Što Papa nije uspio izreći na Filipinima?

0

Papa je u današnjem programu hodočašća Filipinima trebao objedovati s trideset obitelji koje su u studenom 2013. izgubile domove usred naleta tajfuna Yolanda, ali ih je zbog oluje napustio prije vremena. Ono što nije uspio izreći uručio im je na papiru, a govor prenosimo u cijelosti.

Nakon svete mise u Taclobanu, Papa je otišao nadbiskupski dom u Palu, zajedno s drugim glavnim nadbiskupijskim strukturama, uključujući katedralu i sjemenište, tajfun Yolanda oštetio. Zdanje se obnavlja, a nedaleko od nadbiskupske rezidencije gradi se centar za siromašne, naslovljen papi Franji, koji je Sveti Otac danas blagoslovio.

Papa je u nadbiskupovoj rezidenciji sreo neke preživjele u tajfunu. Trideset osoba koje su u studenom 2013. godine izgubile svoje najmilije, trebale su objedovati s papom Franjom, ali je on prije vremena napustio nadbiskupovu rezidenciju zaputivši se prema katedrali u Palu na susret sa svećenicima, redovnicama, redovnicima i sjemeništarcima te drugim preživjelima. Papa ih je srdačno pozdravio i uručio im govor koji je trebao održati, a koji prenosimo u cijelosti.

Draga braćo i sestre, srdačno pozdravljam sve u Gospodinu. Radostan sam da se možemo sresti u ovoj katedrali Preobraženja Gospodinova. Ova je kuća molitve, zajedno s drugima, obnovljena zahvaljujući velikodušnosti naroda. Uzdiže se kao rječiti znak ogromnog obnoviteljskoga napora, koji ste vi i vaši bližnji poduzeli nakon pustošenja prouzročenog tajfunom Yolanda. Ovo je podsjetnik i svima nama da Bog naš neprestano djeluje, također i u nesrećama i patnjama, obnavljajući sve stvari – kazao je Sveti Otac.

Mnogi su od vas puno pretrpjeli, ne samog zbog tajfunskog uništavanja, nego i zbog gubitka rodbine i prijatelja. Danas Božjem milosrđu povjeravamo umrle, a zazivamo Božju utjehu i mir na sve. Ujedno zahvalimo Gospodinu za one koji su se proteklih mjeseci trudili da uklone ruševine, da posjete bolesne i umiruće i da pokopaju mrtve. Njihova dobrota te velikodušna pomoć mnogih osoba iz cijeloga svijeta rječiti su znak da nas Bog nikada ne napušta – ustvrdio je Papa.

Želio bih napose zahvaliti mnogim svećenicima i redovnicima koji su velikodušno odgovorili na potrebe osoba u pogođenim područjima. Po svojoj ste nazočnosti i ljubavi svjedočili ljepotu i istinu Evanđelja, a Crkvu ste uprisutnili kao izvor nade, ozdravljenja i milosrđa. Zajedno ste s mnoštvom svojih bližnjih očitovali duboku vjeru i veliku otpornost filipinskoga naroda. Mnoge priče o dobroti i žrtvi iz onih tragičnih dana treba pamtiti i prenositi budućim naraštajima – potaknuo je papa Franjo.

Prije nekoliko trenutaka blagoslovio sam novi centar za siromahe, koji se uzdiže kao još jedan znak crkvene skrbi i pozornosti prema našoj potrebitoj braći i sestrama, a ima ih mnogo! Njih Bog ne zaboravlja! Danas, s ovoga mjesta koje je podnijelo veliko stradanje i upoznalo ljudske potrebe, tražim da se više učini za siromašne – rekao je Papa.

U prvom redu tražim da se s njima pravedno postupa, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da političke i gospodarske odluke budu pravedne i uključujuće; da se umnože radne i odgojne prilike te da se otklone zapreke socijalnim uslugama. Kriterij postupanja prema siromašnima bit će isti po kojem će nam se suditi (usp. Mt 25,40.45). Tražim od vas i svih odgovornih za opće dobro da obnovite zauzimanje za socijalnu pravdu i za siromašne, ovdje i u cijeloj državi – kazao je Sveti Otac.

Naposljetku, želio bih iskreno zahvaliti prisutnim mladima, uključujući sjemeništarce i mlade redovnike. Mnogi su od vas pokazali herojsku velikodušnost u dramatičnim okolnostima. Nadam se da ste svjesni da istinska radost proizlazi iz pomaganja drugima, iz sebedarja, milosrđa i samilosti. Vi ćete u svojoj domovini biti velika snaga za obnovu društva; ne samo u obnovi zdanja, nego i u izgradnji Božjega kraljevstva, svetosti, pravde i mira – ustvrdio je Sveti Otac.

Dragi svećenici i redovnici, drage obitelji i dragi prijatelji, u ovoj katedrali Preobraženja Gospodnjeg molimo da Njegovo preobraženje i uskrsnuće preobrazi i podupre naš život. Sve vas povjeravam brižnoj zaštiti Marije, Majke Crkve. Neka za vas i sve drage stanovnike ove zemlje izmoli blagoslov utjehe, radosti i mira Gospodnjega. Bog vas blagoslovio! – zaključio je Sveti Otac.
izvor:Laudato.hr

facebook komentari