Pratite nas

BiH

Što je vlada FBiH uradila za 50 dana?

Objavljeno

na

Rad Vlade obilježile su svađe koalicijskih partnera u vezi s imenovanjima u javnim poduzećima, koje su rezultirale bojkotom HDZ-ovih ministara četvrte i pete sjednice Vlade.

U prvih 50 dana, koliko radi nova izvršna vlast u Federaciji, Vlada na čelu s premijera Fadilom Novalićem nije uspjela pokrenuti nijednu ekonomsku reformu ili barem omogućiti preduvjete za početak procesa provođenja takvih reformi. Umjesto toga, ovo razdoblje je obilježeno političkim svađama, kadrovskim križaljkama te obustavama ranijih odluka.

Iako u svakom demokratskom društvu oporba daje vlasti 100 dana da pokuša nešto napraviti prije nego što krene ozbiljno kritizirati njezin rad, čini se kako se ni u razdoblju od preostalih 50-ak dana ne treba nadati boljim rezultatima, piše Dnevni avaz.

U prilog ovoj tvrdnji idu svađe koalicijskih partnera u vezi s imenovanjima u javnim poduzećima, koje su rezultirale bojkotom HDZ-ovih ministara četvrte i pete sjednice Vlade. Ova agonija je trajala od sredine travnja do sredine svibnja. Sjednice Vlade su odgađane, nakon čega su za stol sjeli stranački lideri Bakir Izetbegović (SDA), Dragan Čović (HDZ), te Željko Komšić (DF), koji su 22. svibnja omogućili održavanje šeste sjednice Vlade u punom sazivu.

Dogovorom SDA i HDZ-a, preglasavanjem DF-ovih ministara, donesene su odluke o smjenama u “Aluminiju” te “Elektroprivredi HZHB”. Tako su ponovo poremećeni odnosi između koalicijskih partnera, obzirom da DF smatra kako su ove odluke nezakonite.

Što je, međutim, Vlada uopće radila u prvih 50 dana svog mandata? Na prvoj sjednici održanoj 2. travnja, nakon što se upoznala s “Konceptom ekonomskog razvoja 2014.-2018. – Ekonomski rast i zapošljavanje”, obustavila je sva zapošljavanja, a rukovodstva u javnim poduzećima imenovana u ranijem mandatu pozvana su da se stave izvršnoj vlasti na raspolaganje.

Na drugoj sjednici od 9. travnja Vlada je donijela odluku o ograničavanju mandata rukovodećih državnih službenika, a onda je obustavila sve konkursne procedure te je povukla sve nacrte i prijedloge zakona iz parlamentarne procedure koje je donijela prethodna Vlada.

Treću sjednicu, koja je održana 14. travnja u Mostaru, obilježila je spoznaja o praznoj federalnoj kasi te nemogućnost vraćanja dugova, tako da su stvoreni novi. Na ovoj sjednici je, naime, donesena odluka o dodatnom zaduženju od 430 milijuna KM putem trezorskih zapisa i obveznica.

Dogovor SDA i HDZ-a na istoj sjednici rezultirao je odlukom Vlade kojom je ukinuta obustava osobnih invalidnina za korisnike u zapadnohercegovačkim općinama Grude, Posušje, Široki Brijeg i Ljubuški. Tu obustavu je donio bivši ministar za boračka pitanja Zukan Helez.

A onda je zbog nestavljanja na dnevni red odluka o smjenama u javnim poduzećima uslijedio bojkot ministara HDZ-a, tako da je četvrta sjednica od 7. svibnja održana bez njihove prisutnosti. Na ovoj sjednici nije donesena nijedna ozbiljnija odluka osim Strategije razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH. Međutim, upravo zbog činjenice da za nju nisu glasovali hrvatski ministri, ona je neposredno nakon toga povučena iz parlamentarne procedure.

Hrvatski ministri su zbog istog razloga propustili i petu sjednicu održanu 14. svibnja, na kojoj je, između ostalog, usvojeno izvješće o realizaciji bilansa energetskih potreba te data novčana podrška određenim manifestacijama.

Šesta sjednica, održana 22. svibnja, kojom je zaokruženo razdoblje od 50 dana djelovanja Vlade, bila je plodonosnija kada je riječ o kadrovskim križaljkama. Osim u “Aluminiju” i EPHZHB, imenovani su i kadrovi u HT-u Mostar, Lutriji BiH te Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Dati su, također, i nalozi da se izvrše pripreme za smjene rukovodnih struktura u “Hidrogradnji”, “Pretisu”, Rudniku Kreka te u “Željeznicama FBiH”.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Hrvatska uvodi vize za građane Bosne i Hercegovine

Objavljeno

na

Objavio

Da bi ušli u Republiku Hrvatsku, građani Bosne i Hercegovine od 2021. godine morat će izvaditi posebnu vizu koja traje 90 dana te popuniti obrazac koji stoji 14 konvertibilnih maraka (oko 60 kuna). Kako je navedeno na službenoj stranici Europskog sustava za odobrenje putovanja (ETIAS), riječ je o posebnoj vrsti odobrenja i nesmetanog boravka na teritoriju Schengena u trajanju od 90 dana, javlja Večernji.ba

Viza prije puta

– Građani Bosne i Hercegovine od početka 2021. godine morat će dobiti vizu prije nego što krenu na put – piše na web-stranici ETIAS-a. 
Europska komisija u svom službenom listu netom je objavila izmjene i dopune viznog sustava kojim je predviđeno da i državljani Bosne i Hercegovine moraju preko interneta ispuniti poseban obrazac. U njemu će odgovoriti na brojna pitanja – ne samo osnovne podatke nego i imaju li veze s terorističkim organizacijama, drogiraju li se, jesu li osuđivani, jesu li se bavili krijumčarenjem ljudi. Također, morat će predočiti i svoju povijest zaposlenja, navesti kamo su ranije putovali u zemlje EU te odgovoriti na određena sigurnosna pitanja.

Naglašava se da putovnica podnositelja mora vrijediti najmanje tri mjeseca od dana planiranog ulaska u EU. 
Sve će stajati sedam eura, a viza ETIAS-a vrijedit će tri godine. S njom se može u tom razdoblju ulaziti i izlaziti iz EU kad god hoćete. Ostaje ograničenje da jedan dopušteni boravak na teritoriju Schengena ne smije biti dulji od 90 dana. Podnositelju će trebati desetak  minuta da odgovori na sva pitanja ETIAS-a.

Nakon toga se podaci automatski obrađuju i odgovor na zahtjev za vizu treba stići na e-mail najdulje za četiri dana. U ETIAS-u ističu da će 95 posto prijava obraditi u roku od nekoliko minuta i nakon toga na e-mail poslati obavijest o statusu. Očekuju da će skoro svi zahtjevi biti odobreni u tih nekoliko minuta. Rok od četiri dana ostavljen je za rješavanje nekih specifičnih situacija, poput nepotpune ili neprecizne dokumentacije. Ako ni nakon 96 sati nema odgovora, smatra se da je podnositelju odbijen zahtjev za vizu.

Žurna putovanja

Glavni tajnik Europskog pokreta u BiH Haris Plakalo još prošle godine naveo je kako bi čekanje na odgovor nekoliko dana mogao biti problem za stanovnike BiH, pogotovo one koji žive na samoj granici jer je teško predvidjeti razloge žurnog posjeta zemljama Europske unije.

Može se očekivati da će Republika Hrvatska početi s primjenom toga čim postane članica Schengena, Ovaj sustav jednako će se odnositi na 60 država koje imaju potpisane bezvizne režime za svoje građane s Europskom unijom, uključujući SAD, Kanadu, Australiju, ali i Ujedinjeno Kraljevstvo kada se okončaju sve formalnosti oko njihova izlaska iz Europske unije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Dodik: Hrvate ćemo podržati osim u priči oko NATO-a

Objavljeno

na

Objavio

Novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da je otvoren za razgovore o svim temama i suradnju sa političarima koji dijele stavove SNSD, poput lidera HDZ Dragana Čovića.

Dodik je za “Srpski telegraf” rekao da se sa Čovićem složio da treba raditi na promjenama Izbornog zakona kojim bi se obezbijedilo da svaki od tri entiteta ima pravo da glasa samo za svoje predstavnike.

Promjene tog zakona nužne su, jer je, objašnjava, na posljednjim izborima Čović dobio najviše glasova hrvatskog naroda, HDZ osvojio više glasova nego ikad, ali on nije postao član Predsjedništva.

“To se desilo zato što su Bošnjaci po nalogu Islamske zajednice glasali za Komšića i omogućili da on pobedi uprkos stvarnoj volji hrvatskog naroda. Bošnjaci su svaki treći glas dali Komšiću i uveli ga u Predsjedništvo”, rekao je Dodik.

Na pitanje da li će SNSD i HDZ formirati postizbornu koaliciju, Dodik kaže da bi ona mogla da bude programska.

“Radit ćemo na stvarima oko kojih postoji zajednički interes u službi BiH. Međutim, to što HDZ zagovara ulazak u NATO ne podržavamo, tu nema usaglašavanja i jasno je da bez naše volje toga nema”, rekao je Dodik.

Prema njegovim očekivanjima, formiranje vlasti u BiH će potrajati.

“S druge strane, poslije izbora u RS sve je pod kontrolom i očekujem da će organi biti formirani već u prvoj polovini decembra”, zaključio je Dodik.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari