Connect with us

Hrvatska

Što je Dan Pobjede!?

Objavljeno

on

To je jedini praznik za koji svi u Hrvatskoj znaju. Slave se pobjeda u Domovinskom ratu i oslobađanje Knina

[ad id=”68099″]

Domovinski rat nije prestao 5. kolovoza 1995., no taj je datum toliko značajan i “uklesan” u kolektivno pamćenje Hrvata da se i danas slavi kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. To je jedini državni praznik koji se udomaćio u narodu i za koji svi u Hrvatskoj znaju. I znaju da se tog datuma slavi pobjeda u Domovinskom ratu i oslobađanje okupiranog Knina. Kolika je simbolična vrijednost ovog datuma za Hrvatsku, jasno je i po tome da se glavna osporavanja i politički pritisci koji dolaze iz Srbije jednako tako odnose na 5. kolovoza i Knin. Stoga službeni Beograd, kada želi kontrirati Hrvatskoj, “dira” upravo taj datum i inaugurira, primjerice, “konkurentski” dan sjećanja na stradale Srbe, istog datuma.

Dakle, osporava se datum 5. kolovoza jer Hrvatima taj datum stvara najjaču reakciju. Kako politika ne može promijeniti ishod ratova iz devedesetih, jer pobunjenici, kao i njihovi nalogodavci iz Beograda, jesu poraženi na vojnom polju, valja “zagaditi” barem datum koji je u Hrvatskoj stekao status svetinje. To, naravno, nije bio i dan konačne pobjede u ratu, koji je potrajao još mjesecima poslije, uglavnom na teritoriju BiH, gdje su HV, HVO i Armija BiH vojno porazili združene srpske vojske i snage. No, ni Daytonski sporazum nije “zaokružio” teritorijalnu cjelovitost Hrvatske. Diplomatski je spor o rješenju problema istočne Hrvatske potrajao mjesecima, da bi se na kraju dogovorilo mirno rješenje i potpisan je Erdutski sporazum. Istočni je dio Hrvatske reintegriran otprilike dvije i pol godine nakon oslobađanja Knina. Tijekom godina proslava Dana pobjede ostaje izravno vezana uglavnom tek uz Knin, a kako se oko ovog događaja uvijek i u Hrvatskoj politiziralo, Knin je s vremenom postao i poprište sukoba političara s narodom. Takve “izrođene” proslave uglavnom se zbivaju kada su na vlasti nehadezeove koalicije i predsjednici RH. Nehadezeovim premijerima i predsjednicima države uglavnom na taj datum u Kninu biva neugodno jer su redovito pobirali zvižduke. Kada je državni vrh pokušao blokirati zviždače te izborom govornika blokirati i braniteljske udruge koje su tog datuma uvijek slale i političke poruke vlasti, “narod” je pronašao svoju alternativnu proslavu te se vrhunac proslave Dana pobjede iz Knina u pravilu seli u Čavoglave, gdje Thompson osigurava nesmetano veselje. I Thompsonovo odustajanje od proslave u Čavoglavama te spajanje “njegove” narodne proslave s onom koju organizira gradonačelnica Knina (Josipa Rimac, HDZ) znak je da se ovogodišnji 5. kolovoza smatra najvažnijim datumom i za politike i političare. Konkretno, HDZ očito računa da će u Kninu odnijeti veliku pobjedu te time i simbolično krenuti u pobjedu i u novom “Domovinskom ratu”, kako svoj budući očekivani premijerski mandat i zadatak naziva i Tomislav Karamarko, šef HDZ-a. Simbolički, tako je Dan pobjede postao, dakle, i datum oko kojega će se “pofajtati” i glavni politički protagonisti hrvatske politike.

Taj “boj” neće propustiti ni predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Već je zauzela stav da će se, bez obzira na plan državnog protokola koji su napravili u vladi Zorana Milanovića (a koji ne predviđa govore dužnosnika), ona obratiti puku, odnosno, prema procjenama organizatora, najmanje 100.000 ljudi, a braniteljske udruge u izrazitom optimizmu spominju i posjet 200.000 ljudi. Iz Ureda predsjednice doznaje se da će ona, naprotiv, pozvati i premijera Milanovića te predsjednika Sabora Josipa Leku da i oni održe govore u Kninu 5. kolovoza. Pritom će predsjednica pozvati sve koji planiraju obilježiti jubilarni Dan pobjede u Kninu da osiguraju da taj dan prođe dostojanstveno. U prijevodu – bez zvižduka političarima. Ona sama planira provesti cijeli dan u Kninu pa tako poziva i ostale visokorangirane da joj se pridruže, a ne da, kao što planira državni protokol, u Kninu provedu tek nekoliko jutarnjih sati. Hoće li ovo biti moguće ili će politika opet povući “granice” pa će jedni dobiti pljesak i ostati, a drugi zvižduke i otići, vidjet ćemo 5. kolovoza. Datum je to koji je, očito, i više od Dana pobjede.

Davor Ivanković/VečernjiList

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari