Pratite nas

Pregled

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

Objavljeno

na

Sredinom srpnja ove godine Ministarstvo obrane poslat će u 4 države zahtjev u kojemu stoji da je Hrvatska zainteresirana za kupnju njihovih borbenih zrakoplova.

Taj će zahtjev za dvadesetak dana MORH uputiti u Švedsku (Gripen JAS-39), SAD (F-16), Južnu Koreju (FA-50) i Izrael (F-16 Barak), a također, računaju da bi u iduća dva mjeseca mogle stići konkretne ponude, koje bi onda MORH-ovi timovi proučavali, piše Večernji list.

Bude li sve teklo po planu, krajem listopada ili u studenom, sve bi bilo spremno za izbor borbenog lovca koji bi postupno trebao zamijeniti naše MIG-ove 21.

Plan je i da se odmah ugovori i obuka tehničara te 10-ak pilota u prvoj fazi.

Prema tom planu, Hrvatska bi tijekom 2021. i 2022. godine mogla imati eskadrilu dovoljno funkcionalnu za osnovne potrbe Air Policinga.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Veleposlanica Švedske u Hrvatskoj: I dalje smo vam spremni ponuditi Gripene

Objavljeno

na

Objavio

Nova veleposlanica Kraljevine Švedske u Hrvatskoj Diana Helen Madunic u razgovoru za tportal otkrila je kako u Švedskoj, koja je Hrvatskoj željela prodati svoje Gripene, gledaju na propast posla kupnje borbenih zrakoplova od Izraela.

– Vrlo pozorno pratimo proces. Sa švedske strane mogu reći da smo vrlo zainteresirani za to pitanje. Ponuda švedske tvrtke SAAB, uz potporu švedske vlade, još uvijek stoji. I dalje smo spremni ponuditi zrakoplove Gripen Hrvatskoj ako postoji interes za njima.

To je visokotehnološki razvijen, nov zrakoplov, čiji je trošak po satu letenja povoljan, koji je kompatibilan sa standardima NATO-a i koji možemo brzo isporučiti. Riječ je o sustavu koji smo razvili za obranu svoje države te koji sami koristimo i razvijamo.

Također, koriste ga druge zemlje u Europskoj uniji koje su članice NATO-a, Mađarska i Češka Republika, kazala je veleposlanica Madunic.

Na novinarsko pitanje, švedska veleposlanica potvrdila je da SAAB nudi zrakoplove uz potporu švedske vlade. – I u Hrvatskoj je SAAB predao ponudu uz podršku švedske vlade, naglasila je.

Na potpitanje je li u tom slučaju možda došlo do nesporazuma između dvije vlade oko ponude, odgovorila je: – Nisam tada bila ovdje pa ne mogu govoriti o tome. Ali kada je u pitanju ova vrsta javnih nabava, švedsku industriju podupire švedska vlada u skladu s uspostavljenim mehanizmima i procedurama.

Može li se očekivati da se SAAB javi na mogući novi natječaj? – Za početak trebamo vidjeti što će odlučiti hrvatska Vlada i kako će nastaviti taj proces. To nas zanima. I kao što sam rekla, otvoreni smo za razgovore. Ako hrvatska Vlada otvori mogućnost i pozove nas na razgovor, spremni smo razgovarati o raznim opcijama, kazala je veleposlanica Diana Helen Madunic za tportal.

 

Jan Ivanjek: Američka ponuda koja se ne može odbiti

 

 

 

Krstičević: Kupnja američkih F-16 jedna od najbližih opcija, od SAD-a očekujemo najbolju ponudu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Mario Karamatić: HVO se u Srednjoj Bosni borio protiv ISIL-a

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić govorio je jučer u Zadru na javnoj tribini “Daytonska ili građanska BiH: jučer, danas, sutra”.

Tribinu je organizirala Mladež Matice Hrvatske u Zadru i Zadarski Filozofski fakultet, a organizator je kažu bio pozvao i Željka Komšića, koji se nije odazvao.

Karamatić je tom prilikom rekao da neće govoriti previše o političkoj situaciji u BiH “jer bi za to trebalo tri dana”.

“Državni parlament u BiH je dvodomni i sve ono što prođe kroz Zastupnički dom, mora se odobriti u Domu naroda. U RS postoji kakav-takav povratak, dok Hrvati s prostora pod kontrolom tzv. ARBiH Hrvati odlaze i danas”, kazao je.

Karamatić je ustvrdio da mu je nejasan narativ koji se pojavljuje u Hrvatskoj, a govori o tome da je susret Dodika i Čovića problematičan, a govorio je i o ratnim danima.

“HVO se borio protiv ISIL-a u Srednjoj Bosni. Bio je to odred El Mudžahid, oni su uglavnom ratovali s golorukim narodom, a HVO ih je pomeo gdje je god mogao i ja sam ponosan na to”, rekao je Karamatić.

Na tribini su još govorili profesor Mladen Ančić i mladi kolumnist i politički aktivist Marijan Knezović.

Paragraf 54. – sotonska teza o ‘samoprogonu’ Hrvata iz srednje Bosne

 

Karamatić: Komšić nije učinio ništa pametno i njegovi glasači Bošnjaci su svjesni toga

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari