Connect with us

Što svakako trebate znati o kremama za sunčanje

Objavljeno

-

 

[quote]

Prva je i najveća pogreška uopće ne koristiti kremu za sunčanje. Znamo da previše vremena na suncu može povećati rizik od raka kože i njezino prerano starenje. No čak i oni s najboljim namjerama mogu pogriješiti kada je u pitanju zaštita od sunca, a te će pogreške skupo platiti naša koža

[/quote]

Huffington Post konzultirao je dr. Davida J. Leffella, profesora dermatologije i kirurgije na Yaleu i dr. Lisu Garner, dermatologinju iz Teksasa. Evo osam najčešćih pogrešaka.

1. Upozorenje: SPF, koja znači faktor zaštite od sunca, odnosi se samo na opekotine koje uzrokuju UVB zrake, što znači da ćete na pakiranju morati tražiti riječi ‘široki spektar’ kako biste bili sigurni da krema štiti i od štetnih UVA zraka.

2. Koristite isto pakiranje protekla tri ljeta.
Kad je u pitanju zaštita od sunca, datum isteka je doista važan. ‘Aktivni sastojci krema za sunčanje nestaju tijekom vremena, što znači da zaštita neće biti učinkovita’, kaže Garner. Otvorena bočica vjerojatno znači da je sadržaj kontaminiran klicama tijekom vremena te da konzervansi više nisu djelotvorni. ‘Izloženost visokim temperaturama može ugroziti učinkovitost zaštite’, kaže Leffell.

3. Računate da će sve odraditi SPF u vašem make-upu.
Kombinacija tena i zaštite ‘dva u jednome’ čini se praktičnom, no to ne znači da funkcionira. Dio problema je količina: na lice nećete nikad nanijeti istu količinu tena kao i zaštitne kreme. ‘Teška šminka ne znači da ste dobili adekvatnu SPF zaštitu’, kaže Garner HuffPost.
Šminka se skida tijekom dana, a velika je vjerojatnost da je ne nanosite redovito na lice kao zaštitnu kremu. ‘Nije pametno oslanjati se na zaštitu od sunca u proizvodu koji ima neku drugu osnovnu namjenu’, kaže Leffell.

4. Koristite male količine kreme.
Kad je u pitanju zaštita od sunca, manje nije više. No u stvarnom svijetu mnogi od nas ne koriste dovoljne količine pa nije iskorišten puni zaštitni potencijal. Klasično je pravilo ono da je potrebna količina kreme koja stane u čašicu za žesticu kako bi se pokrilo cijelo tijelo.

5. Zaštitu nanosite na početku dana – i zaboravite nakon toga.
‘Ako ste na suncu, krema za sunčanje učinkovita je najviše dva sata’, kaže Garner. Koža doslovce koristi aktivni sastojak u losionu tijekom vremena. Znojenje i kupanje uzrokuje da učinkovitost kreme popušta još brže pa razmislite da u takvim uvjetima nanovo nanosite kremu svaki sat. Također, ne jurite u more čim ste nanijeli kremu: koži treba nekoliko minuta da je upije.

6. Računate da je krema vodootporna.
Ne postoji ‘vodootporna’ krema za sunčanje. Nedavnim je promjenama koje je donio američki regulator naloženo da se na pakiranjima ne smiju koristiti oznake ‘waterproof’, ‘sweat-proof ili ‘sunblock’. Umjesto toga, na temelju ispitivanja, proizvođač smije tvrditi da je krema ‘otporna na vodu’ 40 ili 80 minuta. Nakon toga? Ponovo, ponovo, ponovo.

7. Koristite kremu za sunčanje samo za sunčanih dana.
Oblačno vrijeme ne znači da je opasnost prošla. Samo zato što ne možete vidjeti (ili osjetiti toplinu sunca) ne znači da se ne radi štetu. ‘UV prodire kroz maglu i oblake pa lako možete dobiti opekline’, kaže Leffell. ‘UV zračenje je nevidljivo: ne možete ga osjetiti, okusiti, čuti, vidjeti.’ UVA zrake koje dublje prodiru u kožu i krivac su za starenje kože, mogu prodrijeti do kože čak i kroz guste oblake i, naravno, staklo.

8. Bacate novce na viši faktor.
Mnogi dermatolozi savjetuju da je minimum SPF-a koje trebate koristiti 30. No to ne znači da SPF 60 nudi dvostruku zaštitu ili da traje dvostruko dulje. ‘SPF 30, kada se primjenjuje u odgovarajućim količinama, blokirat će se oko 96 posto opeklina koje uzrokuju UVB-zrake od sunca’, kaže Garner. Iznad toga primijetit ćete vrlo malu razliku (oko 98 posto zaštite sa SPF-om 50 i 99 posto sa SPF-om 75). Ne postoji način da se kremom za sunčanje blokira sto posto sunčevih zraka.

Ako se tako osjećate sigurnije, nabavite kremu s višim SPF-om. Ali nemojte zaboraviti da ćete i takve kreme morati nanositi ponovno.

9. Računate samo na zaštitnu kremu.
Krema za sunčanje ne bi smjela biti jedina obrana od sunčevih zraka. ‘Krema za sunčanje ne štiti od sunca u potpunosti’, tvrdi Garner i savjetuje da nosite šešir, sunčane naočale i zaštitnu odjeću te izbjegavate sunce za vrijeme najintenzivnijih sati.
‘I izbjegavanje opeklina ne znači da ste pravilno zaštitili svoju kožu. Kada potamnite, oštetili ste kožu.’

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari