Connect with us

Naši u svijetu

Što su aktivna i prethodna registracija te kako se i gdje registrirati!?

Published

on

Kako biste mogli ostvariti svoje biračko pravo u inozemstvu, važno je znati koja je razlika između aktivne i prethodne registracije. Rok za podnošenje i jedne i druge je 28. listopada 2015.

[ad id=”68099″]

PRETHODNA REGISTRACIJA: Birači s prebivalištem u Hrvatskoj, koji glasuju izvan mjesta prebivališta u inozemstvu. 

Žele li glasovati u inozemstvu, birači moraju zatražiti prethodnu registraciju u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu u državi u kojoj glasuju ili u nadležnom uredu u Hrvatskoj.
Iznimno, birači mogu u uredu u kojem su upisani u registar zatražiti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta, tzv. ‘žutu potvrdu’ s naznakom mjesta u Hrvatskoj ili inozemstvu u kojem će se zateći na dan izbora. 

Obrazac skinite OVDJE.

AKTIVNA REGISTRACIJA: Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, nemaju e-osobnu niti su podnijeli zahtjev za e-osobnom.

Da bi glasovali u zemlji ili inozemstvu morat će se aktivno registrirati. Zahtjev za aktivnu registraciju birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu ili nadležnom uredu u Hrvatskoj, ako na dan izbora namjeravaju boraviti u Hrvatskoj. Zahtjeve za privremeni upis, aktivnu i prethodnu registraciju birači mogu podnijeti i putem sustava e-građani. Obrazac skinite OVDJE.

Situacija po državama

U nastavku objavljujemo informacije o registraciji i glasovanju u pojedinim državama, u kojima su veleposlanstva RH na svojim stranicama objavila potrebne podatke. Za neke zemlje s velikom hrvatskom zajednicom poput Australije, Švicarske ili Kanade, informacije još uvijek nisu objavljene.

U Njemačkoj se prethodna i aktivna registracija birača mogu obaviti u Veleposlanstvu RH u Berlinu te Generalnim konzulatima u Münchenu, Stuttgartu, Frankfurtu, Düsseldorfu i Hamburgu, ovisno o prebivalištu/boravištu. Može se obaviti osobno, poštom, faxom ili mailom. Rok je 28. listopada 2015. do 16 sati. Zahtjevu je potrebno priložiti presliku putovnice ili osobne iskaznice.

U Austriji se ahtjevi za prethodnu i aktivnu registraciju mogu se podnositi osobno, putem pošte, faksa i e-maila Konzularnom odjelu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču. U svim slučajevima podnositelj zahtjeva mora vlastoručno potpisati zahtjev. Kada se zahtjev šalje putem pošte, faksa ili e-maila podnositelj zahtjeva treba priložiti i presliku valjane identifikacijske isprave. Izborno mjesto za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u Austriji će biti u Konzularnom odjelu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču na adresi: Operngasse 20B, 1040 Wien. Broj telefona:0043 1 585 1976; broj faksa: 0043 1 585 48 45; e-mail adresa: [email protected]

U Švedskoj se aktivna i prethodna registracija mogu se obaviti podnošenjem ispunjenog zahtjeva u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Stockholmu, Engelbrektsplan 2; 114 34 Stockholm; tel: + 46 8 4405283; Fax: + 46 8 678 8320; e-mail: [email protected] . Zahtjevi se u Veleposlanstvu podnose OSOBNO u radno vrijeme za prijem stranaka (radnim danom od 10 do 12 sati ili po dogovoru), putem pošte, elektronske pošte ili telefaxa. Registracija putem telefona nije moguća. Potrebno je ispuniti pripadajući obrazac, obvezno se potpisati i priložiti presliku važećeg identifikacijskog dokumenta (PUTOVNICE ILI OSOBNE ISKAZNICE). Krajnji rok za podnošenje zahtjeva za aktivnu i prethodnu registraciju je srijeda, 28. listopada 2015.godine. U istom roku mogu se vršiti i promjene, odnosno odustanak od aktivne i prethodne registracije. Na istom mjestu će biti otvoreno i biračko mjesto.

U Norveškoj zahtjevi za prethodnu i aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije mogu se zaprimati osobno, putem pošte, faksa i e-maila zaključno sa srijedom 28. listopada 2015. Podnositelj zahtjeva treba vlastoručno potpisati svoj zahtjev za prethodnu/aktivnu registraciju i priložiti presliku valjanog identifikacijskog dokumenta. Zahtjevi se zaprimaju osobno u Veleposlanstvu te putem pošte, faksa ili e-maila. Poštanska adresa je Kroatias Ambassade, Drammensveien 82, 0244 Oslo, email je [email protected], a fax broj je 23014060. Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj trebali bi uz svoj zahtjev priložiti i presliku hrvatske osobne iskaznice radi utvrđivanja prebivališta, odnosno izborne jedinice. Iznimno se takvi zahtjevi mogu prihvatiti i bez osobne iskaznice, ali uz predočenje drugog valjanog identifikacijskog dokumenta i provjeru koja će se obaviti putem aplikacije registra birača.

U Srbiji Zahtjevi za aktivnu i prethodnu registraciju podnose se OSOBNO u Konzularnom uredu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu i Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici i to radnim danom od 9.00 do 16.30 sati, a mogu se podnijeti i putem fax-a i e-mail adresa:
– Veleposlanstvu Republike Hrvatske, Konzularni ured, Beograd, Kneza Miloša 82/I kat
Tel.( 011) 3679 140; fax (011) 3613 566 ili na e-mail [email protected]
– Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Maksima Gorkog 6
Tel. (024) 656 900; 656 907; fax (024) 556 158 ili e-mail: [email protected]

Zahtjev treba sadržavati ime i prezime, datum i mjesto rođenja, adresu prebivališta te kontakt telefon ili e-mail adresu. Zahtjev se vlastoručno potpisuje, a uz njega se prilaže preslika važeće identifikacijske isprave.

U Argentini se Zahtjev za aktivnu ili prethodnu registraciju birača podnosi, uz predočenje osobne isprave, putem Veleposlanstva Republike Hrvatske u Buenos Aires, osobno ili putem fax-a: 4777 9159 ili putem e-mail-a: [email protected]

U Čileu Zahtjev za aktivnu ili prethodnu registraciju birača podnosi se, uz predočenje osobne isprave, putem Veleposlanstva Republike Hrvatske u Santiago de Chile, osobno ili putem e-mail-a: [email protected]

U SAD se zahtjevi za aktivnu ili prethodnu registraciju u Veleposlanstvu RH u Washingtonu zaprimaju neposredno, putem pošte, telefaksa ili elektronske pošte. Uz zahtjev se mora priložiti i preslika valjanog identifikacijskog dokumenta (osobna iskaznica ili putovnica). Zahtjevi za aktivnu registraciju ili prethodnu registraciju mogu se podnijeti zaključno do srijede 28. listopada 2015. godine. Za sve dodatne informacije, obratite se Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu na broj telefona (202) 588-5899 kućni 113 ili 114 ili elektronskim putem: [email protected] odnosno nadležnom Generalnom konzulatu RH u SAD-u.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari