Pratite nas

Naši u svijetu

Što će biti s borbenim jedinicama EU-a?

Objavljeno

na

Europska unija od prije nekoliko godina raspolaže jedinicama za potrebe mirovnih misija. Vojnici do sada nisu bili angažirani u vojnim akcijama, ali to bi se ubuduće moglo promijeniti.

Od 2007. godine dvije borbene jedinice (battlegroups) Europske unije, s oko 1.500 vojnika nalaze se u stanju pripravnosti. Polugodišnjom rotacijom, smjenjuje se sastav vojnika zemalja članica EU-a. Multinacionalne jedinice zamišljene su kao brze borbene jedinice, a sposobne su i za dugoročne misije. Za sada one još nisu bile angažirane.

Sukoba, koji pogađaju Europu, u Europi i njezinom susjedstvu, međutim, ne nedostaje. Je li možda koncept od samog početka bio pogrešan? Ne, kaže zastupnik Europskog parlamenta i glasnogovornik Europske narodne stranke, Michael Gahler u intervjuu za Deutsche Welle i dodaje: „Mi moramo biti u stanju odgovoriti na izazove. Ukoliko se politička volja – kada je riječ o angažiranju borbenih jedinica – ne iskristalizira, onda se prije ili kasnije mora postaviti pitanje, da li bi nešto trebalo mijenjati?“

Nadopuniti, ne ukidati

Pritom, malo tko želi ukinuti borbene jedinice. One Europljanima služe kako bi svijetu pokazali da i oni imaju svoje vojne snage za krizne događaje i kao određenu protutežu Amerikancima, koji u NATO savezu imaju glavnu riječ. Ali svi su složni da ubuduće ne može biti kao do sada. Na sastanku ministarskog vijeća, održanom u travnju u Luksemburgu, njemački ministar obrane Thomas de Maiziere spomenuo je mogućnost da jedinice EU-a ne budu korištene samo kao borbene, već i kao „jedinice za brzu obuku“, ili za potrebe UN-a, za „promatranje, savjetovanje i pomoć.“

Ta se ideja svidjela Patricku de Rousiersu, predsjedniku Vojnog komiteta EU-a. O njemačkom prijedlogu francuski general je rekao: „On je poslužio kao katalizator u diskusiji, da se utvrdi koliko daleko su zapovjednici stožera spremni ići. U svakom slučaju postoji spremnost da se ide naprijed, kako bi se povećala sposobnost raegiranja Europske unije na krize.“

Kriza u Maliju kao test

Njemački ministar unutarnjih poslova svoj plan je predstavio u kontekstu sukoba u Maliju i pritom naglasio: „Sada vidimo da postoji mnogo situacija, gdje je Europska unija prisiljena na brže reagiranje. I Mali bi bio dobar primjer za angažiranje jedinica EU-a. Vojnu inicijativu na sebe je ipak preuzela Francuska. Političar Michael Gahler, bio je jedan od rijetkih koji se tada zalagao za angažiranje jedinica. „Pritom, ni ja nisam angažman u Maliju zamislio kao borbeni, već u nekoliko etapa, iz pozadine, gdje bi malijske službe postepeno ponovo uspostavile svoju upravu. Tu bi učešće moglo poslužiti ponovno uspostavljanju suvereniteta ili administrativnih struktura. Ali politička volja tada nije postojala“, rekao je Gahler.

“Borbene jedinice EU-a, mogle bi se angažirati u Maliju…”

Glavni problem za brzo angažiranje borbenih jedinica je to što je u mnogim zemljama, članicama EU-a, kao što je recimo Njemačka, neophodna suglasnost Parlamenta. Ali, dok bi odluka za vojnu akciju bila donesena, već bi bilo prekasno. S druge strane, za jedinice za brzo obučavanje, o kojima je govorio de Maiziere, suglasnost Parlamenta nije potrebna.

Veći europski angažman

Kritičari borbenih jedinica neprestano ponavljaju da su one konkurencija NATO savezu i zato predstavljaju skupu paralelnu strukturu. Stručnjak za sigurnosna pitanja, Michael Gahler smatra da to ne predstavlja opasnost za podjele u NATO-u. On polazi od toga da Sjedinjene Američke Države očekuju snažnije europsko vojno sudjelovanje barem kada je riječ o sukobima u i oko Europe: „Amerikanci imaju pravo kad nam poručuju: „Sami se brinite za svoje dvorište“. Evropa, međutim, još uvijek nije sasvim sigurna kako bi doprinos borbenih vojnih snaga trebao izgledati. O tome kakav će biti budući koncept borbenih jedinica, odlučivat će šefovi država i vlada EU-a, najvjerojatnije na sumitu u prosincu.

DW.DE

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održana je videokonferencija u okviru pilot projekta Korijeni kojim se ostvarila suradnja osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Tijekom videokonferencije djeca iz Chicaga su pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tom je prigodom poručio kako je projekt Korijeni usmjeren na izgradnju i jačanje zajedništva hrvatskog naroda, svijesti da smo jedan – nedjeljiv narod ma gdje živjeli te je prvenstveno usmjeren na djecu i mlade koji su budućnost Hrvatske „ Draga djeco iz Vukovara, Širokog Brijega i Chicaga stvorite nova prijateljstva utemeljena na činjenici da ste Hrvati, da dijelite jedan jezik jednu povijest, jednu kulturu i jednu budućnost. A svaki vaš uspjeh je hrvatski uspjeh, dogodio se on u Vukovaru, u Chicagu ili u Širokom Brijegu.

Svi ga zajedno iščekujemo i svi ćemo ga zajedno slaviti, a Vaša hrvatska država se s Vama i danas već ponosi“.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u Republike Hrvatske i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kultura

Ovdje je na zrnu Očenaša zakucalo srce Domovine…

Objavljeno

na

Objavio

Misli jedne mlade djevojke iz hrvatske dijaspore

 
Danas, kao i svake godine 18.11. prisjećamo se žrtve grada Vukovara. Svi mi  danas se sjetimo izraziti naše suosjećanje s patnjom onih koji tu bol nose i svaki drugi dan u godini i to već 26 godina.
 
No na današnji dan svi dišemo istim ponosom i domoljubljem. Svi zajedno osjećamo bol i tugu zbog naših dragih poginulih branitelja, ubijenih i progonjenih stanovnika Vukovara, kćeri i sinova, majki i očeva, baka i djedova, braće i sestara…
 
Srca nam se stežu pri govorima Siniše Glavaševića i svi se sjećamo tog strašnog zločina koji je počinjen nad hrvatskim narodom. Danas se sjećamo. A sutra? Doći će sutrašnji dan i opet će se zaborav koji nam se nameće ušuljati u svakodnevnicu. Pravda i istina opet će čekati godinu dana da je se prisjetimo. Pravit ćemo se da se ništa nije dogodilo.
 
Ne postoje naši dragi i hrabri branitelji, ne postoje žrtve, ne postoje nepronađena zaklana tijela!
 
Dogodio se samo papir i sporazum. A dogodile su se i kuće i slobode i radna mjesta onih koji su za te zločine trebali odgovarati.
 
Zaborav na Vukovar  zaborav je identiteta,  povijesti, branitelja i njihovih obitelji. Vrijeme je da svi uništeni i oskvrnjeni Domovinskim ratom dožive pravdu i utjehu prije nego im nada umine.
 Mi danas nismo svjesni koliko smo sretni što imamo svoju Domovinu. Što možemo slobodno i bez straha reći da smo Hrvati i da volimo naše i poštujemo tuđe.
 Neka današnji dan ostavi malo gorčine i težine da nas podsjeti i da nas bude dovoljno sram što tako bahato životarimo.
 
 Pitamo se ima li smisla, ima li nade.
 
 Ja znam da većina nas koji smo sudjelovali na susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru može posvjedočiti da ima smisla! Sve što su ljudi prošli i proživjeli u tom gradu i naši hrabri branitelji. Ima smisla! Jer mi smo ta Hrvatska za koju su se oni borili, za koju su dali život.
 
Kaže se: naša osveta bit će osmjeh naše djece.
 
Prisjetimo se sada te strašne godine 1991… Sjetimo se kolone stanovnika koji su tako hrabro ostali do kraja u svom gradu. Sjetimo se njihovih suza, njihove patnje i boli.
 
I sada se sjetimo mladeži koja je 30. travnja 2017 sa memorijalnog groblja pješačila u koloni do dvorca Eltz gdje se održalo euharistijsko misno slavlje. To je bila kolona nasmijane, vesele mladeži puna nade i vjere. Cijelim se putem pjevalo, molilo i slavilo Krista! Bio je to susret sa živim Isusom, tajnom Njegove ljubavi i žrtve za nas. Ta mladež je nada Hrvatske koju su sanjali svi koji su iz ljubavi prema domovini žrtvovali svoje živote, da bi mi danas mogli uživati u slobodi.
 
Nama je jasno, da nismo bili u običnom gradu nego u gradu žrtve, u gradu heroja! I zato budimo i mi turbo vod i gradimo tu našu voljenu domovinu.
 
Volimo tu našu grudu! Kopati ćemo po njoj, hraniti se njome i blagoslivljati ju!
 
Krist je naša nada i mi smo vjera živa! Isuse povedi me svojim putem, vrati me mojem domu. Za Hrvatskom mi srce žudi. Evo me Gospodine, mene pošalji.
 
Zapamtite Vukovar! Danas, sutra, zauvijek.
 
 
Magdalena Ivošević
studentica
Frankfurt am Main, 18.11.2017.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari