Pratite nas

Komentar

ŠTO SKRIVAJU IZA KOPRENE?

Objavljeno

na

Vukovar danas prepun događaja, svečanosti… Ništa neobično reći će mnogi, jer danas je veliki dan za Hrvate, dan kada nas je kao samostalnu i neovisnu državu priznala međunarodna zajednica.

[ad id=”93788″]

Začudo to nije prva vijest u informativnim emisijama, negdje uopće nije vijest. Nemoguće reći ćete, uvjerite se sami. Umjesto ponosa, umjesto zahvale i odavanja počasti prvom Predsjedniku, umjesto zahvale hrvatskim braniteljima koji su najzaslužniji što se današnji dan dogodio prije 24 godine, a bio priželjkivan i sanjan stoljećima, umjesto slavlja i zahvale svakoj Hrvatici i Hrvatu danas slušamo čudne priče.

Piše: Zorica Gregurić/Kamenjar.com

Slušamo o tome kako su neki organizatori u Vukovaru na sastanku s Predsjednicom koja je s dužnim pijetetom odala počast onima koji su ugradili živote u temelje Lijepe naše, kako su pokušali napraviti kaos, poniziti ratne zapovjednike u Vukovaru, izopačiti svetost današnjeg dana. Pljušte optužbe sa svih strana, upire se prstom u onog drugog, skreće pozornost, dok se uvijek jedna te ista skupina vezana sponama čvršćim od čelika smješka. Iako pokušavaju skriti vidi im se taj smiješak na licu, ružan, nepriličan, nedostojan. Teške riječi, netko će reći samo riječi, no nije tako. Svjedočimo posljednjih godina razarajućoj moć riječi, pogubnije su od mača. Lako se izriču no razornost im je jača od ispaljene granate.

I tako dok naše ratne zapovjednike povlače po blatu istovremeno na istom mjestu pripadnici okupatorske vojske predstavljaju se kao ugledni građani jednako kao i otvoreni mrzitelji Hrvatske. Lijepo upakirano, nitko ne primjećuje no ja volim otvarati oči i vidjeti što se krije iza koprene. I tako čujem Pupovca onog istog koji prije tjedan dana skrnavio svetost pravoslavnog Božića razbijajući dvojezične ploče pred uzvanicima kako govori: „Napravljeno je više nego što su neki mislili da bi se trebalo napraviti.

Onda smo stali. Stali smo u izgradnji odnosa mira među ljudima, međusobnog povjerenja i razvoja ovih područja“. Te riječi uputio je sa drugog skupa na kojem se slavila mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja. No svi koji žive u Vukovaru složiti će se kako baš i nema razloga za slavlje iako je prošlo 18 godina. Mudrošću prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je kazao kako je bolji razum od oružja, te hrabrošću nekoliko žena i muškaraca prije 18 godina Hrvatska je na miran način reitegrirala svoj teritorij okupiran od strane srbočetničkog agresora uz svesrdnu pomoć tkz. JNA, kojom je zapovijedao vojni i politički vrh Srbije.Iskazujući milost, izlazeći u susret onima koji nisu željeli Hrvatsku nego se zdušno borili protiv nje očekivali smo kako za postupak reintegracije u hrvatsko društvo ipak neće trebati toliko godina. Za sve u životu postoji vrijeme, vrijeme rađanja, odrastanja, zrelosti. Za sve u životu postoji vrijeme…

No što kada ti ukradu vrijeme, kada ti istrgnu vrijeme, kada vrijeme pokušavaju vratiti natrag? I kada to rade svjesno i namjerno ne mareći za dobrobit svoje zajednice? Nije prošlo niti tjedan dana, a Milorad Pupovac ponovno nasrće na srpsku etničku zajednicu u Hrvatskoj. Nasrnuo je na one koji dišu za Vukovar, koji udišu Vukovar, koji su branili, ali dan danas kroz obranu Vukovara brane svoju Domovinu. Nismo danas na prijemu vidjeli reintegrirane pripadnike srpske zajednice u Vukovaru, vidjeli smo Milorada Pupovca i Vojislava Stanimirovića bivšeg ministra u vladi tkz SAO Krajine i gradonačelnika u okupiranom Vukovaru, istog onog koji je pokušao izbjeći susret sa prvim Predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom u okupiranom Vukovaru. Nije previše očekivati kako je 18 godina dovoljno da se pripadnici srpske etničke zajednice koji su ustali protiv samostalnosti i neovisnosti Hrvatske reitegriraju u hrvatsko društvo. No to se nije dogodilo.

Kada ćemo na takvim i sličnim skupovima konačno gledati i ponosne i nadasve ugledne pripadnike srpske nacionalne manjine koji su sudjelovali u njenom stvaranju i obrani. Kada će tih 10000 hrvatskih branitelja dobiti zasluženo priznanje, hoćemo li konačno čuti sva imena tih ratnika koji su poginuli za svoju domovinu. Hoćemo li čuti konačno pravoslavne sveštenike koji s ljubavlju govore o svoj domovini Hrvatskoj. Danas je veliki dan za našu Domovinu, Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Danas je veliki dan za Vukovar. I Predsjednica je tomu doprinijela, svojim djelima, svojim riječima. Poklonila se žrtvi Vukovara, iskazala počast, sastala se sa ratnim zapovjednicima, pozvala diplomatski zbor i poručila kako suživot znači uključivost, međusobno poštovanje i djelovanje u duhu zajedništva.

Ne postiže se to getoizacijom, ne postiže se to namjernim isključivanjem iz hrvatskog sustava, ne postiže se to stvaranjem parasustava. Različitost jest bogatstvo, ali isključivost nije. Otvoreni i prikriveni poklonici veliko srpske politike danas su pokušali nešto jako ružno, pokušali su poniziti ratne zapovjednike, a time i samu obranu herojskog grada Vukovara i predstaviti one koji su sudjelovali u tom razaranju kao ugledne uzvanike i to ni više ni manje nego na Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Nisu uspjeli, jer kao vječna opomena stoje bijeli križevi, stoje naši mrtvi ratnici. I kada nam pokušavaju zamagliti pogled koprenom laži i podvala naši mrtvi heroji to ne dozvoljavaju. Ja sam zavirila iza koprene, zavirite i vi.

Mene nisu prevarili, ne dajte da vas varaju. Zbog Grada, zbog Hrvatske, zbog budućnosti.

Zorica Gregurić/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Željko Huljev o presudi Ercegu: Na tuđoj bi krvi ubirao poene

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

Općinski sud u Splitu nepravomoćno je odbio kao neosnovanu tužbu Zorana Ercega, u javnosti poznatog aktivista iz Splita koji je tužio Željka Huljeva, nekadašnjeg novinara, tražeći 60 tisuća kuna zbog povrede časti.

Općinski sud u Splitu je odlučio: Zoran Erceg bio je u službi Ratka Mladića, nije izgledao kao slučajni gost, avanturist ili osoba koja odaje strahom.

SlobodnaDalmacija je uspjeli doći i do Huljeva koji je rekao kako ga raduje da pravna država funkcionira. – Naravno, zadovoljan sam presudom ne toliko zbog sebe koliko zbog očuvanja diginiteta Domovinskog rata. Hvala časnom sudu što je pravilno i profesionalno procijenio činjenične elemente u postupku koji bi trebao biti poučan za bilo koga tko se drzne ubirati bilo kakve osobne i ine poene na tuđoj krvarini – komentirao je Huljev, piše SlobodnaDalmacija.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Mate Knezović: ‘Šeparovićeva prijetnja upućena narodu’

Objavljeno

na

Objavio

”Dobro zapamtite ovaj intervju. Sasvim je izvjesno da Miroslav Šeparović ne govori samo u svoje ime, nego i u ime struktura kojima je pripadao i pripada. Ovaj intervju je dokaz da su te strukture u ozbiljnom strahu. Baš zato trebamo ustrajati”, napisao je Mate Knezović na svom FB profilu

Mate Knezović, zagrebački odvjetnik i predsjednik Obiteljske stranke, na svom je Facebook profilu  prokomentirao intervju Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suda, objavljen u subotu u Jutarnjem listu, piše Promise.hr

Šeparović je, podsjetimo, izjavio da bi, prema njegovu mišljenju, na čelu Povjerenstva za sukob interesa –  institucije koje u Hrvatskoj koliko toliko nezavisno preispituje hrvatske političare i dijeli im packe – trebao biti predsjednik Vrhovnog suda, dakle osoba koju pomno biraju isti ti političari.

Šeparović se usprotivio najavljenoj inicijativi predsjedničkog kandidata Miroslava Škore, koji je kazao da će zatražiti izmjene Ustava i povećanje ovlasti predsjednika države – kao jedine osobe koja se neposredno bira od strane hrvatskih građana.

”Načelno ću reći da je nezamislivo da bi u državi vladavine prava bilo moguće Ustav donijeti na referendumu. Možete li zamisliti situaciju u kojoj bi građani koji izlaze iz crkava, koji su obavili kupovinu na tržnicama, izašli u šetnju gradom, zaokruživali da ili ne i tako odlučili o usvajanju novog Ustava? To je nemoguće!”, kazao je Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, za Jutarnji list.

Šeparovićeve izjave njegov je kolega – pravnik i odvjetnik Mate Knezović – nazvao prijetnjom upućenom narodu.

”Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda RH, je danas objavio hrvatskom narodu da u RH postoji politika ograničenog suvereniteta naroda. Poučio je hrvatski narod da on nema izvornu vlast, nego neke druge silnice.

Iz današnjeg intervjua YUlistu potpuno je jasno zašto su odluke Ustavnog suda usmjerene protiv dosadašnjih narodnih inicijativa (3 referenduma).

Šeparović je također najavio da će Ustavni sud spriječiti svaki pokušaj hrvatskog naroda da se ozbiljnije promijeni politički sustav i raspodjela moći. Najavio je da će u slučaju pobjede Miroslava Škore onemogućiti najavljeni referendum o promjeni Ustava, ako bi te promjene dirale u postojeću raspodjelu moći. Također će se onemogućiti donošenje novog Ustava na referendumu.

Drugim riječima javno je najavljen rat narodu ako izabere drugačiji put.

Dobro zapamtite ovaj intervju. On je javno objavljena prijetnja hrvatskom narodu da i ne pokušava nešto promijeniti.

Sasvim je izvjesno da Šeparović ne govori samo u svoje ime, nego i u ime struktura kojima je pripadao i pripada.

Ovaj intervju je dokaz da su te strukture u ozbiljnom strahu. Baš zato trebamo ustrajati”, istaknuo je odvjetnik Mate Knezović na svom Facebook profilu.

Cijeli, opširni intervju Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suda Republike Hrvatske Jutarnjem listu, možete pročitati OVDJE.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari