Pratite nas

‘Što fali Ognjištima?’

Objavljeno

na

Čovječanstvo koristi vatru već tisuće godina – i još uvijek milijarde ljudi vatru koristi kao u kamenom dobu, na otvorenom ognjištu. Međunarodne organizacije žele pomoći, ali je pitanje: mogu li?

Nedavno je u Bonnu održan Međunarodni forum za korištenje energije pri kuhanju. Za stotinjak sudionika, od predstavnika međunarodnih humanitarnih organizacija pa do proizvođača peći, priređena je i večera pripremljena na roštilju.

To je, u blagostanju Europe i svima nama koji smo navikli na centralna grijanja i štednjake u kuhinji, bio i podsjetnik, zašto su se uopće okupili. Roštilj i priprema hrane na otvorenoj vatri je nama tek razonoda u ljetnim danima. Za oko tri milijuna stanovnika naše planete, takav način korištenja vatre je još uvijek – svakodnevnica. Čitavo ognjište se zapravo sastoji od samo tri kamena postavljena oko vatre u prostoru u kojem se živi.

Nawa Ray Dhakal je jedan od sudionika foruma i njegova majka, kao i njegova baka u rodnom Nepalu su svakog dana satima bile zaposlene održavanjem vatre na kućnom ognjištu. “Morale su odlaziti veoma daleko kako bi sakupile ogrijev”, svjedoči Ray Dhakal. Zato je bilo dobro gotovo sve što koliko-toliko gori.

Otvoreno ognjište u Sudanu U mnogim dijelovima svijeta, to je jedini ‘štednjak’: tri kamena oko vatre na kojima je postavljen lonac s objedom.

Dim i bolest ukućana

“Uglavnom je u kući bilo veoma zadimljeno, tako su i one patile od mnogih bolesti, kašlja i bolesti dišnog sustava pa do nadražaja očiju”, kaže on. Ray Dhakal je danas zamjenik direktora Centra za promociju alternativne energije Nepala i želi pomoći milijunima svojih sunarodnjaka koji i danas žive istim životom kao njegova majka i baka.

Sa njim se slaže i Maria Neira, direktorica odjela za javno zdravlje i okoliš Svjetske zdravstvene organizacije (WHO): “Sigurna energija i pravo na čisti zrak svaki dan je od presudnog značaja za naše zdravlje i zato se moramo boriti za to.”

Stručnjacima okupljenima u Bonnu nije bilo teško nabrojati sve nedostatke takvog pradavnog načina korištenja vatre: ne samo da je štetno za zdravlje, nego je i upravo beznadno neučinkovito. To znači i da se sve više vremena mora provoditi u sakupljanju ogrijeva. Stručnjaci humanitarnih organizacija su izračunali kako se tako, svakog dana, u svijetu sagorijeva više od tri milijuna tona drva za potpalu – sa svim posljedicama koje one znači za okoliš i emisiju ugljičnog dioksida. I povrh toga, u tom ogrjevu u kućnom ognjištu često završava i smeće koje, poput plastike, sagorijevanjem stvara opasne tvari.

Priprema objeda u Africi Jest da dimi – ali i tjera komarce. Zato se tradicionalno oko ognjišta sakuplja čitava obitelj i prijatelji.

Svatko ga ima i “funkcionira” svugdje

Ali realnost u mnogim kolibama Azije, Afrike ili Južne Amerike izgleda posve drugačije: čak i kad je riječ o dimu, u vlažnim predjelima se tamošnjim stanovnicima on čini kao manje zlo od komaraca i brojnih kukaca sa kojima nekako treba izaći na kraj. Druga je prednost da otvoreno ognjište pruža i toplinu za sve ukućane, a povrh toga stvara i svjetlost – nešto što zatvorena peć ne može ponuditi.

Ipak, ključni argument u toj teškoj borbi protiv otvorenog ognjišta jest – ono je potpuno besplatno i svatko može nekako zapaliti vatru, postaviti par kamenja oko njega i početi kuhati objed.

Zato i Anna Ingwe, odrasla na selu u Tanzaniji, priznaje kako je ženama u takvim domaćinstvima teško objasniti da se moraju brinuti za vlastito zdravlje: “Kupiti ili ne kupiti peć nije samo pitanje možete li si to priuštiti ili ne. To je više od toga. Tu je i pitanje prioriteta. Kad majka i ima nešto novaca, možda joj je beba bolesna ili dijete nema cipele da ide u školu. Sve ovisi o tome što se prvo treba nabaviti.”

Peć i štednjak, očito, nije baš osobito visoko na tom popisu obiteljskih prioriteta. Cilj ovog foruma je ipak do godine 2020. osigurati 100 milijuna peći za stanovnike koji još uvijek kuhaju na otvorenim ognjištima.

DW

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Novi pravosudni igrokaz u slučaju ‘Šantić’

Objavljeno

na

Objavio

Županijski sud u Bihaću odbio je prijedlog Tužiteljstva USŽ-a za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću Tigru, Dedi Karabegoviću, Jasmiru Topalu, Enveru Keranoviću i Ramizu Bajramoviću, koji su prije nekoliko dana uhićeni zbog sumnje da su 1995. ubili generala HVO-a Vladu Šantića.

Svakome tko je pratio slučaj nestanka generala HVO-a Vlade Šantića, čije tijelo nikada nije pronađeno, nije teško zaključiti kako je u tom slučaju riječ o igrokazu pravosudnih tijela u USŽ-u kako bi se javnosti prikazalo da se nešto radi, piše Večernji list BiH.

Naime, bez tijela Vlade Šantića nema ni presude, pa je u tom slučaju i ovo treniranje strogoće i gluma pravne države pomalo smiješan čin. Koliko god su se u istrazi o mučkom atentatu na doministra FMUP-a Jozu Leutara događale opstrukcije, gotovo na identičan način to se događalo i prilikom istrage vezane uz ubojstvo generala HVO-a.

Opstruiranje istrage

Podsjećanja radi, u poslijeratnom razdoblju provedeno je nekoliko istraga zbog ubojstva Šantića, no nijedna nije rasvijetlila slučaj do kraja. Federalna uprava policije (FUP) je početkom 2014. godine, a na osnovi izjave zaštićenoga svjedoka koji je tvrdio da se posmrtni ostaci generala Šantića nalaze u bačvi na Grabežu, obnovila je istragu u tom predmetu. Ubrzo su izvršena iskopavanja, pa je na obližnjoj lokaciji pronađena bačva s karboniziranim ostacima jedne osobe.

Ipak, DNK analizom nije se moglo gotovo ništa utvrditi jer su posmrtni ostaci bili previše oštećeni. Iste godine FUP-ovi istražitelji pronašli su tragove Šantićeve krvi kod hotela Sedra, nakon čega je podnesena kaznena prijava protiv Hamdije Abdića i nekoliko njegovih suboraca. Za vlasti u Federaciji, nevladine organizacije, Helsinški odbor te ured Amora Mašovića, taj čovjek kao da nije ni postojao, niti koga uopće zanima što se dogodilo s njim. Osim Šantićeve supruge koja je do sada na sve načine pokušavala doći do njegova tijela kako bi ga na dostojan način pokopala, generala HVO-a nitko drugi nije tražio. Jedino je imala potporu u kardinalu Vinku Puljiću, ali su i njegova nastojanja ostala blokirana.

Dudakovićeva šutnja

Unatoč tome što ga je posljednji vidio, general Armije BiH Atif Dudaković već godinama šuti i niječe bilo kakvu umiješanost u Šantićevu likvidaciju. Podsjećanja radi, tog kobnog dana Šantić se obukao i nakon toga sjeo u Abdićevo vozilo, što je u tom trenutku bila neobična gesta za Šantića. Međutim, Šantićevim vozilom marke Mercedes krenula su dvojica pripadnika HVO-a – Željko Vujić i Radovan Klepić uz koje su sjela i dvojica vojnih policajaca iz 502. brigade Armije BiH.

Vozila su se uputila prema hotelu Sedra u Cazinu. Po dolasku u hotelu ih je dočekao general Atif Dudaković, a dvojica pripadnika HVO-a Vujić i Klepić, nakon što su pred ulazom razoružana, otjerana su iz hotela. Generalu Dudakoviću tom prilikom su pravili društvo stanoviti major Armije BiH Aleksandar Mrenica, Hamdija Abdić te Danijel Zulić, osoba koja je dva dana prije pucala u leđa pripadniku HVO-a u kafiću Flamengo.

Nakon tog susreta generalu HVO-a Vladi Šantiću gubi se svaki trag. Premda je 5. korpus Armije BiH imao kompletnu logističku pomoć iz Hrvatske, 10 posto svih isporuka trebao je dobivati tamošnji HVO. Međutim, general Šantić nikada nije znao koliko je čega stiglo jer kompletan uvid u logistiku imao je samo Atif Dudaković.

 

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

 

Hamdija Abdić “Tigar” i ostali uhićeni pušteni na slobodu

 

Obitelj Šantić: Tragamo za istinom i pravdom već 22 godine

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Biskup Komarica: Konstantno ignoriranje zahtjeva katolika da im se omoguće jednakopravnost

Objavljeno

na

Objavio

U srijedu, 13. prosinca 2017 susrela su se u Banjoj Luci trojica domaćih vjerskih predstavnika pravoslavni banjolučki episkop Gospodin Jefrem, muftija banjolučki dr. Osman efendija Kozlić i biskup banjolučki dr. Franjo Komarica s veleposlanicom SAD u BiH Maureen Elizabeth Cormack.

U dužem otvorenom razgovornu glavna tema je bila mogućnost većeg zajedničkog djelovanja predstavnika tri glavne vjerske zajednice – SPC, Katoličke Crkve i Islamske zajednice – u korist mira i pomirenja u zemlji, te u većem utjecaju na domaće političare oko njihovog zajedničkog djelovanja za dobro svih stanovnika zemlje.

Svaki od trojice vjerskih dužnosnika je iznio svoje viđenje aktualne situacije zajednice vjernika kojoj stoje na čelu, zalaganje u korist mira i pomirenja te mogućnosti i nemogućnosti utjecaja na aktualnu politiku na području svoje kompetencije.

Biskup Komarica je u svojim izlaganjima – između ostalog – podsjetio na zajedničko zauzimanje trojice domaćih vjerskih vođa prije početka rata, tijekom rata u BiH i poslije rata u korist zaštite ljudskih prava, te zajedničkog života u međusobnoj solidarnosti i pomaganju.

Požalio se na podržavanje od strane utjecajnih međunarodnih političara poslijeratnog „kontroliranog kaosa“ i vladavine zakona jačega u zemlji umjesto izgradnje pravne države.

Prigovorio je konstantno ignoriranje – od strane domaćih i međunarodnih političara – brojnih opravdanih zahtjeva domaćih katolika da im se omoguće jednakopravnost i osnovna ljudska prava, kao što su održivi povratak na vlastitu imovinu, izgradnja domova i nužne infrastrukture te izgradnja župne crkve umjesto porušene – kao što je slučaj u općini Drvar.

Naveo je niz projekata koje njegova skoro potpuno iskorijenjena biskupija – tek je oko 5% katolika od predratnog broja nakon 22 godine poslije rata prisutno na području entiteta RS – već godinama nastoji provoditi na socijalnom i odgojno-obrazovnom području u korist istinskog pomirenja i zajedničkog nužnog budućeg života.

Pojasnio je veleposlanici da ona „svaki put kad putuje ovim područjem, a nema pravog puta niti kućā može znati da su tu bila katolička sela, iz kojih su miroljubivi stanovnici nasilno protjerani a nitko od političara i dužnosnika – ni domaćih ni stranih – nije im dostatno omogućio da se ponovno vrate i ostanu živjeti u svom rodnom kraju“.

Zamolio je veleposlanicu Cormack, da preporuči svima trojici „neku učinkovitiju molitvu za političare da im Bog prosvijetli pamet i potakne srce te više ne odbacuju istinu, ne gaze pravdu i ne ismijavaju se pomirenju i trajnom miru među građanima ove zemlje, za koje su odgovorni pred Bogom i pred poviješću“. Sva trojica vjerskih predstavnika su izrazila svoju spremnost da i ubuduće imaju svoje službene predstavnike u Međureligijskom vijeću na području šire banjolučke regije.

Zahvalili su veleposlanici Cormack za organiziranje susreta i otvoreni razgovor. Veleposlanica je obećala da će se pozabaviti s opravdanim pritužbama, prijedlozima, pitanima i zamolbama svojih uvaženih sugovornika, javlja TABB.

 

Biskup Komarica: Zašto se prešućuju i ne procesiraju zločini nad katolicima

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari