Connect with us

Religija i Vjera

Što je sve zabrinulo njemačkog nadbiskupa Schicka u Hrvatskoj?

Objavljeno

-

Predsjednik Komisije Njemačke biskupske konferencije za Crkvu u svijetu, bamberški nadbiskup dr. Ludwig Schick završio je četverodnevni posjet Hrvatskoj, priopćila je 26. travnja Njemačka biskupska konferencija.

Cilj njegova putovanja, dogovorenog na proljetnom zasjedanju Njemačke biskupske konferencije, bio je produbljivanje kontakata s Crkvom u istočnoj, srednjoj i jugoistočnoj Europi.

U složenim političkim, društvenim, kulturnim i vjerskim prilikama u Europi, u kojoj su trvenja sve veća, rekao je nadbiskup Schick, „važno je učvršćivati odnose katoličkih crkava na istoku i zapadu, u što se ubraja i ekumenski dijalog.

Crkvu s Europom vežu duboke veze. Njezino zajedničko poslanje uključuje stvaranje univerzalne zajednice koja se zalaže za opće dobro.

Crkve su danas pozvane držati se zajedno i razvijati zajedničku europsku kuću svjedočenjem evanđeoskih vrijednosti, nadasve slobode i jedinstva, odgovornosti i solidarnosti. Svi moji sugovornici u Hrvatskoj potvrdili su moje mišljenje“, istaknuo je.

„U Hrvatskoj sam susreo živu Crkvu aktivnu u vjerskom i društvenom životu kao i u obrazovanju. Zvanja za svećeničku službu su stabilna, a veza između mladih i Crkve snažnija nego u zapadnoj Europi“, rekao je nadbiskup iznoseći svoje utiske s posjeta Hrvatskoj. „Ali Crkva se također suočava s velikim izazovima.

Hrvatsko društvo mora raščistiti s komunističkom prošlošću i suočiti se sa sadašnjom paneuropskom sadašnjošću. U tim napetim prilikama Katolička crkva je visoko motivirana da sudjeluje u ostvarivanju te zadaće vlastitom tradicijom.“

Nadbiskup Schick, zajedno s izaslanstvom Njemačke BK, posjetio je slavonske gradove Đakovo i Požegu te glavni grad Zagreb i ondje vodio razgovore, navodi se u priopćenju.

Slavonija je jedan od ruralnih dijelova Hrvatske koji ima najmanje koristi od pozitivnog gospodarskog razvoja zemlje. Ondje je osobito snažno prisutno iseljavanje.

„Biskupi iz tih krajeva, ali i predstavnici Zaklade Konrad Adenauer i djelatnici Njemačkog veleposlanstva u Hrvatskoj izvijestili su me da se iseljavanje iz Hrvatske značajno povećalo u posljednjih nekoliko godina. Ranije su – izvijestili su jednoglasno – muškarci išli u zapadnu Europu zarađivati novac za svoje obitelji.

Danas odlaze cijele obitelji i ne vraćaju se. Ostaju starci, za koje se obiteljska zajednica može sve manje brinuti. Čitavim dijelovima Hrvatske prijeti uništenje. Za sada ne postoje ideje kako se taj trend može zaustaviti.

Razlozi iseljavanja, osim nedostatka ekonomske perspektive, jesu raširena korupcija i nedostatak povjerenja u državne institucije“, rekao je nadbiskup Schick. U ruralnoj Hrvatskoj vidljive su tendencije koje se povećavaju i u drugim dijelovima Europe.

Zemlje Europske unije hitno trebaju nastojati uravnotežiti ekonomske i socijalne standarde unutar i između europskih zemalja. U protivnom će gradovi sve više jačati a provincije odumirati, što se nužno mora spriječiti radi budućnosti Europe.

Nadbiskup Schick se tijekom svog posjeta, između ostalog, susreo sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskupom Želimirom Puljićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom Đurom Hranićem, požeškim biskupom Antunom Škvorčevićem, glavnim tajnikom Hrvatske biskupske konferencije hvarski biskupom Petrom Palićem i apostolskim nuncijem nadbiskupom Giuseppeom Pintom. U razgovorima je jasno izašlo na vidjelo da se i danas osjećaju posljedice ratova koji su doveli do raspada Jugoslavije prije više od 20 godina.

„Crkva u Hrvatskoj smatra svojom zadaćom pomiriti Hrvatsku sa susjednim narodima – zadatak koji je vrlo kompliciran i vjerojatno dugotrajan“, primijetio je nadbiskup Schick.

Tijekom svog posjeta nadbiskup Schick je također imao priliku upoznati se sa crkvenim projektima na području obrazovanja.

Nakon što se Crkvu sprječavalo da sudjeluje u obrazovanju djece i mladeži tijekom komunističkog razdoblja, u zemlji je od 1990. naovamo osnovano gotovo 30 katoličkih škola. U njima djeca i mladi stječu holističko obrazovanje u duhu evanđelja.

Osim toga, 2010. godine na inicijativu kardinala Bozanića pokrenuto je Katoličko sveučilište u Zagrebu. „Iako je još uvijek u izgradnji, sveučilište me je jako impresioniralo. U njegovu sklopu postoje odjeli za povijest, psihologiju, sociologiju, komunikologiju i sestrinstvo.

Uz stručno usavršavanje ono radi na ljudskoj izgradnji i prenošenju kršćanskih vrijednosti. S obrazovnom ponudom Crkva pridonosi razvoju čitavoga društva“, rekao je nadbiskup Schick.

Misija / IKA

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari