Connect with us

Politika

Što se događa u hrvatskom susjedstvu?

Objavljeno

on

Što se događa u hrvatskom susjedstvu, zašto rastu napetosti između zemalja na zapadnom Balkanu? U Zagrebu boravi crnogorski predsjednik Milo Đukanović samo desetak dana nakon nereda u Crnoj Gori. Srbija je proslavila dan srpskog jedinstva, slobode i zastave što je unijelo nemir u susjedne zemlje, u Beogradu se spominje srpski svijet, a u Bosni i Hercegovini Milorad Dodik prijeti odcjepljenjem Republike Srpske.

Događaji u regiji, reakcija Hrvatske, te Europske unije bila je tema emisije Hrvatskoga radija “U mreži Prvog

– Očekujemo smirivanje napetosti, nastavak svih napora prema članstvu u Europskoj uniji, u pregovorima s EU-om. Izuzetno je bitno da i Srbija i Crna Gora, ali i sve ostale države napreduju na tom putu, da usklađuju svoja zakonodavstva, ali i da provode reforme, što je najbitnije, reforme za njihove građane, koje će učiniti njihove države stabilnijima i, s druge strane, otvoriti perspektivu Europske unije, kazao je državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić.

Predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković upozorio je da se bez europske prespektive za ovaj dio svijeta otvara prostor drugim utjecajima i destabilizaciji koja se, nažalost, očituje u recentnim događajima.

– Mislim da vlasti u Beogradu dosta kalkuliraju s time koliko daleko moraju odmaknuti s reformama, a da ne izgube europsku perspektivu. Kupuju sebi vrijeme, učvršćuju vlast. Čini mi se da im to jako dobro ide s obzirom na to da kritike EU-a po pitanju demokracije u Srbiji i sporog reformskog procesa – nisu dovoljno jasne. One se očituju i u konkretnim postupcima država članica koje su u pravilu protiv otvaranja novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom, rekao je politolog iz Beograda Nikola Burazer.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR