Connect with us

Komentar

Što znači ‘regionalna sila’ za ‘pacifikaciju Balkana’

Objavljeno

on

Milan Kučan, nekadašnji predsjednik Slovenije, ne vjeruje da bi Slovenija, kad u drugoj polovici ove godine preuzme predsjedanje Europskom unijom, mogla biti “utjecajni regionalni čimbenik” premda želi “dati neku ‘svježu ideju’ za približavanje regije Europskoj uniji”.

Kaže da se Slovenija “od tog prostora godinama udaljavala i diplomatski ga zanemarivala”. Sjeća se kako mu je prije desetak godina predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy rekao “da je pažnja Europske unije – sve dok nema rata – usmjerena na Srbiju, da Srbiju treba što prije osposobiti i primiti u EU, kako bi ona kao regionalna sila… preuzela odgovornost za pacifikaciju Balkana”.

Taj mit o “regionalnoj sili”, o nečijoj “vodećoj ulozi u regiji” uvijek koketira s rasporedom moći u bivšoj državi i s rompuyevskim favoriziranjem Srbije u povijesti među europskim moćnicima. Hrvatsku sa Srbijom, osim najnužnijih odnosa, ne veže ništa, nikakva regija, zajednička prošlost ili kulturna srodnost – oni su ćirilica, mi smo latinica.

Srbija je za nas, što pokazuje i sadašnja srbijanska vlast, samo blizina zla, zla iz Kučanova upozorenja Rompuyu “kako je opasno na Balkanu govoriti o regionalnim silama jer to vodi prema ratu”.

Milan Ivkošić / Večernji list

Aleksandar Vučić diže vojni proračun u 2021. za dramatičnih 44 posto! Što to Srbija smjera?

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari