Pratite nas

Analiza

Što za Hrvatsku znači otkazivanje projekta ‘Južni tok’

Objavljeno

na

Već se neko vrijeme nagađalo da će Južni tok, ključni ruski geopolitički projekt za učvršćivanje političkog utjecaja na Balkanu bankrotirati, a sada je to, prigodom posjeta Turskoj ruski vladar Vladimir Putin i priznao. Taj plinovod nema nikakve druge logike, osim geopolitičke. Naime, ne postoje nove količine zemnog plina, koje bi iz Rusije valjalo dostaviti do europskih zemalja, nego je Putinova administracija, iz geopolitičkih razloga, odlučila promijeniti trasu kojom plin dostavlja Europi. Plin je jedno od važnih ruskih geopolitičkih oruđa, a igrama cijenom plina Putin je dugo vremena održavao svoju političku dominaciju nad Ukrajinom, kroz koju prolazi plinovod za Mađarsku te Srednju i Istočnu Europu.

Južni je tok trebao plin iz Rusije po dnu Crnog mora dovesti u Bugarsku, a otuda u Srbiju, Mađarsku, Sloveniju, Austriju i Italiju. Iako je od početka bilo jasno da je Južni tok geopolitički a ne ekonomski projekt, bilo je ideja kako bi se i Hrvatska morala uključiti u nj, a zagovornici tijesne suradnje na Putinovu projektu energetskog imperijalizma snatrili su o velikim prihodima što bi ih Hrvatska ostvarivala kao tranzitna država. Karakter projekta jasan je i iz činjenice da ga s ruske strane nije vodilo ministarstvo gospodarstva, energetike ili neki drugi ekonomski resor u vladi, nego Sergej Šojgu, tada „ministar za izvanredna stanja“, a ruska je strana Hrvatskoj sudjelovanje u projektu uvjetovala, između ostaloga, popuštanjem ruskim kvazi-investitorima u Hrvatskoj, čiji projekti se uglavnom ne razvijaju i ne napreduju, zbog koruptivnog karaktera kapitala koji stoji iza njih, i zbog nastojanja „investitora“ da ne ispunjavaju niti minimalne zahtjeve države i lokalne zajednice.

južni tok

Cijeli projekt Južnog toka bio je, nadalje, ekonomski uspostavljen na temeljima nespojivima s pravilima konkurencije unutar EU. Temeljni je problem gaženje načela zaštite tržišnog natjecanja, jer se u projektu vlasnik plina, koji bi se transportirao plinovodom, pojavljuje i kao vlasnik plinovoda, što znači da plinovod ne bi mogao transportirati plin iz drugih izvora, osim onoga ruske državne kompanije „Gazprom“. Drugi neprihvatljiv uvjet ekonomski je inženjering koji prati svaki ruski projekt, u kojem se redovito javljaju kompanije osnovane u poreznim oazama, i u kojima su evazija novca i porezna evazija uvijek elementi „financijske konstrukcije“. Projekti s ruskim državnim kompanijama uvijek su povezani s korupcijom, odnosno unose rizik korupcije na tržišta gdje ruske državne kompanije „investiraju“.

Treći, i najveći problem s konceptom Južnog toka činjenica je da Rusija pomoću energetike nastoji pojedine države dovesti u podređeni položaj, čineći ih energetski ovisnima o sebi. U „tajnom“ paketu vezanom uz hrvatsko pristupanje projektu Južni tok bilo je nekoliko neugodnih elemenata: ruski interes za Jadranski naftovod (JANAF), kojeg su iz ulaznog sustava za naftu u Srednju Europu željeli pretvorili u sustav za transport ruske nafte na Mediteran; interesi za vlasništvo nad INA-om; te interesi za istraživanje nafte i plina na Jadranu. Rusko vlasništvo nad INA-om značilo bi ukidanje obiju njenih rafinerija, jer ruske državne kompanije i na Balkanu i u Zapadnoj Europi imaju rafinerijske kapacitete, dostatne za opskrbu hrvatskog tržišta derivatima, a INA bi se svela tek na lanac benzinskih servisa. Rusko vlasništvo nad INA-om značilo bi, nadalje, i blokadu razvijanja projekta LNG terminala, jer ruska geopolitička koncepcija ne želi diversifikaciju na tržištu energenata. Isto tako, propao bi i za Hrvatsku važan projekt – onaj povezivanja na Transjadranski plinovod, kojim se plin iz Azerbejdžana treba preko Turske, Grčke i Albanije dovesti do Italije, na jednu, te Crne Gore, Hrvatske i BiH, na drugu stranu.

Ključni kreatori vanjske politike u Hrvatskoj, prije svega, premijer i predsjednik Republike, nisu shvatili velike opasnosti od ulaska u projekte s Rusijom i dovođenja Hrvatske u položaj energetske ovisnosti. Nakon spora s mađarskim suvlasnikom INA-e, prijetila je opasnost da mađarski suvlasnik svoje dionice proda ruskoj državnoj kompaniji, koja je već ovladala energetskim monopolistom u Srbiji, NIS-om, ali da i država ruskom vlasniku proda svojih 25 % udjela u kompaniji. Tek je ruska aneksija Krima, odnosno stvaranje nove klime euroatlantske suradnje i u SAD i u Europi, dovelo do uklanjanja ove ekonomske i geopolitičke pogibelji za Hrvatsku. Takvim aranžmanom, izvjesno je, INA ne bi preživjela kao „vertikalno integrirana kompanija“, nego bi kao dio Gazpromneftovog sustava postala filijalom novosadskog NIS-a, a Hrvatska bi izgubila kontrolu nad svojim tržištima nafte i plina.

Geopolitika je često redukcionistički okvir analize međunarodnih odnosa, ali kad se razmatra ulazak u posao s državom, koja uz pomoć energetike, kao oruđa dominacije, gradi svoj međunarodni utjecaj, valja biti svjestan opasnih aspekata takvih odluka. Hrvatska je država članica EU i NATO-a i otud proizlazi njena međunarodna stabilnost. Maksimalizaciju političkih i ekonomskih dobiti Hrvatskoj donosi samo ona politika koja naglašava hrvatski euroatlantizam i stabilnost, koja iz njega proizlazi, ali koja istovremeno afirmira i činjenicu da je Hrvatska zemlja koja spaja Mediteran i Srednju Europu.
Hrvatska može biti europsko energetsko čvorište samo pod uvjetom da razvija snažne odnose sa zemljama Višegradske skupine (Mađarska, Slovačka, Češka, Poljska), s Austrijom i Italijom te s Njemačkom, kao najutjecajnijom zemljom europske „makroregije“, i s ključnim euroatlantskim partnerom – Sjedinjenim Državama. Kao zemlja mediteranske fasade, Hrvatska može biti energetska spojnica srednjoeuropskih država, ali i baltičkih republika, pa čak i Ukrajine, a ta njena uloga važna je u globalnoj igri ograničavanja europske energetske ovisnosti o Rusiji.
Jedna je Putinova geopolitička ofenziva propala: od Južnog toka neće biti ništa, i sve one države koje su, iako članice EU i NATO, bile spremne zanemariti zajedničke euroatlantske interese radi ostvarivanja kratkoročnih dobiti, sada će ostati na gubitku, a Hrvatskoj, koja je ostala u geopolitičkom okviru euroatlantizma (doduše, više zahvaljujući sreći nego racionalnom odlučivanju aktualne administracije), otvaraju se ozbiljna razvojna niša i šansa da postane energetskim čvorištem Mediterana i Srednje Europe.

(Autor: Davor Gjenero/Direktno.hr)

>>KRAH PROJEKTA JUŽNI TOK: Rusija se povlači iz projekta izgradnje plinovoda koji je s južne strane trebao zaobići Ukrajinu

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Kratki vodič za čitanje predizbornih anketa

Objavljeno

na

Objavio

Iako se katkad ne doimlje tako, malo što na ovome svijetu nema neku, manje ili više vidljivu svrhu. Ta, doduše, ne odgovara uvijek onoj javno deklariranoj, štoviše, zna biti i dijametralno joj suprotna. Tako ni svrha predizbornih anketa za ispitivanje političkih sklonosti nije tek puko ispipavanje pulsa javnosti korištenjem alata i metoda statističke znanosti. Prema onoj – prilika čini lopova – znanstvena neutralnost tu često ustukne pred napasti da se izbor birača oblikuje i usmjerava ga ka željenom ishodu. Ispravno to zamjećuje i predsjednički kandidat Miroslav Škoro.

Istina, rezultati anketa se razlikuju ovisno o izvođaču (Promocija Plus, Ipsos, Cro Electo), metodi ispitivanja (telefonski i terenski), uzorku (struktura i broj ispitanika), napokon i o naručitelju (televizijske i ine medijske kuće), što stvara dojam raznolikosti, a istodobno i mogućnost kontrole međusobnom usporedbom. No, sav taj čušpajz predstavlja i plodno tlo za stvaranje meteža umjetnim kreiranjem posve nevjerojatnih dinamika i obrata, to izraženijih što se bliži čas izbora, a kojih u stvarnosti ne može biti, ponajprije stoga jer je velika većina birača već opredijeljena. Dočim opredjeljenje manjine neodlučnih i pokolebljivih ne može u kratkome vremenu toliko varirati kako oblikovatelji anketa sugeriraju.

Školski primjer beskrupulozne manipulacije predstavlja anketa agencije IPSOS koju je u petak, na sv. Nikolu, u Dnevniku Nove TV predstavio Bago kao svojevrsni danajski dar tzv. desnici. Kako reče, predsjednička utrka je, suprotno dosad objavljivanim anketama, odjednom postala jako napeta. Razmak između tri vodeća kandidata je zgusnut kao promet u Zagrebu usred špice (Grabar Kitarović 27,4%, Milanović 24%, Škoro 23%). No, redoslijed je ipak zadržan kako bi se IPSOS zaštitio od možebitnih naknadnih prozivki da čak ni to nisu pogodili, a za ostalo ih poslije izbora ionako nitko ništa ne će pitati. Prije svega upada u oči nagli rast Miroslava Škore, mada je posve nejasno kojim bi to potezom tako drastično odskočio u odnosu na dosadašnje ankete. Tim više što je prije koji tjedan anketa agencije Promocija Plus, provedena, kao i IPSOS-ova, telefonski na podjednakom broju ispitanika, pokazala kako Mislav Kolakušić sustiže Škoru, dok od IPSOS-a sad dobiva gotovo trostruko manje. Jest, prethodna je anketa nagnala Škoru da promijeni redoslijed provođenja svojih referenduma i na čelo stavi onaj o ovrhama, ali malo je vjerojatno da bi to imalo tako dramatičan učinak.

Pomniji uvid u rezultate na brzaka provedene, bombastične IPSOS-ove ankete pokazuje kako je ona, riječima informatičkih stručnjaka rečeno, prepuna „bugova“ (programskih grešaka) zato što joj je očito svrha pripraviti put ka izbornoj pobjedi kandidata s nepopravljivim „bugom“ u karakteru, Zorana Milanovića.

Kako bi se to ostvarilo, Milanovića treba u prvome krugu što više približiti Grabar Kitarović, idealno bi bilo kad bi se našao u vodstvu, te do krajnjih granica pojačati razočaranje Škorinih birača, kako bi, osjetivši se prevarenima, u što većoj mjeri apstinirali u drugome krugu. Uzevši tu nakanu u obzir, navodna mrtva utrka između Zorana Milanovića i Miroslava Škore upućuje na to da se Milanovića namjerno podcjenjuje, a Škoru debelo precjenjuje.

Naime, sugerirano pripetavanje između njih dvojice nesumnjivo djeluje poticajno na mobilizaciju potencijalnih birača kako jednog, tako i drugog. Kako se njihova biračka tijela minimalno preklapaju, tj. zanemariv je broj onih koji se nećkaju između njih dvojice, očito je to usmjereno poboljšanju rezultata obojice isključivo nauštrb drugih. Fiktivno kreirajući osjećaj da je izbacivanje Milanovića u prvom krugu nadohvat ruke, IPSOS-ova anketa neodlučne između Škore i Grabar Kitarović usmjerava prema Škori, što neminovno vodi k pogoršanju rezultata Grabar Kitarović. S druge strane, stvaranje slike da Mislav Kolakušić nema nikakve šanse ima dvojaku svrhu – neodlučne između njega i Škore utjerati k Škori, a one koji dvoje između njega i Milanovića privesti potonjem.

No, Milanovića se ne podcjenjuje samo kako bi se mobiliziralo njegove i Škorine birače, nego i kako bi se nakon prvoga kruga stvorio dojam da je on, dobivši više nego što su ankete predviđale, u nezadrživom naletu. Generalna proba za to upriličena je uoči proljetnih europskih izbora kad je IPSOS-ova anketa SDP-u davala mizernih 13%, da bi na samim izborima Partija osvojila ne odveć senzacionalnih, ali zamjetno većih skoro 19%. Na krilima namjerno sniženih očekivanja, mediji su to predstavili fantastičnim uspjehom, davši početni vjetar u leđa Milanovićevoj kandidaturi. Sad se na isti kalup stvaraju preduvjeti da Milanović, praćen tutnjavom medijskih doboša, na juriš pobijedi u drugome krugu.

Drugi ključni element u priči je igra na ogorčenost Škorinih birača. To što ga sad IPSOS diže iznad plafona lako će poslije, nakon hladnog izbornog tuša za Škoru, objasniti (evo, u zadnji čas je naglo posustao, nije izdržao, ispuhao se, ostao bez energije, nešto je krivo rekao ili jednostavno ustao na krivu nogu, ili vjerojatnije od svega – Kolakušić mu je u zadnji čas preoteo tzv. antisistemske birače). Međutim, kudikamo bitnije, to će navesti ogorčene Škorine birače da za raskorak između anketom visoko postavljenih očekivanja i postignutog rezultata okrive APIS „koji broji glasove“. Njima, naime, nema nikakve vajde objašnjavati kako APIS ne broji glasove, nego to čine birački odbori na tisućama biračkih mjesta, kontrolirani mnoštvom promatrača, dok ih APIS tek prikuplja, elektronički obrađuje i zbraja. To zapravo znači da ozbiljni kandidati znaju rezultate s velikom preciznošću i prije nego što ih APIS unese u informacijski sustav, a izborno povjerenstvo službeno objavi.

Iako se u prošlosti našlo i onih koji su se žalili da su pokradeni na izborima, nitko za to nikad nije predočio neki uvjerljivi dokaz (pritom su sporadične sitne nepravilnosti, preuveličavane u medijima i urbanim legendama, posve irelevantne jer ne utječu presudno na rezultat). Ali ne samo to, nitko nije izložio čak niti ideju kako uopće izvesti učinkovitu izbornu krađu. Budući da to nije moguće učiniti većom prijevarom na manjem broju biračkih mjesta – jer bi se pojavila razložna sumnja usporedbom s rezultatima na prethodnim izborima i s onima na biračkom strukturom sličnim izbornim mjestima – takav zločinački pothvat bi zahtijevao manju prijevaru na mnogo mjesta što zahtijeva savršenu koordinaciju i zakon šutnje više tisuća ljudi, savršeno utreniranih da prevare brojne promatrače.

No, nedostatak bilo kakvih indicija, dokaze da ne spominjemo, ne će spriječiti ogorčenjem zaslijepljene Škorine pobornike da krivnju za poraz svale na APIS. Njihov bijes će dodatno pojačati IPSOS-ovo podmetanje kako Škoro sigurno pobjeđuje u drugome krugu tkogod mu bio protivnik, dok je ishod sraza Kolinde i Milanovića neizvjestan. Svrha toga je naoružati Škorine pristaše streljivom za moralno puškaranje po Kolindinima – eto, da ste glasovali za Škoru, imali bismo sigurnog pobjednika, ovako pružate Milanoviću priliku! Ovdje je ključno primijetiti kako su rezultati potencijalnog sučeljavanja u drugome izbornom krugu u cijelosti podložni anketarskoj mašti i željama budući su posve neprovjerljivi, u konkretnom slučaju jednostavno zato što Škoro drugog kruga ne će vidjeti.

Bezočnu predizbornu pristranost agenciji IPSOS olakšava brkanje predizbornih anketa s izlaznim anketama, objavljivanima neposredno po zatvaranju biračkih mjesta. Osim znatnih razlika u metodi provedbe, u izlaznim anketama si ipak mogu dopustiti biti vjerodostojnima, jer one nemaju više nikakvog utjecaja ni na koga i ni na što (naime, objavljuju se po zatvaranju biračkih mjesta). Štoviše, u zadnje su vrijeme čak blago naklonjeni HDZ-u, poučeni blamažom s parlamentarnih izbora 2007. kad su ljevicu proglasili pobjednikom, a što je lakovjerne novinare nagnalo preuranjeno proglasiti Ljubu Jurčića novim premijerom, da bi im entuzijazam ubrzo splasnuo.

Međutim, ništa tako uvjerljivo ne svjedoči o (ne)vjerodostojnosti vodećih anketnih kuća kao prethodni predsjednički izbori. Prema predizbornim anketama Kolinda se nikako nije uspijevala spustiti ispod 12% zaostatka za tadašnjim predsjednikom Josipovićem. Viđeniji analitičari, ne više neovisni od anketnih agencija, i još manje neovisna udarna novinska pera su to lakonski tumačili – jasno je da mu ne može ni blizu kad si svako malo puca u nogu. Sličnost s današnjim događajima, čini se, nije slučajna.

Unatoč tome, nakon prvoga kruga Josipović je vodio s mršavih 1% razlike, da bi se u drugome ta prednost posve istopila i Kolinda naposljetku pobijedila. Zabezeknute rezultatima prvoga kruga, vodeće anketne kuće tada po prvi put nisu objavljivale ankete između dva izborna kruga, a prethodno se nisu sjetile ni ispitivati što bi bilo kad bi bilo u drugome krugu. A možda i jesu, moguće su ta istraživanja doista provodili, samo im, izgleda, neovisnima kakvi jesu, rezultati nisu bili po volji. Ili možda nisu bili po volji onima koji ih objavljuju? Kao, napokon, i rezultati samih izbora. Kako god bilo, kad im je to prošlo, a da ih se unatoč tome još drži relevantnima, i nakon što su se nemušto opravdavali time da su glasovi za sistemskog Josipovića preko noći otišli anti-sistemskom Sinčiću, što im stoji na putu da nastave spletkariti? Pametnima dosta! Ostalima nikad dosta!

Grgur S.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

Ivanjek: Državna sigurnost uvijek košta, i da nismo u NATO-u, mi bi morali daleko više izdvajati za obranu

Objavljeno

na

Objavio

Je li Hrvatski proračun rupa bez dna? Na kraju godine Vlada je pristala izdvojiti dodatni novac za povećanje plaća prosvjetarima a morali smo očito odgovoriti i na ultimatum SAD-a i povećati izdvajanje za HV. Ulaganje za vojsku povećat ćemo za 40 posto. Točnije 2 posto BDP-a a to je dio akcijskog plana kojeg moramo predstaviti NATO-u. Koliko je to novca i za što će se utrošiti objasnio je u Studiju 4 vojni analitičar Jan Ivanjek.

Hrvatska tijekom pet godina poveća izdvajanje za obranu u iznosu od dva posto BDP-a, što je gotovo 9 i pol milijardi kuna godišnje, odnosno povećanje od 40 posto. Za to je već pripremljen i akcijski plan.

– Povećanje će omogućiti Hrvatskoj da pojača modernizaciju HV-a. Nabavit će se borbeni avioni, imamo potrebu za zamjenu borbenih vozila pješaštva, dolaze helikopteri Black Hawk, s vremenom će se zamijeniti cjelokupna flota starijih Mi8 varijanti, imamo projekte gradnje obalnih brodova – izjavio je Ivanjek.

Objasnio je da trenutno trošimo enormno za vojne mirovine i plaće, a zapravo najmanje novca ide u modernizaciju.

– Većina novaca je išlo na personalne troškove, zbog toga je cijeli ovaj postotak sredstava za modernizaciju koji je jako bitna stavka, sveden na vrlo mali postotak – ispod 7 posto. Kada 2024. dosegne tih 2 posto planiranih državnog proračuna, onda bi rezultat trebao biti da udio modernizacije bude nekih 20 posto. S tim se može, naravno daleko više – smatra.

Situacija nakon rata je takva, kaže, da otkad vojska više nije bila neophodna za sam opstanak države, promatrala se je kao neželjeno dijete državnog proračuna i kad god se nešto moglo odgoditi tipa investicije ili povećavanje državnog proračuna, to se je odgađalo. Rezultat sada je taj da moramo sve popravljati jer nas se je pritisnulo izvana.

– Državna sigurnost uvijek košta, i da nismo u NATO-u, mi bi morali daleko više izdvajati za obranu. Imati programe i ideje izaći iz NATO-a, rezati vojni proračun je suludo – poručio je.

 

Odbor za obranu dao pozitivno mišljenje opremanju HV-a helikopterima Black Hawk

 

 

Prva Patria s izraelskim topom

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari