Pratite nas

BiH

Što stoji iza Izetbegovićeve prijetnje o ‘razbijanju okova’?

Objavljeno

na

Foto: N1

Kada Bakir Izetbegović kaže da će Bošnjaci “razbiti okove” ako ih se bude ucjenjivalo, oko Izbornog zakona, on time šalje signal kako SDA i njezini bošnjački partneri planiraju, bude li HDZ ustrajan u svojim zahtjevima; prvo izborni zakon pa onda federalna izvršna vlast, nakon mjesec dva krenuti u formiranje vlasti mimo ustava i zakona, kao što su to napravili u ožujku 2011.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Bošnjačka većina u Domu naroda, mogla bi, zaobilazeći zakonsku proceduru- da jedna trećina svakog nacionalnog kluba predlaže predsjednika i dva dopredsjednika- izabrati Predsjedništvo Federacije, a ono imenovati Federalnu vladu, koju bi potvrdila bošnjačka većina u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta.

Nastavak tog možebitnog scenarija izgledao bi ovako: HDZ i HNS, na to bi reagirali tvrdnjama da se ponovo dogodio državni udar, jer je vlast izabrana mimo zakona i Ustava. Oglasio bi se i SIP i konstatirao da predsjednik i dopredsjednici FBiH nisu izabrani sukladno Izbornom zakonu, a posljedično i Vlada FBiH. A onda američki lutak Inzko, “privremeno suspendira” odluku SIP-a, “do konačne, pravosnažne odluke Suda BiH”, koji se ne oglašava naredne 3 godine, odnosno do novih izbora.

Za strance, Zapad, najvažnije bi bilo da je vlast uspostavljena i da se “reformski procesi” nastavljaju, a to što bi jedan narod ponovno bi zgažen, što bi ustav i zakon bili ponovo pogaženi, oni za to ne bi puno marili. Ti licemjeri kada god su se kršila načela vladavine zakona, pravne države, preko leđa najmalobrojnijeg naroda u BiH, ne da su žmurili, već su zatvarali oba oka. Što više, i sami su Hrvatima oduzimali prava mijenjajući ustavne i zakonske odredbe, bez ikakvog ovlaštenja za to.

Sličan scenarij dogodio se, čini mi se, 8 ožujka 2011, a ne bi me iznenadilo da SDA već sada lobira kod Amerikanaca i nekih drugih zapadnih diplomata za ponavljanje tog “ožujskog recepta” majorizacije Hrvata.

Dakle, HDZ riskira da zbog ustrajavanjem na svom zahtjevu, Hrvati ponovno budu izbačeni iz Federalne vlasti. Bakirovo “razbijanje okova” zapravo je šifra za neku novu “Platformu” i ponovnu protuustavnu i nezakonitu bošnjakizaciju Federacije. U tom slučaju HDZ s “Devedesetkom” može izgubiti poziciju predsjednika FBiH, šest ministarskih pozicija i nekoliko pozicija u federalnim agencijama. Bošnjaci bi tada, ponovo, raspolagali i cijelim federalnim proračunom, koji, istina, nije mali.

S druge strane, ukoliko se uplaši tih SDA-ovih prijetnji, a to je cilj Bakirovih izjava, i pristane formirati vlast bez izmjena Izbornog zakona, HDZ bi izgubio puno više- izdao bi svoje birače, tj. cijeli jedan narod.

U takvoj možebitnoj situaciji, između fotelja u Sarajevu i mogućnosti da donekle utječe na distribuciju novca iz federalnog proračuna s jedne i povjerenja birača s druge strane, po mom mišljenju, mudrije je izabrati ovo drugo.

Želim vjerovati da i u HDZ-u, ali i u ostalim stranakama HNS-a razmišljaju na isti način. Prije 8 godina, 2011. Čović i Ljubić nisu ustuknuli pred Tihićem i Lagumdžijom, i pristali na 5 koliko im je nuđeno, od 6 ministarskih pozicija, kako je predviđeno Ustavom, i vlast je uspostavljena bez dva HDZ-a.

Ne vidim razloga zbog čega bi sada popustili Izetbegoviću, Radončiću i Komšiću, kada je na kocki puno važnija stvar, izmjena Izbornog zakona, kojima se traži minimum, da Hrvati mogu birati svoje predstavnike. To je crvena linija ispod koje ni jedan hrvatski političar ne smije ići.

HDZ za neodustajanje od tog zahtjeva, ovaj put, na svojoj strani ima i jasnu presudu Ustavnog suda BiH, podršku i vlasti i oporbe u Hrvatskoj, sada i članici EU, i sve hrvatske stranke u BiH. Samo lud bi pristao sve to izgubiti. (HMS)

 

Izetbegović opet prijetio HDZ-u

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

BiH šalje dodatne policajce na granicu prema Srbiji

Objavljeno

na

Objavio

Vlasti Bosne i Hercegovine najavile su u petak da će rasporedit veći broj graničnih policajaca na svoju istočnu granicu prema Srbiji i Crnoj Gori nakon najave Turske da neće više zadržavati migrante u njihovu nastojanju da se krenu prema Europi.

Nakon sastanka ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića i ravnatelja Granične policije BiH Zorana Galića priopćeno je da će se na istočnoj granici poduzeti ‘mjere kako bi se što učinkovitije odgovorilo na pritisak ilegalnih migranata’.

Ravnatelj Galić istaknuo je da su svi raspoloživi policajci te materijalno-tehnički resursi već preraspoređeni na istočni i sjeveroistočni dio granice, a najavio je i dodatno angažiranje policijskih službenika Granične policije BiH iz drugih sredina.

Na istočnu granicu će uz policijske službenike biti upućene i mobilne jedinice Granične policije BiH.

Radončić i ravnatelj Galić razgovarali su i o mogućnosti angažiranja drugih policijskih agencija u nadzoru graničnog pojasa. Trenutačno graničnim policajcima u nadzoru državne granice pomažu službenici Uprave za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državne policijske agencije (SIPA), te ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.

Ranije u petak ministar Radončić izrazio je očekivanje da Turska ipak neće nekontrolirano pustiti migrante prema Europi jer bi to izazvalo humanitarnu katastrofu, a za Bosnu i Hercegovinu bio bi golem problem.

Prema navodima iz Granične policije BiH toj agenciji nedostaje oko 1000 policajaca, koji bi bili potrebni za učinkovit nadzor granica. (Hina)

Ako Turska pusti migrante, BiH će imati velike probleme

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Ako Turska pusti migrante, BiH će imati velike probleme

Objavljeno

na

Objavio

Bosanskohercegovački dužnosnici izrazili su u petak očekivanje kako Turska ipak neće otvoriti granice za migrante upozoravajući da bi takav rasplet proizveo humanitarnu katastrofu, te izazvao velike probleme u BiH.

“Očekujemo da Republika Turska poštuje dogovor sa zemljama Europske unije. Puštanje više od tri milijuna izbjeglica prema EU bio bi uvod u humanitarnu katastrofu neviđenih razmjera i u tom bi slučaju zajednički odgovor svih članica EU i regije u cjelini bio neminovan i jedina opcija”, rekao je za portal Klix iz Sarajeva ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Dodao je kako BiH sigurnosnim kanalima provjerava točnost informacija koje su se pojavile o odluci turskih vlasti o puštanju migranata prema Balkanu nakon eskalacije sukoba u Siriji.

Izrazio je očekivanje da će Turska ipak postupiti odgovorno te da neće doći do masovnog egzodusa.

“I ranije su viđeni slični slučajevi i najave iz Ankare, ali je Republika Turska na kraju uvijek postupila odgovorno i solidarno. Nadamo se da će se to dogoditi i sada”, rekao je Radončić.

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić je istaknuo za Klix kako je već znatno povećan priljev migranata te da će ova godina biti još teža i izazovnija za BiH kada je riječ o ilegalnim migracijama.

“Sve zemlje iz okruženja će imati problema, a znate i sami koliki su kapaciteti BiH i koliko je uloženo i u agenciji”, kazao je. (Hina)

Erdogan pretrpio jedan od najtežih vojnih poraza u modernoj turskoj povijesti i našao se u bezizlaznoj situaciji

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari