Pratite nas

BiH

ŠTO HRVATI ZNAJU O IZBORU U DOM NARODA FBIH

Objavljeno

na

Hrvatima se biraju podobni predstavnici, a inženjering provode bošnjačke stranke

S obzirom na vrlo ‘liberalne’ zakonske uvjete nije nužno da osoba koja se bira jest Hrvat, već da se samo tako predstavi

Komplicirani sustav popunjavanja federalnog Doma naroda, a napose inženjering s izborom Hrvata iz županija gdje su manjina te da njihova volja nema nikakvog utjecaja, nepoznati su većini građana. No, većini Hrvata su poznate posljedice ove vlasti koja godinama zlorabi sustav bošnjačke dominacije kako bi izabrala izvršnu vlast i tako raspolagala s golemim resursima, proračunskim novcem, javnim poduzećima, upravama, agencijama koje ravnopravno plaćaju i Hrvati.

Dom naroda PSBiH
No, istodobno njihov većinski glas ne vrijedi kada trebaju izabrati predstavnike u vlasti. Po rezultatima ankete tek nešto bolje upućeni u zakonodavstvo i aktualna rješenja znaju u čemu je ‘kvaka’, ali ne i kako spriječili inženjering s Hrvatima koje nameću Bošnjaci. Ključ odgovora leži u popunjavanju gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Dom naroda FBiH bira se sukladno odredbama Izbornog zakona i Ustava iz županijskih skupština prema rezultatima popisa iz 1991. godine.
Tamo se ukupno bira 17 izaslanika Hrvata, kao i Srba i Bošnjaka te sedam predstavnika manjina. Unaprijed određene kvote po kojima se iz svih deset županija bira po jedan Hrvat, kao i predstavnici drugih konstitutivnih naroda najproblematičnija je i u njoj bošnjačke stranke uguravaju Hrvate bez potpore vlastitog naroda. Koliko je to problematična odredba vidi se po tome da se iz Goražda gdje živi 72 Hrvata bira jedan izaslanik u Dom naroda, kao i u Posavini gdje ih živi oko 40.000. Razlika je gotovo 600 puta u vrijednosti glasova. Slično je to i s drugim sredinama gdje primjerice i Sarajevo bira jednoga Hrvata iako ima dvostruko manje hrvatskih stanovnika nego Posavina, Tuzla, Bihać… Na taj način od 17 Hrvata izaslanika koji se biraju u Dom naroda, Bošnjaci mogu komotno izabrati šestoricu – dva iz Zeničko-dobojske županije, po jednoga iz Bihaća, Sarajeva, Tuzle i Goražda.
I za federalnu vlast po zakonskim rješenjima ne treba im nijedna hrvatska stranka. A što je još zanimljivije mogu to izvesti s područja pet svojih većinskih županija a da nijedan izabrani hrvatski izaslanik iz srednje Bosne, Posavine, Hercegbosanske županije, Zapadnohercegovačke ili HNŽ-a bude u vlasti. Sve to omogućila je međunarodna uprava izmjenom izbornih pravila čime se FBiH pretvara u bošnjački entitet. (ZK/VL)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Zamjenik ravnatelja CIA-e u nenejavljenom posjetu Sarajevu

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik ravnatelja američke Središnje obavještajne agencije (CIA) Vaughn Bishop doputovao je u četvrtak nenajavljeno u Sarajevo, objavili su lokalni mediji.

Prema tim izvorima Vaughn Bishop bi se trebao sastati s ravnateljem Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmanom Mehmedagićem i njegovim suradnicima te s čelnicima i predstavnicima policijskih struktura.

Mrežni portali objavili su fotografije automobilske kolone u kojoj se Bishop navodno vozio po Sarajevu i koju su činila uglavnom vozila s diplomatskim registracijskim pločicama predviđenim za veleposlanstvo SAD.

Bosnu i Hercegovinu i ranije su posjećivali visoki dužnosnici CIA-e a zadnji put je to 2016. godine učinio John Brennan, tadašnji ravnatelj agencije.

CIA i OSA imaju dugogodišnju uspješnu suradnju.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Ilegalni migrant u Sarajevu pokušao se ‘prošvercati’ na zrakoplov za Beč

Objavljeno

na

Objavio

U sarajevskoj zračnoj luci u četvrtak se dogodio incident u kojemu je, kako javljaju lokalni mediji, jedan ilegalni migrant pokušao ući u zrakoplov na liniji za Beč pa je u toj nakani uspio zaobići sve sigurnosne provjere i dospio do uzletišta, a tek su ga tu svladali i uhitili pripadnici Granične policije BiH.

Iz uprave zračne luke u Sarajevu potvrdili su samo kako je došlo do incidenta te kako je u tijeku istraga nakon koje će biti objavljeno više detalja.

“Na terenu su tužitelj i pripadnici Granične policije. Cijeli se slučaj istražuje”, kazala je glasnogovornica zračne luke Sanja Bagarić Arnaut.

Televizija N1 objavila je kako je jutarnji let za Beč kasnio dva sata. To se dogodilo nakon što su se kod zrakoplova odjednom zatekle nepoznate osobe. Reagirali su policajci i pripadnici osiguranja zračne luke, no svi su putnici nakon toga morali izaći iz zrakoplova da bi se proveo dodatni protudiverzijski pregled.

Neki su putnici nakon toga odustali od leta bojeći se za svoju sigurnost.

Portal Klix je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio kako je incident zapravo prouzročio migrant koji je u nakani da se ukrca u zrakoplov preskočio zaštitnu ogradu i potom preko piste došetao do zrakoplova.

Dodatnu je zabunu prouzročio jer je navodno nosio odoru djelatnika zaposlenih na poslovima prihvata i otpreme zrakoplova pa je tek u zadnji trenutak opaženo kako je riječ o “ilegalcu” koji se pokušavao pošvercati na let za Beč.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari