Pratite nas

Herceg Bosna

STK Mostar najbolji klub u državi: “Izabrala nas je struka, to je još veća čast”

Objavljeno

na

Stolnoteniski klub Mostar proglašen je nedavno za najuspješniji sportski kolektiv u Bosni i Hercegovini u muškoj konkurenciji.

stkmedalje

Točnije, taj naslov podijelio je s košarkaškim klubom OKK Spars, no činjenica da je STK Mostar proglašen najuspješnijim kolektivom u izboru svih sportskih saveza u BiH daje ovom priznanju dodatnu težinu.

‘Za najboljeg u državi nas je proglasila struka, što nas posebno čini sretnim i počašćenim. Eto, sada smo službeno proglašeni najboljim kolektivom u BiH, no pitanje je hoćemo li biti najbolji u Mostaru, jer konkurencija nam je nogometni prvak HŠK Zrinjski’, kaže na početku razgovora za Bljesak.info Dragan Palameta, predsjednik kluba koji je dvije godine zaredom proglašavan najboljim sportskim kolektivom u Mostaru.

Uspjesi STK Mostar u zadnje dvije sezone
Prvak BiH (2013. i 2014.)
Pobjednik Kupa BiH (2013. i 2014.)
Pojedinačni prvaci BiH u U21 kategoriji (2014.)
Kadetski prvaci BiH, ekipno i pojedinačno (2014.)
Subkadetski prvaci BiH, ekipno i pojedinačno (2014.)
Viceprvaci BiH ekipno u konkurenciji juniorki, mlađih kadeta i juniora

Ovaj klub, koji je obnovio stolnotenisku tradiciju u Mostaru, počeo je s ozbiljnim radom otkako je otvorena stolnoteniska dvorana na Rudniku.

Otvaranjem dvorane koja ima sve potrebne uvjete za stolni tenis krenuo je strelovit uspjeh kluba koji danas ima daleko najbolju mušku momčad u državi.

Ipak, STK Mostar je dvostruki uzastopni prvak i osvajač kupa BiH među ostalom i što za njih, iz prijateljskih pobuda igra Dragutin Šurbek mlađi. No, plan kluba je da u budućnosti seniorsku momčad čine isključivo igrači koji su potekli u STK Mostar.

‘Danas u klubu imamo oko stotinu djece. Takva brojka je za jedan mali sport sjajna, jer uzmimo za primjer da nogometni klub Zrinjski ima oko 300 djece. Imamo odlične dečke i odlične stručnjake koji rade s djecom i rezultati se vide. Naši kadeti i kadetkinje, juniori i juniorke osvajaju pojedinačne i ekipne naslove u BiH, a jedan od naših najtalentiranijih mladića Luka Matković je pozvan u uglednu stolnotenisku akademiju Dr. Časl u Zagrebu’, dodaje Palameta.

Predsjednik STK Mostar kaže kako klub funkcionira zahvaljujući ‘simbiozi roditelja djece članova kluba te uprave’. Ipak, klub bi teže funkcionirao da nema prijatelja i simpatizera kluba koji svesrdno pomažu STK Mostar, a kojih je popriličan broj.

‘Izdvojio bih svakako Vjekoslava Bevandu, čovjeka koji nam pomaže od samih početak kluba, ali i ravnatelja studentskog doma Dragana Mikulića. No, pomoć naših prijatelja je neprocjenjiva. Miro Miljko, Ivan Sušac, Vedran Šimunović, Mate Rupčić, Dalibor i Vito Pušić, Marko Tadić, Dževad Rizvanović, Senad Ramadanović, Toni Vranjić, Zoran Matković, Ivan Ljubić, Marinko Soldo, Darko Stjepanović, Gordan Smoljan ,Dado Custović , svi oni snose zasluge što klub funkcionira na najbolji način i što smo postali najbolji sportski kolektiv u BiH’, zaključio je Dragan Palameta.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Obilježena 24. obljetnica 2. gbr HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

U mostarskoj vojarni Stanislava Baje Kraljevića, svečano je obilježena 24. obljetnica 2. gardijske brigade HVO-a, jedne od najslavnijih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim pripadnicima HVO-a.

Potom je u kapelici sv. Ivana Krstitelja misu služio vojni kapela don Jakov Pavlović. Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika brigade, veterana, predstavnika HNS-a, braniteljskih udruga HVO-a, obljetnici su nazočili brojni gosti i uzvanici.

Prigodne riječi u znaku prisjećanja na herojski ratni put 2. gbr HVO-a, njezina ustroja i postignuća te čestitkama za obljetnicu postrojbe uputili su zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije OS-a BiH brigadir Slaven Galić, pomoćnik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS-a BiH brigadrni general Ivica Jerkić i ratni zapovjednik 2. gardijske brigade HVO-a general zbora Stanko Sopta.

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

POŠTOVANI PRIJATELJI

U prigodi 24. obljetnice 2. gardijske brigade HVO-a obraćam Vam se kao njezin ratni i mirnodopski zapovjednik. Ovdje s mauzoleja i spomen-kapele slavnoj brigadi HVO-a. Ovdje gdje nas sa svoga spomen znaka gledaju njeni poginuli vitezovi. Ovdje gdje su pismene o ukazu predsjednika HRHB Mate Bobana da se osniva ova Brigada. Ovdje gdje je oltar – žrtvenik s kojeg već evo 24. godinu slavimo sv. misu za naše poginule suborce. Ovdje gdje u središtu tužna majka Hrvatica u naručju drži svoga poginulog sina bojovnika HVO-a.

Kad je prije 20. godine biskup Ratko Perić posvetio i blagoslovio ovu kapelu, obratio se na koncu bojovnicima, obiteljima poginulih i mnoštvu puka ministar obrane RH Gojko Šušak i održao najkraći, ali i najsadržajniji govor. Gledao je s ponosom u sve nas i rekao: NE BOJTE SE!

Evo, dvadeseti četiri godine poslije i ja želim to isto ponoviti: NE BOJ TE SE! Toliko je krvi i znoja, toliko muke i patnje uloženo u našu slobodu da se ne smijemo i ne trebamo bojati. Naši nas poginuli s neba sokole i vele: Mi smo za Vas dali svoju krv.

I naš General Slobodan Praljak ponavlja ne samo nama, već cijelom svijetu: SLOBODAN PRALJAK NIJE RATNI ZLOČINAC. S PRIJEZIROM ODBACUJEM VAŠU PRESUDU.
I svi naši poginuli prijatelji, pripadnici 2. gardijske brigade, vitezovi su ljubavi pram slobodi. Oni su heroji. Branili su goli život svoga naroda i svoje ognjište, svoju zemlju. Oni su činili Hrvatsko Vijeće Obrane. Oni su nas branili, a mi branimo istinu o njima i stoga sve laži i lažne konstrukcije odbacujemo.

Mi smo na ove godine ponosni – one su naš ponos. Danas molimo za svoje poginule, za njihove obitelji, za sve nas da nas njihova žrtva okrijepi u ovome našem životu.
Pokoj vječni daruj im, Gospodine! Počivali u miru Božjem

Kamenjar.com

MUNJE

 

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od elitnih postrojbi HVO-a sudjelovala je u desecima pobjedničkih operacija oslobađanja

Ciganske livade, Korićina, Glamoč, Čemernica, Jajce, Ugar…, neka su od brojnih mjesta koja su tijekom Domovinskog rata uspješno oslobodili pripadnici II. gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane pri čemu su poginula njezina 163 pripadnika.

2. gardijska brigada je bila gardijska mehanizirana brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini.

Brigada je utemeljena 13. prosinca 1993. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a, a kroz nju je prošlo 5.000 gardista.

Na temelju zapovijedi pokojnog predsjednika Herceg Bosne Mate Bobana, u prosincu 1993. godine osnovana je II. gardijska brigada HVO-a u čiji sastav su ušle Širokobriješka Kažnjenička bojna, Lakojurišna bojna, Hrvatska legija časti, 60. gardijsko-desantna bojna “Ludvig Pavlović”, a nešto kasnije i Postrojba za posebne namjene Gavran 2. Od tada do kraja rata prošli su, kao jedna od najelitnijih postrojba sva teška ratišta.

Sjedište brigade je bilo u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Rodoču, južnom prigradskom naselju grada Mostara

Brigada je prošla mnoge bojišnice do južnog, dubrovačkog bojišta do Manjače, pritom oslobodivši mnoge gradove (Kupres, Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo …) i kao takva slovila je za jednu od najslavnijih i najboljih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, a svoje živote za domovinu i slobodu dala su čak 163 pripadnika ove brigade.
Kapelica sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika brigade, koja se nalazi unutar spomenute vojarne ujedno je i spomenik palim braniteljima, na zidovima su ploče s imenima i slikama poginulih gardista.

Nakon rata zadaće brigade su bile da unutar HVO-a, koji je zajedno sa Armijom BiH činio Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, štiti bošnjačko-hrvatski entitet u BiH od rata, poplava, požara i sl. Brigada je tijekom1998. godine bila na obuci u Turskoj, u sklopu NATO-a.

Tijekom 2001. godine, 2. gardijska brigada zajedno sa ostalim postrojbama hrvatske komponente Vojske FBiH daje potporu Hrvatskoj samoupravi.

Hrvatski narodni sabor je pozvao časnike i vojnike hrvatske komponente Vojske Federacije BiH na samoraspuštanje. Većina časnika i vojnika, samovoljno, ovaj je poziv ispoštovala, te su vojarne HVO-a ostale prazne.

Jedine posljedice samoraspuštanja, na kraju, su bile nekoliko izgubljenih plaća za vojnike i časnike HVO-a, kao i gubitak položaja u vojnoj hirerahiji za one osobe koje su se najgorljivije založile da se raspuštanje provede.

Reformom obrane u BiH 2005. godine Vojska Federacije BiH zajedno sa Vojskom Republike Srpske je integrirana u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Danas se Oružane snage Bosne i Hercegovine sastoje od tri pukovnije, a 1. pješačka (gardijska) pukovnija je nasljednica Hrvatskog vijeća obrane.

Kamenjar.com

General zbora HVO-a Stanko Sopta: Uloga HVO-a u vojno redarstvenoj operaciji Oluja je neupitna!

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari