Pratite nas

BiH

Što sugeriraju „Perspektive“, što je perspektiva?

Objavljeno

na

Nitko pamatan neće osporiti potrebu da se i medijski razotkrivaju predrasude o drugima- pripadnicima drugih naroda, vjera, ljudima drugačijih ideoloških, političkih uvjerenja, seksualnih sklonosti,…

Predrasude poput one maloljetnog učenika srednje Prometne škole iz Mostara da su Bošnjaci iz istočnog dijela Mostara „malo tamniji“, da imaju „drugačiju teksturu lica“ i da mu od njih prijeti opasnost, pa je bolje ne ići tamo na njihovu “lijevu obalu” , proizvod je ne znanje i ne upoznavanje drugih pa otuda negativnni stereotipi koji mogu proizvesti i govor mržnje, šovinizam, kao idealne podloge za rat i međusobno uništavanje ljudi i njihovih kultura.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

No, način na koji su autori dokumentarnog serijala „Pespektive“ čiji su producenti Radio Slobodna Europa i NED (National Endowment for Democracy) odlučili razotkriti predrasude, rasizam i šovinizama mladih ljudu BiH, točnije u Mostaru, apsolutno je, prema do sada viđenom, pogrešan, s etičkog aspekta nedopustiv, a sa zakonskog, moguće- kriminalan.

Pokazivanje gledateljima maloljetnika „glavom i bradom“ dok izgovara rasističke rečenice i navesti njegovo ime koje nedvosmisleno ukazuje na njegovu nacionalnost, a pri tom njegove vršnjake druge nacionalnosti prikazati kao djecu s civiliziranim stavovima ne znači drugo do adresirati fažizam jednoj naciji, kojoj pripade Ante- bh. Hrvatima.

„Perspektive“ prema do sada viđenom upućuju na političku motiviranost projekta; preko malog Ante kompromitirati legitimne političke težnje jednog naroda odnosno njegovih političkih predstavnika da se kroz zahtijeve za preuređenje BiH izbori za ravnoparvnost, za pravo dijece da se obrzuju na svom jeziku i imaju svoj javni medij, što u demokratskim zemlja imaju i nacionalne manjine.

Sublimirano poruka autora „Perspektiva“ je: to što vi Hrvati tražite proizvodi ili jest fažizam; „Treći entitet- jest jednako fašizam“, „RTV kanal na hrvatskom jeziku- jest jednako fašizam“,“ Hrvatski nastavni plan i program“- jest jednako fašizam. I mali Ante tu je kao „živi dokaz“ te naše teze.

Što je onda „perspektiva“ da bi spriječili fašizam? Unificirani obrazovni sustav u kojem će sva djeca učiti o bosanskoj povijesti, kulturi,.. na bosanskom jeziku. Unitarna, građanska država u kojoj će svi građani biti jednaki bez obzira na nacionalnost i vjeru, što bi rezultiralo, u političkom, obrazovnom, medijskom i inom smislu dominacijom najbrojnijih.

Politička motiviranost projekta financiranog američkim novcem je toliko transparentna da je teško ne uočiti.

Ali, što je s etičkim i evntualno mogućim kriminalnim aspektom ovog projekta? Kršil li se njime etički kodeksi kojeg se trebaju pridržavati radio i televizijske postaje, tisak i on line mediji u BiH, ali i zakoni BiH.

Etički kodeksi, koji su se obvezni pridržavati svi koji proizvode i emitiraju medijske sadržaje, a „Perspektive“ jesu medijski produkt, zabranjuju da se djeca intervjuiraju bez prisustva svojih roditelja, odnosno staratelja i da se otkriva njihov identitet u slučajevima gdje to može štetiti njihovim interesima, odnosno gdje oni mogu biti žrtve.

U ovom slučaju otkriven je identitet jednog maloljetnika i njegovo ime s jasnom aluzijom na njegovu nacionalnost dok govori o delikatnim temama kao što su tolerancija, nacionalizam, segregacija,… Njegove izjave proizveli su bujicu govora mrženje na portalima, forumima, društvenim mrežama, usmjerene prema malom Anti, narodu kojem pripada i legitimnim težnjama političkih predstavnika tog naroda. To je dosadašnji učinak “Perspektiva”.

Vijeće učenika srednje Prometne škole iz Mostara i Nastavničko vijeće upozorilo je javnost kako su učenici, a time i njihov učenik Ante bili žrtve, vješte medijske manipulacije, koja, kao što je poznato, može uključivati i sugestivna pitanja.

Autori „Peerspektiva“ razgovarali su s 20 učenika ove škole- a u prvi plan su izvučeni rasistički stavovi jednog učenika. Gledatelji zapravo ne znaju što su i na koji način autori pitali maloljetnike, ali nije teško zamisliti sugestivna pitanja kojima se lako može doći, pogotovo, ako su u pitanju djeca, do željenog proizvoda- „malog rasiste Ante“.

Netko je već sugerirao kako bi Antini roditelji trebali tužiti autore serijala „Perspektive“, ali i medije koji prikazuju ovaj serijal, ne samo zbog kršenja Etičkih kodeksa, već i UN-ove konvencija o pravima djeteta, ali i zakona o komunikacijama BiH, koji nalaže zaštitu maloljetnika.

A, Ante? Vremenom će, kad odraste i sazrije, shvatiti da je ono što je govorio, ili što je iz njega, tko zna kako izvučeno, bilo pogrešno.

prilog: Perspektiva Treća epizoda Mostar (Februar 2015) Muslimani Bosanci Hercegovci

[mom_video type=”youtube” id=”ehAiSMQdUY8″ width=”750″ height=”400″]

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari