Connect with us

Iz Svijeta

Stoltenberg: Kineska potpora Rusiji ključna za tijek rata u Ukrajini

Objavljeno

-

Foto: EPA

Kineska potpora Moskvi ključni je faktor u ruskom ratu protiv Ukrajine, ocijenio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

‘Kina kaže da želi održati dobre odnose sa Zapadom. U isto vrijeme, međutim, Peking raspiruje rat u Europi. Ne možete imati oboje’, rekao je Stoltenberg za njemački list Welt am Sonntag.

Došlo je do značajnog povećanja prodaje dijelova strojeva, mikroelektronike i drugih tehnologija koje Moskva koristi za proizvodnju projektila, tenkova i zrakoplova za upotrebu protiv Ukrajine, rekao je.

Ne postoje podaci koji pokazuju da Kina opskrbljuje Rusiju oružjem ili streljivom. Međutim, drugi izvoz iz Kine u Rusiju značajno je porastao otkako je počeo rat i zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi.

Prema zapadnim stručnjacima, taj izvoz uključuje takozvanu robu ‘dvostruke namjene’, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe. Komentirajući situaciju na terenu u Ukrajini, Stoltenberg je za list rekao da je ‘Ukrajina pretrpjela neuspjehe na ratištu zbog nedostatka streljiva i oružja’.

‘Ali još nije prekasno da Ukrajina pobijedi’, istaknuo je. Države NATO-a moraju Kijevu poslati više oružja i streljiva, uključujući sustave protuzračne obrane i dalekometno oružje, rekao je Stoltenberg. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas