Connect with us

U potrazi za Istinom

Što se zbiva u Matici hrvatskoj?

Objavljeno

-

[su_heading size=”18″]Časni sud Matice donio jednoglasnu odluku o isključivanju glavnog tajnika Zorislava Lukića[/su_heading]

U svezi s nekim medijskim objavama o zbivanjima u jednoj od ključnih hrvatskih kulturnih ustanova, saznali smo kako je Časni sud Matice hrvatske jednoglasno donio odluku da senjezin glavni tajnik Zorislav Lukić isključi iz članstva te najstarije kulturne ustanove jer je svojim neodgovornim ponašanjem i kršenjem Pravila Matice hrvatske narušio njezin ugled.

Na prošlogodišnjoj Glavnoj skupštini, održanoj u Rijeci u lipnju 2018. godine, koja je bila izborna, dogodilo se mnoštvo nepravilnosti, o čemu je raspravljao novoizabrani Glavni odbor MH-a na svojoj konstituirajućoj sjednici neposredno poslije skupštine. Utvrđeno je da su se na Glavnoj skupštini dogodili postupci koje se nisu smjeli dogoditi.

Glavna skupština, saznajemo, nije sazvana u skladu s Pravilima MH-a, kao ni zastupnici iz ogranaka i odjela MH-a, a za SkupštinuTajnikZorislav Lukić je od 2002. glavni tajnik MH-a te je u tom razdoblju vodio glavnu riječ u MH-u i bio inicijator i sudionik više afera, o čemu su pisali i mediji, te je zbog toga nekoliko uglednih članova, istaknutih osoba iz hrvatske kulture i znanosti, u posljednjih nekoliko godina demonstrativno napustilo Maticu su odabrani neki članovi koji su u sukobu interesa. Osim toga, na samoj Glavnoj skupštini nije izabran zapisničar, a zapisnik je sastavljen prema bilješkama osobe koja nije za to bila zadužena (najvjerojatnije joj je tu zadaću namijenio glavni tajnik bez znanja upravnih tijela MH-a). Zapisnik je potpisao glavni tajnik, koji nije za to zadužen.

Na Skupštini MH-a nije bilo raspravljano ni odlučeno o financijskom izvješću za prošlu godinu ni o financijskom planu i planu rada za sljedeću godinu, a u zapisniku je sve to napisano kao da nije bilo nikakvih problema.

Kandidati za upravna tijela MH-a koji su dobili isti broj glasova uvršteni su u ta tijela jednom po abecednom redu prezimena, a drugi put ne poštujući to pravilo. I jedno i drugo je pogrješno, objasnili su nam pojedini istaknuti članovi Matice. Glasovanje se za te osobe trebalo ponoviti. Postoji još niz nepravilnosti na koje je ukazao Časni sud. Za sve to najveću odgovornost snosi glavni tajnik Lukić, koji je svojim radnjama utjecao na rezultate izbora u MH-u te je teško povrijedio Pravila MH-a i hrvatske zakone, objašnjeno nam je.

Podsjećamo, Zorislav Lukić je od 2002. glavni tajnik MH-a te je u tom razdoblju vodio glavnu riječ u MH-u i bio inicijator i sudionik više afera, o čemu su pisali i mediji, te je zbog toga nekoliko uglednih članova, istaknutih osoba iz hrvatske kulture i znanosti, u posljednjih nekoliko godina demonstrativno napustilo Maticu hrvatsku.

Kako se saznaje, Zorislav Lukić spas svoje pozicije traži na sve strane, čak i kod ministrice kulture. Pretpostavlja se da će Lukić podnijeti žalbu na jednoglasnu odluku Časnoga suda, iako za to, kako navode naši izvori, nema argumenata. U svakom slučaju, Glavni odbor će na svojoj sjednici morati raspravljati o tom slučaju. (hkv)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari