Pratite nas

BiH

Što je vlada FBiH uradila za 50 dana?

Objavljeno

na

Rad Vlade obilježile su svađe koalicijskih partnera u vezi s imenovanjima u javnim poduzećima, koje su rezultirale bojkotom HDZ-ovih ministara četvrte i pete sjednice Vlade.

U prvih 50 dana, koliko radi nova izvršna vlast u Federaciji, Vlada na čelu s premijera Fadilom Novalićem nije uspjela pokrenuti nijednu ekonomsku reformu ili barem omogućiti preduvjete za početak procesa provođenja takvih reformi. Umjesto toga, ovo razdoblje je obilježeno političkim svađama, kadrovskim križaljkama te obustavama ranijih odluka.

Iako u svakom demokratskom društvu oporba daje vlasti 100 dana da pokuša nešto napraviti prije nego što krene ozbiljno kritizirati njezin rad, čini se kako se ni u razdoblju od preostalih 50-ak dana ne treba nadati boljim rezultatima, piše Dnevni avaz.

U prilog ovoj tvrdnji idu svađe koalicijskih partnera u vezi s imenovanjima u javnim poduzećima, koje su rezultirale bojkotom HDZ-ovih ministara četvrte i pete sjednice Vlade. Ova agonija je trajala od sredine travnja do sredine svibnja. Sjednice Vlade su odgađane, nakon čega su za stol sjeli stranački lideri Bakir Izetbegović (SDA), Dragan Čović (HDZ), te Željko Komšić (DF), koji su 22. svibnja omogućili održavanje šeste sjednice Vlade u punom sazivu.

Dogovorom SDA i HDZ-a, preglasavanjem DF-ovih ministara, donesene su odluke o smjenama u “Aluminiju” te “Elektroprivredi HZHB”. Tako su ponovo poremećeni odnosi između koalicijskih partnera, obzirom da DF smatra kako su ove odluke nezakonite.

Što je, međutim, Vlada uopće radila u prvih 50 dana svog mandata? Na prvoj sjednici održanoj 2. travnja, nakon što se upoznala s “Konceptom ekonomskog razvoja 2014.-2018. – Ekonomski rast i zapošljavanje”, obustavila je sva zapošljavanja, a rukovodstva u javnim poduzećima imenovana u ranijem mandatu pozvana su da se stave izvršnoj vlasti na raspolaganje.

Na drugoj sjednici od 9. travnja Vlada je donijela odluku o ograničavanju mandata rukovodećih državnih službenika, a onda je obustavila sve konkursne procedure te je povukla sve nacrte i prijedloge zakona iz parlamentarne procedure koje je donijela prethodna Vlada.

Treću sjednicu, koja je održana 14. travnja u Mostaru, obilježila je spoznaja o praznoj federalnoj kasi te nemogućnost vraćanja dugova, tako da su stvoreni novi. Na ovoj sjednici je, naime, donesena odluka o dodatnom zaduženju od 430 milijuna KM putem trezorskih zapisa i obveznica.

Dogovor SDA i HDZ-a na istoj sjednici rezultirao je odlukom Vlade kojom je ukinuta obustava osobnih invalidnina za korisnike u zapadnohercegovačkim općinama Grude, Posušje, Široki Brijeg i Ljubuški. Tu obustavu je donio bivši ministar za boračka pitanja Zukan Helez.

A onda je zbog nestavljanja na dnevni red odluka o smjenama u javnim poduzećima uslijedio bojkot ministara HDZ-a, tako da je četvrta sjednica od 7. svibnja održana bez njihove prisutnosti. Na ovoj sjednici nije donesena nijedna ozbiljnija odluka osim Strategije razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH. Međutim, upravo zbog činjenice da za nju nisu glasovali hrvatski ministri, ona je neposredno nakon toga povučena iz parlamentarne procedure.

Hrvatski ministri su zbog istog razloga propustili i petu sjednicu održanu 14. svibnja, na kojoj je, između ostalog, usvojeno izvješće o realizaciji bilansa energetskih potreba te data novčana podrška određenim manifestacijama.

Šesta sjednica, održana 22. svibnja, kojom je zaokruženo razdoblje od 50 dana djelovanja Vlade, bila je plodonosnija kada je riječ o kadrovskim križaljkama. Osim u “Aluminiju” i EPHZHB, imenovani su i kadrovi u HT-u Mostar, Lutriji BiH te Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Dati su, također, i nalozi da se izvrše pripreme za smjene rukovodnih struktura u “Hidrogradnji”, “Pretisu”, Rudniku Kreka te u “Željeznicama FBiH”.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

SIP objavio imena – Pročitajte tko je na kompenzacijskim listama

Objavljeno

na

Objavio

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na današnjoj sjednici, nakon razmatranja izvješća o izvršenim provjerama, ovjerila 73 kandidatske liste za dodjelu kompenzacijskih mandata sa ukupno 842 kandidata.

Do isteka roka 41 ovjereni politički subjekt je dostavio navedene liste i sve su ispunile uvjete za ovjeru, prenosi N1.

Na istoj sjednici Centralna izborna komisija BiH je donijela i Odluku o određivanju biračkih mjesta za glasovanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.

Određeno je 10 biračkih mjesta za glasovanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

Biračka mjesta će biti otvorena u veleposlanstvima BiH u Kamberi, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu, zatim u generalnim konzulatima BiH u Chicagu, Münchenu, Stuttgartu i Frankfurtu te u Počasnom konzulatu u Grazu.

Odluka o ovjeri kandidatskih listi za dodjelu kompenzacijskih mandata

Odluka o određivanju biračkih mjesta za glasovanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Centar za ilegalne migrante ipak će biti u Velikoj Kladuši

Objavljeno

na

Objavio

Privremeni centar za smještaj ilegalnih migranata bit će u Velikoj Kladuši, unatoč protivljenju lokalnih vlasti, odlučile su u četvrtak vlasti u BiH.

Centar će biti u jednom od napuštenih pogona “Agrokomerca” koji se nalazi u velikokladuškoj općini, priopćio je operativni stožer Vijeća ministara zadužen za ilegalne migracije.

O toj lokaciji trajali su višemjesečni pregovori s općinom na čijem je čelu Fikret Abdić i koja je uporno odbijala dati suglasnost da se migrante smješta u Velikoj Kladuši.

Rezerve prema tom planu imali su i u tijelima Europske unije zbog blizine granice s Hrvatskom i bojazni da će to dodatno poticati migrante da se pokušaju domoći teritorija EU-a.

EU je najveći donator koji osigurava pomoć vlastima BiH za suočavanje s migranstkom krizom. Za te je svrhe Vijeću ministara BiH odobrena interventna pomoć od šest milijuna eura.

U prioćenju nije pojašnjeno hoće li dio tih sredstava biti iskorišten i za centar u Velikoj Kladuši ili će ga vlasti BiH same financirati.

Iz Vijeća ministara najavili su samo kako će idućeg tjedna početi radovi na rekonstrukciji učeničkog doma u Bihaću u kojemu već borave migranti i na opremanju napuštene vojarne “Ušivak” u mjestu Hadžići kod Sarajeva koja će također biti centar za smještaj nekoliko stotina migranata.

Za smještaj migranata, prvenstveno svega žena i djece bit će osposobljen i hotel “Sedra” kod Cazina gdje bi trebalo boraviti oko 200 najugroženijih.

Operativni stožer procijenjuje kako pritisak migranata na istočnu granicu BiH raste, ali i kako pojačanja upućena graničnoj policiji daju rezultate što je vidljivo po znatno većem broju migranata koji su vraćeni s granice pri pokušaju ilegalnog ulaska u BiH.

Najavljeno je i dodatno jačanje nadzora nad granicom jer će dio policajaca iz MUP-a Federacije BiH također pomoći graničnim policajcima.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari