Pratite nas

Satira

Što je toliko magično u rijeci Savi?

Objavljeno

na

Meni logika “ljevičara” u Hrvatskoj definitivno nije jasna, pa bih molio da mi to netko pojasni. Isto tako, nisu mi jasne magične moći rijeke Save. Imate narod koji se zove Srbi. Tih Srba ima u Hrvatskoj BiH i Srbiji (ima ih i drugdje ali oni za moje nerazumjevanje “ljevičara” u Hrvatskoj nisu bitni).

Pa su tako Srbi u Hrvatskoj tretirani kao suho zlato, “dragocjena nacionalna manjina koja je bogatstvo a ne teret”, prema njima treba vršiti, kaže Vesna Pusić “pozitivnu diskriminaciju” (čitaj: dati im veća prava nego ostalima/ staviti ih u privilegirani položaj). Nekakvo balavo mule vrlo malog ili nimalog mozga objavi neku fotomontažu na facebooku, Srbi u Hrvatskoj se osjete ugroženima (gdje li sam ovo već čuo), to se hapsi, to se stavljaju lisice na ruke, to se promptno na sud gonja. Ne diraj se u suho zlato, najvrjedniju nacionalnu manjinu, njih možeš samo pozitivno, ne i negativno diskriminirati. Par dana kasnije glasilo Srba u Hrvatskoj objavi sličnu, u suštini istu ne fotomontažu već karikaturu, i sad odjednom držanje odrubljene glave i nije toliko strašno. A balavo mule se seciralo sve dotle da se analizirao zašto pojam ´srbići´ stoji u polunavodnicima uz pobjedonosni zaključak kako polunavodnici znače da on nije iskren kad kaže da ima prijatelja Srba. Ukratko, “ljevičari” u Hrvatskoj drže Srbe u Hrvatskoj na panteonu nedodirljivosti.

Međutim, čim se prijeđe rijeka Sava, taj isti narod, koji se zove Srbi, odjednom postaju lučonoše lucifera, genocidni, najgori, prema njima je poželjna isključivo negativna diskriminacija i to od istih onih koji prema tim istim Srbima, samo s ove strane Save zagovaraju isključivo pozitivnu diskriminaciju.

Što je toliko magično u toj rijeci Savi?

Na pamet mi pada samo jedna misao: njihov najdraži bravar davno je rekao: “Prije će Sava poteći uzvodno nego što će Hrvati imati svoju državu, vojsku i valutu.” I ja sad gledam, ja sam iz Zadra. Živim u državi koja se zove Republika Hrvatska. Hrvatska vojska mi je tu na Zemuniku, ja da sad sjednem u auto za pet minuta sam gore. Maloprije sam u kafiću popio kavu i platio račun u hrvatskim kunama. Vjerujte mi, na sve ovo bih se dao zakleti.

E sad, budući da definicija boga kod “ljevičara” u Hrvatskoj glasi “bravar a ne tesar” a božanska se ne preispituje, logika nalaže da je po njima Sava potekla uzvodno. I sad ja ne razumijem zašto oni ne naprave reverse angle u tretmanu Srba, pa malo više vole Srbe u BiH a malo manje Srbe u Hrvatskoj?

S druge strane “desničari” u Hrvatskoj su bar manje licemjerni (uz to što su manje inteligentni). Oni mrze sve Srbe i njima Sava, a još manje Drina tu ne igra nikakvu ulogu. Oni jednostavno mrze Srbe i mrzit će ih, i to sve do zadnjeg Hrvata u BiH.

Vi jučer gledate Bujanca a danas u Novom listu čitate Zdenka Duku i tu razlike u stavu u odnosu prema BiH nema. Ne postoji.

Vratimo se mi na “ljevičare” u Hrvatskoj. Njima ne samo Srbi, nego i Hrvati u Hrvatskoj i Hrvati u BiH nisu isti narod. Hrvati u Hrvatskoj još nekako ajde, ali Hrvati u BiH, e pa ti su još veće zlo od Srba u BiH, tako mi alaha, druga tita, Izetbegovića i Komšića. Internetski trolovi i botovi tih “ljevičara” u Hrvatskoj njih i ne smatraju i ne zovu Hrvatima. Zovu ih – Bosanci, pa čak i onda kad su Hercegovci. Štoviše, ako su Hercegovci, tim prije ih zovu Bosancima, tako mi Ive Banca i “podjele Bosne”. I svaki put kad Nino Raspudić napiše u Večernjem ili to kaže u Petom danu “Kad se krene iz Sarajeva i prođe Ivan-sedlo to više nije Bosna to je Hercegovina”, trolovi i botovi “ljevičara” u Hrvatskoj osjete da njega kao Hercegovca smeta kad ga zovu Bosancem, i onda još jače Hercegovce počnu zvati Bosancima.

Dakle, po “ljevičarima” u Hrvatskoj, Hrvati u Hrvatskoj i Hrvati u BiH nisu isto, to nije isti narod. Nama je glavni grad Zagreb a oni nek svoja prava traže u Sarajevu. I nek ne pomišljaju ni na kakvu Herceg-Bosnu jer “ljevičari” u Hrvatskoj žele “konstitutivnost Hrvata u BiH na području cijele Bosne”, tako mi Stipe Mesića i dvostruke pobjede u drugom svjetskom ratu, tako mi cjelovite, jedinstvene i graDŽanske Bosne (naime oni BiH zovu “Bosna”).

Međutim, tu postoji nešto što se zove HDZ. E kad se spomenu ta tri slova zaboravi Savu, zaboravi granicu između Hrvatske i BiH, jer “ljevičari” u Hrvatskoj, a kojima se apsolutno pridružuju i oni “desničari” kakve američka obavještajna služba CIA u svojim dokumentima označava akronimom “UI” (useful idiots) tvrde da je to jedna te ista stranka. I cijela ona priča o “jedinstvenoj, cjelovitoj bla bla, traženju prava u Sarajevu a ne u Zagrebu bla bla” odjednom pada u vodu. Nedavno je Zlatko Hasanbegović optužio HSS BiH da se zalaže za treći entitet. Njegovi apologetu tu verbalnu eskapadu pokušali su objasniti na način da on time ukazuje na licemjernost bratstvo-jedinstvenog ljubitelja audio-tehnike Kreše Beljaka. Jer je on kao, protiv trećeg entiteta. Zar Zlatko Hasanbegović, taj vrli mesija, pardon muhamed, “desničara” u Hrvatskoj o tom suštinskom pitanju ima isti stav kao i “ljevičari” u Hrvatskoj? Zlatko i “desničari” u Hrvatskoj ratuju po gotovo svom ideološkim pitanjima protiv “ljevičara” u Hrvatskoj, pogotovo spram odnosa prema Srbima u Hrvatskoj ali čim se prijeđe magična Sava sve ideološke razmirice i prijepori nestaju poput rose na kasnojutarnjem suncu.

Možda bi bilo dobro da mi svi koji živimo u Hrvatskoj preselimo preko Save i Dinare u BiH pa ćemo živjeti u miru i slozi, svi ćemo isto misliti kao u Gornjoj Koreji, a ovi iz BiH nek presele u Hrvatsku, pa će se lijepo Hrvati i Srbi mrziti a Muslimani će postati najveći desničari i tu se neće promjeniti ništa. Ali, ne može se to izveti, Ante mi Jelaske, jer većeg grijeha od “humanog preseljenja” vam ne postoji.

Inače, HDZ se na engleskom zove Croatian Democratic Union, skraćeno CDU. Slijedom toga, njemački CDU, Angele mi Merkel je ista stranka kao HDZ BiH, koji je isti kao i hrvatski HDZ. Što ćemo mi tu sad picajzliti, sve je to isto. Uostalom, svi su oni dio EPP (to nije akronim za reklamu odnosno za ekonomski program nego za European People Party ili po naški Europsku Pučku Stranku). Pa recimo “desničari” u Hrvatskoj kažu da je Plenković marioneta Aleksandra Vučića jer su dio iste grupacije EPP-a. U EPP je inače i mađarski Fidesz Viktora Orbana, ali “desničari” u Hrvatskoj ne kažu da je Plenković marioneta Orbana. Jer oni ipak nisu toliko licemjerni kao “ljevičari” u Hrvatskoj čiji vođa, izvjesni Bernardić (inače momak koji već na prvi pogled odaje dojam vrlo inteligentnog i sposobnog političara i to u tolikoj mjeri da ga je stranka doktora Pernara uspjela stići i prestići po rejtingu) jučer na tiskovnoj optuži Plenkovića da je marioneta Orbana (spominjuć-buncajuć o rafineriji u Sisku, ali ajde, tu je bar pravi ljevičar jer pravi ljevičar koji drži do sebe nikad ne bi dopustio da se ugasi pogon koji osim milijardi gubitaka malo što proizvodi).

Izrael i Saudijska Arabija su saveznici, ako ne otvoreno, a ono bar ispod žita. To je zato jer je općepoznato kako se Izraelci i Arapi vole. To nikako nije interesni savez zbog zajedničke prijetnje i zajedničkog neprijatelja, poput onog kakvog bi u BiH uz viku i ciku protivljenja i “ljevice” i “desnice” u Hrvatskoj htjeli sklopiti Čović i Dodik u BiH. Ne zato jer imaju zajedničku prijetnju i zajedničkog neprijatelja nego zato jer se Srbi i Hrvati tradicionalno vole jednako, možda čak i više nego Izraelci i Arapi. Kreše mi Beljaka i živjelog jedinstva i bratstva Hrvata i Srba, Izraelaca i Arapa.
Inače, Palestinci su Suniti. A Iranci su Šijiti. A Saudijci su isto Suniti. Pa vam Iranci, Jasera mi Arafata, Gamala Abdela Nasera, Druga Tite i svih nesvrstanih, “štite” Palestince od Izraelaca jer je znano da Šijiti obožavaju Sunite. A Saudijci su, ako ne u otvorenoj a ono u prikrivenoj koaliciji s Izraelcima zato jer je poznato da Suniti mrze Sunite, uh uh uh, čekaj stani malo, nešto mi ne štima, ali tako mi i treba, tko mi je kriv kad idem rezonom “ljevičara u Hrvatskoj” (ne i hrvatskih ljevičara” i UI “desničara” u Hrvatskoj (ne i hrvatskih desničara) pa mi se ona poanta kojom sam htio završiti ovo današnje razglabanje izgubila negdje u šumetini tih “ljevičarsko-desničarskog” besmislenosti.

(Ovaj tekst vi shvatite kako želite, ali moja namjera nije bila napisati potpuno ozbiljan tekst, recimo da bih ovo nazvao satirom u pokušaju)

Predrag Nebihi

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Satira

Da smo izgubili u Domovinskome ratu, Sloba bi Hrvatima svejedno dao državu na temelju antifašističkih zasluga 22. 6.

Objavljeno

na

Objavio

EKSKLUZIVNO: Nakon 28. godina otkriće koje će sve promijeniti!

U novome Prdografu čitajte!

“Da smo izgubili u Domovinskome ratu, Sloba bi Hrvatima svejedno dao državu na temelju antifašističkih zasluga 22. 6.!

Kako doznajemo, Sloba bi Franji rekao: ajde, ajde, bre, 22. 6. je pukla prva antifašistička puška u okupiranoj Europi (pustimo Poljake koji ratuju još od 39.), EVO VAM HRVATI unatoč porazu ipak tu vašu neovisnu državu!”

“22. 6. i antifašizam su nam zapravo bili rezervna opcija pred Miloševićem. Da su dragovoljci kontaminirani vastašama izgubili rat ipak bismo dobili samostalnu i neovisnu državu. Pred Miloševićem ne bi ni morali isticati 22. 6. i antifašizam kao argument za afirmaciju državnosti. Kao renomirani antifašist Sloba bi sam uvažio 22. 6. i dao nam državu. Zato je 22. 6. NESUMNJIVO temelj hrvatske državnosti, a tko drugačije kaže, taj kleće i laže!” – komentirao je za Prdograf prof. dr. sc. Ivo Goldstein s Kumrovečkog fakulteta Drug Mao.

S Goldsteinom se slaže i neovisni kolumnist i publicist, upravitelj Titova Galeba u Rijeci, Vuk Perišić. “Dok se ne riješimo ustaša koji su posvuda oko nas ne će biti niti ekonomskog napretka; razdoblje Jugoslavije bilo je radoblje prosvjećenosti i napretka., komentirao je kolumnist Davor Dijanović.


Komentar je satiričnog karaktera

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Satira

Ususret predsjedničkoj kampanji: Pitate se zašto šuti… pa ne bacaju se biseri pred svinje (svaki dan)!

Objavljeno

na

Objavio

dio II.

Nastavljamo s objavom umotvorina iz nepresušne riznice mudrosnica našeg hrvatskoga “Zaratustre” (Zokija Milanovića), jer to jednostavno mora ostati zapisano – za povijest, bio on predsjednik Hrvatske ili ne. Moramo biti odgovorni prema ostavštini naših znamenitih ljudi, zar ne?

 Uživajte…

 NIŠTA SPORNO U MINISTROVIM POSLOVIMA: NE DIRAJTE MI VELJKA

Ja sam Ostojiću i do sada vjerovao, a vjerujem mu i sada kao odličnom čovjeku za posao ministra turizma. A ovo su privatne stvari, međutim u politici se privatno i javno na čudne načine isprepliće.

NE DIRAJTE MI DARKA

Ja ne dopuštam ovaj odgovor. Ovo je previše. Imate sve na papiru, čovjek nije na optuženičkoj klupi. To su komercijalni krediti u komercijalnim bankama. Ima kuću koju iznajmljuje 250 dana u godini i ništa ne skriva. Ovo je ispod granice dostojanstva, ovdje se polazi od toga da su ljudi lopovi. Molim vas, nemojte to raditi. To radim zato što ste pitali njega. Ja bih vam u svom slučaju na to odgovorio, ali ovdje se koristim određenim autoritetom predsjednika Vlade.

KOD NAS NEMA SUKOBA INTERESA

Zakon o sprječavanju sukoba interesa, donijela je bivša Vlada donijela kako bi u povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, kao parapolicijsko tijelo, imenovala svoje ljude.

NE DIRAJTE MI TIHOMIRA

Sukob interesa? To je tema za filozofiju prava.

NE DIRAJTE MI TOMISLAVA

Predstojnik ureda sinoć mi je na stol stavio ostavku. Neću je prihvatiti. Ona je dana da se ne šteti ugledu Vlade, ali ugled Vlade nije ničim načet niti dotaknut.

NE DIRAJTE MI MILORADA

Pupovac ima ugled bez mrlje.

NE DIRAJTE MI ŽELJKA

Vjerujem Sabi, naročito kad vidim tko ga optužuje. Mi ćemo u konačnici morati poštivati ono što bude odlučio sud. To je jedan neobičan postupak, on tvrdi da nije kriv i ja mu u ovom trenutku vjerujem. Međutim, sud je na kraju taj koji će i mene natjerati da zauzmem definitivan stav.

NE DIRAJTE MI MARINU NI ŽELJKA

Neću tražiti ostavke, vjerujem Sabi i Lovrić Merzel sve dok se ne dokaže suprotno!

NAKON PRAVOMOĆNE PRESUDE

Žao mi je što je Sabo osuđen, bio je jedan od mojih suradnika, ne mogu reći najbližih, ali ne mogu se ni ograđivati od njega.

NE DIRAJTE MI SANDRU

Kod nas u stranci ljudi imaju neopisivu slobodu. Zašto bi Sandra Petrović Jakovina snosila posljedice? Žena je čitala Ustav i protumačila ga kako ga vidi. Ne vidim problem oko toga. SDP oko toga nema uopće stav.

DIRAJTE MI DAVORA (Bernardića)

Ne sviđa mi se da se kampanja jednog kandidata temelji na animozitetu prema Vladi i to kandidata kojemu je s 27 godina prvi posao bio u Saboru. To je moja greška.

SAM NA SVIJETU

Ja u politici nemam i ne mogu imati prijatelja. Ni rođeni brat mi nije prijatelj, pogotovo ako se protiv njega podiže prijava.

ODABRANIK SRCA MOGA

Rajko Ostojić je kandidat kojem Milan Bandić nije ni do gležnja.

KOJA JE NAŠA IDEOLOGIJA?

Pogrešno je reći da na lokalnim izborima nema ideologije, jer upravo na lokalnim izborima postoji ideologija i to ideologija poštenja koju birači moraju prepoznati.

NAKON LOKALNIH IZBORA

Očekivali smo da će SDP pomesti pod s protivnicima, ali to nije bilo realno.

O OTPUŠTENOM VLADIMIRU FERDELJIJU

Ovakva izjava nekoga iz trećeg ešalona dužnosnika nije mogla drukčije završiti.

JOŠ MALO O OTPUŠTENOM VLADIMIRU FERDELJIJU

Sorry.

O USKORO OTPUŠTENOJ MIRELI HOLY

Samo kaj mi nije palo 20 kila smeća na nogu kad sam čuo izjavu ministrice.

O IZBAČENOJ ALEKSANDRI KOLARIĆ

Nije dostojna da se njome bavim niti dvije minute.

HOLY SHIT: LJESTVICA JE PODIGNUTA VISOKO…

Žao mi je, ali o postavili smo određene standarde ponašanja kojih ćemo se držati. To je bilo jasno i prije, a sad je podignuta ljestvica.

… A MOŽDA I NIJE

Prije svega, nisam siguran jesam li ikad koristio termin “visko postavljena letvica”, prije će biti da su to novinari tako formulirali. Ali činjenica jest da su kriteriji visoko postavljeni, a oni koji to ne razumiju, ne razumiju zašto se u Hrvatskoj provodi zakon prema kriterijima koji su isti za sve.

O ODLASKU KOMADINE I HOLY

Oboje ministara su imali svoje mjesto u Vladi, bili su dobar izbor, a otišli su iz potpuno različitih razloga.

JABUKE & BANANE: U BOŽJIM RUKAMA

Slučaj Ferenčak, Kalambura i Holy te slučaj Čačić su dvije različite stvari, to su jabuke i banane, a ne banane i kruške…. To su dvije različite stvari, a taj djelić sekunde u kojem se život promijeni, to je u božjim rukama.

O ZAPOŠLJAVANJU BEZ NATJEČAJA U ZLZ

Nije mi jasno zašto je za to mjesto raspisivan natječaj, čovjek je, pojednostavljeno rečeno, trebao otići u prekomandu.

O DRUŽENJU S TEDESCHIJEM

Javnost ne treba znati kako provodim slobodno vrijeme. To gdje sam spavao je moja privatna stvar i jesam li uopće spavao. To je minimum privatnosti.

CRKVA I HDZ KAO ZLOČINCI

Mi ne znamo tko štiti zločince, a za to nas se optužuje četiri dana prije ulaska u EU! Zločince su ovih 20 godina štitili Crkva i HDZ. Šuteći i čekajući da se ništa ne dogodi.

NISAM VJERNIK…

Nisam vjernik. Ne znam kako to bolje definirati. Tragam za smislom i spoznajom kao svaki čovjek.

… ALI

Tako mi Boga, neću se osvrtati na ono što je bilo ranije.

PLEMENITE I MANJE PLEMENITE BORILAČKE VJEŠTINE

Mi smo hrvači rimskim stilom, a ovi drugi imaju manire kafanske makljaže.

PRED HRVATIMA U JASTREBARSKOM

Jaskanska vina bila su popularna koliko i odlazak u JNA.

PRED HRVATIMA U PITTSBURGU

U Hrvatskoj se često čuju gusle, a onda pucaju kubure. Tamo gdje je tamburica, tamo je mirno, umjereno.

POSLANICA IZ PITTSBURGA HRVATIMA U BIH

Mi kada idemo izvan Hrvatske onda to morate znati, to je jako važno, nikada ne idemo po glasove. Naročito u Bosni i Hercegovini.

STRASNI ZAGRLJAJ

Hrvatska je uvijek grlila BiH, pokušavala katkada gušiti je, ali to više nikada neće činiti.

PRED AUSTRALSKIM HRVATIMA: MENI I MOJIM MINISTRIMA U JUGOSLAVIJI JE BILO DOBRO

Imam razumijevanja za one ljude koji su patili u bivšoj Jugoslaviji, ali članovi moje Vlade nisu bili dio tog svijeta.

MA VRAGA JE BILO DOBRO

Izlaskom iz CEFTA-e nismo izgubili ništa, a tradicionalne grane trgovine funkcionirat će i dalje. Valjda nećemo kukati za CEFTA-om kao neki za Jugoslavijom. Kao, bilo je dobro! Vraga je bilo dobro, nije bilo dobro.

JOŠ MALO O DIJASPORI: ODGOVOR STIERU NA AKTUALNOM SATU

Da biste razumjeli Hrvatsku, morate imati nekakvo iskustvo života u Hrvatskoj. Vi očito Hrvatsku ne razumijete jer ne možete je voljeti, ako je ne razumijete. Odgovor vam je razumljiv kao i vaše pitanje. To je galimatijas. Znate što je galimatijas? Dakle, odgovor je nerazumljiv jer je pitanje takvo.

GALIMATIJAS II: ODGOVOR LESARU

Politika je nadmudrivanje katkad i manipuliranje pa ću ja zamoliti da se ovog drugog malo više klonimo kao što ste Vi u mojoj metafori odabrali riječ mutno kao odrednici nečega novoga,a ne ono što sam naglasio, a to je nepoznato i novo i neizvjesno pa onda na kraju i mutno, ali ne kao lov u mutnome nego kao nešto što čovjek bez iskustva teže razaznaje pa mu je metaforički mutno. Dakle metaforički, ne etički.

AKTUALNI SAT: ODGOVOR KARAMARKU

Uvaženi kolega, četiri se mjeseca pripremate na pitanje i onda ga niste u stanju niti pročitati. Na provokacije ne ću nasjedati! Samo vi galamite! Dok mi uvodimo red u državu koju ste ostavili u stanju kakvom jeste, vi se ne pojavljujete u Saboru, zbog čega sam ja bio kritiziran dok sam bio u opoziciji, a bio sam više nego svi dosadašnji opozicijski čelnici zajedno! Vas ovdje uopće nema i onda se pojavite svaka tri-četiri mjeseca, i sad očekujete nekakav odgovor. Kakvo pitanje, takav je i odgovor.

JOŠ JEDAN ODGVOOR KARAMARKU

Slušajte me sad dobro što govorim. Danas je odlučno da… Ma ne znam više, ono. Neću više držat predavanje. Ne slažem se s vama toliko da vam to moram reći deset puta

AKTUALNI SAT: LEKCIJA REINERU

Ne želim vas patronizirati jer vi ste akademik, ali nemojte da vas tjeraju da ovakve stvari čitate. Bolje da ne govorite.

AKTUALNI SAT: ODGOVOR BURIĆU

O čemu vi govorite? To što ste rekli nije logično, cerebralno nije točno.

AKTUALNI SAT: ODGOVOR LESARU NA PITANJE O BROJKAMA

Lesar je do jučer bio član liberalne stranke, karijerni sindikalac i to je njegovo pravo. No, neka se zna ne volim političke populiste, to me smeta. Svoju toplu postelju našao je u liberalnoj stranci, a nakon što je prestao biti predsjednik kluba te stranke ostao je ponovno ono što je bio cijeli život, jedan legitimni agitator.

ZAŠTO ĆEMO RATIFICIRATI SPORAZUM TUĐMAN-IZETBEGOVIĆ

Riječ je o ugovoru o utvrđivanju granice. Prije dvije godine smo u Saboru ratificirali arbitražni sporazum sa Slovenijom dvotrećinskom većinom. Ako je za ugovor o arbitraži trebala dvotrećinska većina, onda za ovaj sporazum gdje imamo veću autonomiju u odlučivanju o granici može proći i obična većina. No ja ću tražiti dvotrećinsku. Ako je u redu da damo trećem tijelu da odredi granicu, onda je u redu i da ratificiramo sporazum s BiH na kojem smo radili 13 godina.

ŠTO SU NAMA DVA ŠKOJA

Nemojmo se ponašati kao kolonijalna sila, već dominiramo Jadranom. Nema razloga da BiH zatvaramo prema moru, tu bi Bosna mogla jako galamiti i druga nam strana s pravom predbacuje.

DOMOVINSKI ILI GRAĐANSKI RAT

Kad izjavite, na primjer u Hrvatskoj, 2013. da je ‘Hrvatska samo za Hrvate, a da su svi ostali gosti’, onda se igrate ne vatrom nego radioaktivnim materijalom. Jer Hrvatska nije Danska i Finska u kojoj se zna čuti ‘da je Finska za Fince, a svi ostali su gosti’, međutim ta Finska nije imala građanski rat nikada. I nije imala situaciju usporedivu s Hrvatskom nikada.

ŠPIČKOVINA I VUKOVINA

Stručnjaci za finski rat iz Špičkovine ili Vukovine objašnjavaju koliko je bilo mrtvih kao da su ih oni osobno prebrojavali.

U RAT SMO IŠLI JER SMO DOVELI U PITANJE PRAVA SRBA

Nećemo dopustiti da se ruše temelji društva koji su građeni minuciozno, uz uspone i padove, pa i uz pritiske, zadnjih 20 godina, kada su u pitanju sva ova prava o kojima sam govorio na početku. I prava manjina. Možda prije svega prava manjina. Jer mi smo zbog TOGA išli u rat, zbog TOGA smo napadnuti! Tu povratka nema.

ZAŠTO SMO RATOVALI II

Autonomije u bivšoj državi dovele su do kaosa. Svatko je vukao na svoju stranu i zato je došlo do rata.

RAVNOTEŽA KRIVNJE

U Hrvatskoj imamo nacionalističku oporbu, a u Beogradu se vlast katkada ne kontrolira kada daje izjave. Možda smo katkad i predobronamjerni.

HRVATI SU PRVI POKRENULI HOLOKAUST…

Moramo se podsjetiti svaki puta da je Jugoslavija okupirana i da se raspala u travnju 1941., da je u tom trenutku rat trajao 1,5 godinu, i da je rat bio uglavnom u zapadnoj Europi i u Poljskoj i da nije bilo masovnih egzekucija ljudi po osnovi njihove boje kože, vjere ili porijekla. U godinu i sedam mjeseci rata toga do tada nije bilo. Bila su bombardiranja, bila je bitka za Britaniju, bilo je puno žrtava, ali ljudi nisu bili ubijani zbog toga što pripadaju drugoj zajednici. Da, generalni protektorat je u Poljskoj osnovao posebnu državu u kojoj je osnivao koncentracijske logore koji još nisu bili logori smrti i geta za Židove u kojima je bilo ubijenih, ali nije bilo sistematske eliminacije. Do tog trenutka jedino je Kristal Nacht 1938. događaj u kojem je u jednom danu u jednoj Njemačkoj ubijeno preko 100 Židova. Do travnja 1941. u Europi što po Wermachtu, što po SS-u, što po talijanskim okupatorima nije bilo masovnih egzekucija ljudi zato jer su bili drugačije vjere i porijekla. To se mijenja u travnju 1941. osnivanjem NDH.

…A NAKON ŠTO GA JE IZRAELSKI VELEPOSLANIK UPOZORIO DA JE HOLOKAUST IPAK POČEO MNOGO PRIJE

Do tog 22. lipnja bilo je i progona i zlostavljanja, svega zla. Ali ono što se počelo događati s prvim danima NDH porobljena Europa nije vidjela. To su bila masovna ubojstva i likvidacije ljudi koji su se drugačije križali. Toga u Europi nije bilo prije 22. lipnja kada je Njemačka napala Rusiju.

NIJE OPRAVDANJE… ALI JE… OBJAŠNJENJE?

Došao je komunizam, došla je osveta. Osveta naprosto moralno nije opravdana. Dogodila se osveta, a prije te osvete dogodio se masovno ubojstvo zatvorenika koji su samo htjeli pobjeći na slobodu iz Jasenovca. Ni to ne opravdava osvetu koja se dogodila mjesec dana kasnije.

PRISVAJANJE STJEPANA RADIĆA: TKO JE TU ČIJI?

Pitanje je tko je danas njegov baštinik i baštinik njegove politike i njega osobno, jer je on dao apsolutan pečat kao jednog izraženo socijalnog čovjeka, panslavista, a tada se to tako govorilo, izrazitog antiklerikalca.

DAN SJEĆANJA, SUDBINA STJEPANA RADIĆA, PARADOKS I PARTIZANSKA PRAVDA

Povijesna pravda i paradoks je u tome da nakon što ga je napao i na njega pucao eksponent velikosrpske politike Puniša Račić, taj isti Račić je kaznu od, ako se ne varam, 20 godina služio u vili na Dedinju i iz nje su ga izvukli srbijanski partizani, dva dana prije oslobođenja Beograda i oni su mu presudili i likvidirali.

(Glavni krivci za prikupljene citate: Vanja Deželić & Ivan Hrstić/politikaplus.com; izvor: http://www.politikaplus.com/novost/93174/zoranizmi-prisjetite-se-svih-bisera-zorana-milanovica-moze-li-nas-jos-uvijek-sokirati; istaknuo: Z.P.)

-nastavlja se…pa tko izdrži do kraja…

Umotvorine Zokija M. se usudio prirediti za objavu:

Zlatko Pinter

(-satira sa stvarnim događajima, likovima i vrlo ozbiljnim konotacijama-)

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari