Što Hrvati imaju s Dubrovnikom?

  0

  “Dobro, ali što Hrvati imaju s Dubrovnikom? Pa to je sve napravljeno prije 600 godina!”, ispalila je Hrga u programu TV postaje Al Jazeera Balkans, u razgovoru s akademikom Vladimirom Iblerom, koji je nije demantirao, ali to se i ne može zamjeriti čovjeku koji je prešao u drugo stoljeće života

  dubrovnik-riviera-700x300-1

  Svojedobno je Denis Kuljiš nazvao “prisavskim talibanima” skupinu novinara i urednika koji su zavladali HRT-om nakon trijumfa Kukuriku koalicije i poznate sječe 40 urednika. Kuljiš je vjerojatno mislio na njihovu isključivost u razgovorima i pristupu novinarstvu koji više poveznica imaju s militantnom (džihadističkom) organizacijom, nego sa suvremenim novinarstvom.

  Ja bih se složio s nazivom militantne skupine s Goranom Radmanom na čelu, ali bi dodao još koji argument u prilog teze kako se radi o talibanima, a ne o novinarima.

  Naime, HRT nikada, osim u vrijeme Domovinskog rata, nije bio neko istaknuto s(t)jecište hrvatske nacionalne misli i osjećaja, ali ono što je uslijedilo nakon dolaska Kukuriku koalicije i spomenute uredničko-novinarske ekipe na čelo HRT-a, može se usporediti samo s kulturocidom koji su talibani napravili na svjetskoj kulturnoj baštini u Afganistanu.

  Moderni talibani na HRT-u i šire…

  hrgaKao što su talibani minirali stoljećima stare kipove Bude, tako su i “prisavski talibani” nastojali minirati svaki trag hrvatske kulture, nacionalne misli, ali i općenito opozicije u Hrvatskoj. Ta intencija posebno je bila izražena u informativnom programu, a nakon što su ovladali servisom informativnog programa, uskoro su im se na udaru našle sve redakcije, od religijskog do kulturnog programa. Jednoumlje, neuvažavanje različitosti i općenito nedoživljavanje hrvatske kulturne i nacionalne posebnosti, jedinstveno je svim džihadistima iz te poveće skupine okupljene u HRT-u.

  Međutim, moderni talibani ne obitavaju samo na HRT-u, iako se ta “nacionalna” kuća pokazala izvrsnim inkubatorom za njihovo stasanje i izobrazbu, pa su se poslije raširili u sve moguće društvene i novinarske pore. Tako sam nedavno, “šaltajući” programe na televizoru, naišao na još jedno talibansko čedo HRT-a i Nove TV. Doduše, čedo nema ništa s novom generacijom talibana stasalih pod patronatom Kukuriku koalicije, ali bi moglo biti prototip za sve buduće naraštaje talibana, kao i za ovu generaciju koja upravo završava obuku kod Radmana.

  Riječ je o Mirjani Hrgi, istoj onoj Hrgi koja je u anale političkog novinarstva ušla objavivši vijest o smrti Ivice Račana. Hrvatska nikada neće zaboraviti njenu izjavu: “Umro je čovjek koji nas je naučio demokraciji”(!) Čast pokojnicima, ali ne znam gdje je u slobodno vrijeme Ivica Račan poučavao demokraciju. Možda u Centralnom komitetu SKH, partijskoj školi u Kumrovcu, Lepoglavi ili Staroj Gradišci? Na stranu taj davni grijeh Mirjane Hrge, jer me je novi, moram priznati, šokirao više nego taj prethodni – antologijski.

  Hrvatska bez prava na dubrovačku povijest i kulturu

  Naime, radeći intervju sa 101-godišnjim akademikom Vladimirom Iblerom za TV postaju Al Jazeera Balkans, sa sjedištem u Sarajevu, Hrga se dotakla hrvatskog identiteta, budućnosti i prošlosti “na ovim prostorima”. U jednom trenutku je intervju skrenuo na Dubrovnik i njegove ljepote, a tada je i Hrga pokazala svu raskoš talibanske obuke:

  “Dobro, ali što Hrvati imaju s Dubrovnikom? Pa to je sve napravljeno prije 600 godina!”, ispalila je Hrga ispred akademika Iblera koji je nije demantirao, ali to se i ne može zamjeriti čovjeku koji je prešao u drugo stoljeće života. Tako se Mirjana Hrga, obučavana u talibanskim centrima u Zagrebu, dokazala kao izvrstan vojnik TV postaje koja, inače, ima ekskluzivu na sve video uratke Al-Qaede i talibana. Tako je u samo jednoj rečenici Hrga prebrisala sve hrvatsko iz Dubrovnika – iz dubrovačke književnosti, povijesti, arhitekture i umjetnosti.

  Mala Mirjana je vojnik kakvog se ne bi posramio ni Šešelj, ni svi velikosrpski ideolozi koji godinama svojataju dubrovačku kulturnu baštinu, a napose dubrovačku književnost. U jednoj rečenici ona je oduzela Hrvatskoj bilo kakvo pravo na dubrovačku povijest i kulturu. Sreća što je Mirjana Hrga beznačajna voditeljica, a Al Jazeera, unatoč silnim milijunima koji se iz Katara slijevaju u sarajevsku Centralu TV postaje, beznačajni informativni servis.

  Tako se i dogodilo da u nekoliko sljedećih dana nitko iz nacionalne kulturne javnosti i inteligencije nije reagirao na taj sramotni ispad. Izgleda, da sam samo ja primjetio to komadanje dubrovačke povijesti i kulture, naišavši slučajno na tu TV postaju, a ustvari tražeći program Historyja. Tako mi je umjesto povijesnog kanala, sat povijesti održala Mirjana Hrga. Doktorirala je na visokoj talibanskoj školi u Zagrebu, a trenutno predaje u Sarajevu. Još jedan podatak za našu polupismenu profesoricu Hrgu – Dubrovnik je malo stariji od 600 godina!

  U naprednoj talibanskoj obuci sve je moguće

  No, iako sam pomno pratio nastavak emisije, nakon ispada s Dubrovnikom nisam mogao dokučiti čijoj nacionalnoj kulturi bi Hrga pridružila Dubrovnik? Možda bošnjačkoj? Njeni šefovi iz Dohe i Sarajeva sigurno bi pljeskom, a možda i obilatim honorarom, pozdravili kada bi se pronašla neka povijesna spona između Dubrovnika i Bošnjaka. Doduše, Bošnjaci kao narod postoje od 1993., a prema Hrginim izračunima, Dubrovnik je nastao prije 600 godina! Kako sada sve to pomiriti i staviti u povijesno-vremenski okvir, a da budu zadovoljni i povijesna znanost i šefovi u Dohi? Možda bi Hrga sljedeći put mogla izjaviti kako je Dubrovnik, ustvari, muslimanski grad – ionako je bio vazal Osmanskog carstva, a onda su došli genocidni Hrvati i sve Dubrovčane pokatoličili. Nezapamćena inkvizicija. Džamije su postale katoličke crkve, Gundulić nije bio isusovac, nego – imam.

  Sve to može imati smisla, kako da ne, pa i Hrgin kolega Tihomir Ladišić je svojedobno izjavio na HTV-u kako je HV, odnosno HVO, granatirao Sarajevo za vrijeme rata u BiH. U naprednoj talibanskoj obuci sve je moguće, pa i to da ispod imena Mirjane Hrge piše da je ona – novinar!

  7dnevno

  facebook komentari