što (podrugljivo) reći:

– „Ako ćemo suditi po rezultatima njezinog mandata, nikakve“!

Za njega je porazno da imamo mise za ustaške zločince, a da za partizane nikada nisu služene!

Što on ima s Crkvom i misama? Ne vjeruje u Boga, osim onog koji se zove Tito, Marx, Staljin i Lenjin!

Pa, ako baš hoće. porazno je da mise nikada nisu služene i za partizanske i komunističke zločince. Kad je nažalost bio na vlasti mogao je narediti da se i takvima služe mise!

S obzirom da si ovaj politički kameleon utvara da za razliku od Kolinde Grabar – Kitarović „zna povijest“ bilo bi ga dobro pitati: gdje je bio i što je radio 1991., tim prije što u njegovu životopisu nema ni rečenice o tome?

Neki kažu da je u vrijeme svetog hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata čitavo vrijeme vježbao s čuvenim i žestokim rockerom Goranom Bareom, kako bi ga i javno na klaviru mogao pratiti, dok ovaj u „transu“ pjeva ili bolje rečeno mrmlja.

Prelistavajući njegov službeni životopis od prve se vidi da uistinu nije bio “nigdje“, odnosno da je u vrijeme dok su drugi ginuli –svirao klavir!

Istina, nije on jedini kraj kojeg je hrvatska borba za slobodu i samostalnost prošla kao „zvijezda padalica“, ali zbog čega i kako je to moguće da ti i takvi nama dijele lekcije, a da mi njih „ne smijemo“ pitati – što su radili u ratu?

On će sigurno reći da ga je za predsjednika države birao „narod“. To je točno. Ali „narod“ koji je baš kao i on (svaka čast iznimkama) u vrijeme kad je trebalo također nešto svirao, recimo usnu harmoniku!

Stoga se pitamo: zašto se ne bi jedna sveta misa održala i za josipoviće?

Zaslužili su!

Mladen Pavković

Ivo J.: ‘Porazno je da imamo mise za ustaške zločince’, a za partizane nikad nisu služene

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari