Connect with us

Što je Bošnjacima Erdogan, Srbima je Putin …

Objavljeno

-

Bošnjački dio BiH jača veze sa Turskom. U Srbiji i Republici Srpskoj na značaju dobivaju samo investitori iz Rusije, dok istovremeno jedni i drugi govore o prikljućenju EU. Kratak je to rezime uvodnika Michaela Martensa objavljenog u Frakfurter Allgemeine Zeitungu.[su_spacer]

erdogan-putin1”Nigdje u Europi Turska nije tako omiljena kao što je u Bosni i Hercegovini”, tvrdi Michael Martens u tekstu kojeg je objavio Frakfurter Allgemeine Zeitung.

”Mnogo je govora turskog predsjednika Abdullaha Güla, premijera Recepa Tayyipa Erdogana i ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua u kojim spominju Bosnu i Hercegovinu, Sarajevo ili na turskom čarobno ime Saraybosna”, piše Martens i navodi neke od primjera.

Kada je Erdogan pobijedio na parlamentarnim izborima 2011. godine, prvo je pozdravio “braću i prijatelje” u glavnom gradu BiH.

Bošnjaci sačuvali osmanlijsku kulturu

 ”Sarajevo je danas dobilo ono što i Istanbul“, istaknuo je Erdogan koji je godinu dana ranije, prilikom posjete Sarajevu, rekao “beznačajno je da li imamo zajedničku granicu ili ne. Osjećam da je ta zemlja naš prvi susjed, i zbog naše povijesne odgovornosti, Bosnu nećemo nikada ostaviti na cjedilu”.

Martens dalje podsjeća da u Ankari, Istanbulu i Izmiru ulice, džamije ili parkovi nose ime Alija Izetbegović. Isto tako u Sarajevu jedan park nosi ime Recep Tayyip Erdogan.

Martens u tekstu navodi i povijesnu vezu koja potiče još iz Osmanlijskog carstva, na 6.878 turskih riječi u bošnjačkom jeziku, ali i prenosi navode iz studije koju je uradio društveno-istraživački institut „Populari“ iz Sarajeva:

”Nitko nije sačuvao osmanlijsku kulturu kao što je učinila BiH. Pa ni Turci sami“, dodaje Martens, ne praveći pri tome razliku između BiH i Bošnjaka.

Martens navodi da se uspjesi turskih sportaša slave u Sarajevu i da bošnjački političari u Sarajevu povezanost s Turskom često uzimaju kao povod da svoje europske partnere u razgovorima upozore: ”Ako ne primite BiH u EU, onda će se ona orijentirati u pravcu Turske“.

Najvažniji gospodarski partner Hrvatska

Turska u BiH pomaže u sanaciji mostova, medresa, džamija. Također daje stipendije bošnjačkim studentima, što navodi na zaključak da Turska aktivno provodi islamizaciju tamošnjeg društva. Međutim, gospodarski Turska u BiH nema važnu ulogu. Najvažniji trgovinski partner BiH je Hrvatska. Trgovinska razmjena ove dvije zemlje je prošle godine iznosila skoro dvije milijarde eura. Nakon Hrvatske slijede druge susjedne zemlje, dok je Turska na devetom mjestu. Slično je i sa investicijama. Poduzetnici iz Austrije su između 1994. i 2012. godine u BiH uložili više od 1,3 milijarde eura. U istom vremenskom razdoblju turski investitori jedva da su u BiH uložili 150 milijuna eura. Na osnovu toga je Turska, statistički gledano po ulaganju u BiH, između Nizozemske i Luksemburga. I ono gdje se ulaže je u mjestima koja su uglavnom naseljena Bošnjacima. Turska „Ziraat Bank“ u BiH ima 25 podružnica od kojih je samo jedna u Republici Srpskoj.

Međutim, tamo su aktivni ruski investitori. Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović s tim u vezi kaže: “Bošnjaci vole Turske, Srbi vole Ruse”.  Bolje rečeno: što je jednima Erdogan, drugima je Putin. Novac dolazi iz drugih izvora. Bosanski političari znaju zašto svoju zemlju žele odvesti u EU – zaključuje Martens u listu „Frankfurter Allgemeine Zeitung“.

M.J./hrsvijet

 

kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari