Connect with us

Komentar

Marko Ljubić: Što je to Trkanjecu dramatično u pismu Gordana Grlića Radmana?

Objavljeno

on

Željko Trkanjec se u osvrtu u Jutarnjem listu osvrće na kako kaže “dramatično” pismo ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Radmana kolegama ministrima EU država, te povjerenicima za vanjsku politiku i proširenje EU. Pa Trkanjec kaže:

“Hrvatski ministar navodi da presuda Europskog suda za ljudska prava (ECHR) u slučaju Sejdić-Finci (Rom i Židov kojima je Sud potvrdio da su im narušena ljudska prava jer se ne mogu kandidirati za Predsjedništvo i Dom naroda zato što je to rezervirano samo za pripadnike konstitutivnih naroda) poziva na eliminaciju diskriminacije, ali ne i odbacivanje koncepta konstitutivnih naroda. Na to slijedi pitanje: kako definirati izbor članova Predsjedništva iz redova svih građana a da se ne ukine obveza da se za te pozicije mogu kandidirati samo iz hrvatskog, bošnjačkog i srpskog korpusa. Kad se razbije ta formulacija, nestaje i temelj koncepta konstitutivnih naroda”.

Željko Trkanjec u uvodu u ovu mini raspravu kaže da ovaj koncept hrvatskog diplomatskog pristupa možda i može izdržati pravni, ali teško može izdržati politički test.

Zašto ne bi izdržao politički test, kada je upravo ovaj koncept Grlića Radmana prvorazredno političko rješenje za izlaz iz krize odnosa naroda u BiH?

Radman i Hrvatska su s ovim stavom doveli EU i države članice pred odluku – ili ćete prihvatiti provjerena, jedino prihvatljiva i jedino moguća iskustva i rješenja demokratskih zemalja, koja je ovjerila suvremena politička misao i teorija nacionalnih i višenacionalnih država, te načina njihovog uspješnog konstituiranja, ili ćete biti izravni sudionici odgovornosti za nastavak dokazano lošeg i sve opasnijeg eksperimenta?

Točno to piše za onoga tko zna čitati u ovom pismu Gordana Grlića Radmana. I, piše, što posebno raduje u kontekstu svega što upravo Republika Hrvatska i Gordan Grlić Radman s cijelom vladom rade u zadnjih nekoliko godina – da Hrvatska neće pasivno gledati nastavak tog eksperimenta.

Naime, dvojbe oko punih građanskih i nacionalnih prava u BiH ima samo za one koji, ili ne znaju ništa o uvjetovanosti građanskih prava nacionalnom suverenošću i nacionalnim pravom, ili koji svjesno ignoriraju tu uvjetovanost gurajući muslimansku platformu unitarne države. Radman iz razumljivih razloga nije kolegama napisao da nikakva tehnologija pravne ili zakonske naravi ne može osigurati ostvarivanje pravne norme iz presude Sejdić- Finci, bez teritorijalno-nacionalne federalizacije BiH. To ministri i njihovi savjetnici sami znaju pa im nije ni trebalo to napisati. Neizbježan je to zaključak.

Romi, Židovi, Crnogorci i svi ostali koji ne pripadaju trima konstitutivnim narodima mogu ostvariti svoje pravo izbora za člana Predsjedništva samo na dva načina:

Prvi je, u unitarnoj, građanskoj BiH po principu jedan čovjek, jedan glas.

Drugi je, u nacionalnim Republikama tri konstitutivna naroda, gdje nema opasnosti od oduzimanja legitimiteta političkog predstavljanja, gdje onda i Srbi, i Bošnjaci, i Hrvati mogu mirne duše izabrati baš svakoga tko im se u većini svidi, jer bi, bez obzira na etničke i građanske preferencije tako izabran predstavnik politički predstavljao nacionalnu republiku iz koje je izabran.

Trećeg načina nema.

Jasno je svakome da je prvi način model političkog razvlašćivanja naroda, a ne afirmacije građanskih posebnosti, koje upravo tim modelom postaju karikaturalno pokriće za dominaciju najbrojnijeg naroda, ali i za brzi nestanak najmalobrojnijeg naroda.
To ministri i njihovi savjetnički timovi znaju. Gordan Grlić Radman upravo zato i piše “dramatično” pismo, koje bi moralo imati najširu političku potporu hrvatskog naroda bez obzira na političke preferencije i svjetonazorski profil svakog pojedinca.

Marko Ljubić/facebook

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari