Connect with us

Najave

Što donosi dokumentarac ‘Herceg-Bosna, zločin i kazna’? (VIDEO)

Objavljeno

-

Evo kad vidimo ovo, izgleda da su udbaške aktivnosti u Hrvatskoj koordinirane s onima u BiH. Uopće ne treba gledati taj dokumentarac, i ova tri trailera su previše, tu se vidi ta najomiljenija udbaška metoda a to je inverzija i zamjena teza. Oni na sva zvona najavljuju 40 logora koje su držali Hrvati a prešućuju 332 u kojima su oni držali Hrvate, oni pokazuju jednog pripadnika HVO-a kako pali kuće u Herama a sigurno neće spomenuti da su upravo iz tih Hera kretali svi muslimanski zločini počinjeni nad Hrvatima u tom kraju. Dakle, kad se toliko događaja dogodi u tako kratkom vremenu, i sve su usmjerene na blaćenje HVO-a Hrvata iz BiH, Tuđmana, Šuška, Praljka, Bobana itd, onda nek onaj tko misli da se tu radi o slučaju nek to i dalje misli. Mi ćemo zadržati naše Bogom dano pravo misliti drugačije (opa.)


Premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Herceg-Bosna, zločin i kazna” bit će održano 8. svibnja u Mostaru u okviru obilježavanja Dana logoraša BiH.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković kazao je da ”film govori o zločinima počinjenim u 20 logora na području tzv. Herceg-Bosne koja je pokrivala Hercegovačko-neretvansku, Srednjobosansku, Zeničko-dobojsku i Hercegbosansku županiju”, prenosi bljesak.info

Naglasio je da je na ovom području bilo zatvoreno više od 25.000 logoraša bošnjačke i srpske nacionalnosti koje su zatvorili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane. Također je dodao da se film prevodi na turski, engleski i njemački jezik.

”Ne želimo osuditi nijedan narod, već ukazati na zločine i istinu, jer u BiH uvijek postoje tri istine”, poručio je Mešković.

[ad id=”68099″]

Također je najavio da će u siječnju sljedeće godine biti premijerno prikazan još jedan dokumentarni film koji govori o seksualnom zlostavljanju muškaraca i žena u logorima.

Redatelj filma “Herceg-Bosna, zločin i kazna” Avdo Huseinović naglasio je da film sadrži upozorenje zbog potresnih i jezivih snimaka kao što je masakr u selu Ahmići te zločini u selu Here.

”Nije mi jasan apsurd koji se dogodio na području tzv. Herceg-Bosne kada su pripadnici vojske HVO-a jedne noću uhitili svoje suborce muslimane koji su se borili s njima protiv vojske RS-a i zatvorili u logore. O tome upravo i govori ovaj film”, kazao je Huseinović.

Dodao je da je u filmu korišten ”veliki broj relevantne dokumentacije i informacije iz provedenih istraživanja te da u filmu govore i nekoliko političara kao što su Stjepan Kljuić, Ivo Komšić, Stjepan Mesić i drugi”.

Osim njih, u filmu koji traje 113 minuta, govore 82 preživjele žrtve, uglavnom logoraši.

Na vijest o snimanju filma reagirali čelnici Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH čiji je predsjednik Anđelko Kvesić film nazvao očitim primjerom širenja mržnje, ali i iskrivljavanja povijesti u režiji Jasmina Meškovića, predsjednika Saveza logoraša u BiH.

”Historia est magistra vitae, kaže stara latinska izreka koja za Savez logoraša u BiH i njegova predsjednika Jasmina Meškovića očito ima drukčije značenje. Oni povijest žele preusmjeriti svojim željenim tijekom”, rekao je Večernjem listu Kvesić, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH.

On naglašava kako su povijest BiH pisali i hrvatski logoraši, njih 14 tisuća koji su prošli kroz 331 logor Armije BiH.

”Nazivanje logora Armije BiH sabirnim centrima u kojima su pripadnici Armije BiH vježbali borilačke vještine samo je dio nastojanja čiji je cilj iskriviti povijest na štetu Hrvata i njihovih žrtava”, komentirao je Kvesić u listopadu najavu snimanja filma.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari