Connect with us

Iz Svijeta

Stoltenberg: NATO radi na dodatnoj protuzračnoj obrani za Ukrajinu

Objavljeno

-

Ilustracija

NATO radi na slanju više sustava protuzračne obrane Ukrajini, rekao je u četvrtak glavni tajnik Jens Stoltenberg, dodajući da kašnjenja u pružanju takve pomoći štete naporima Kijeva da se odupre napadima Rusije.

“Prikupili smo podatke o različitim sustavima protuzračne obrane koje imamo u NATO-u i usredotočili smo se na sustave Patriot. I radimo sa saveznicima kako bismo osigurali da prerasporede neke svoje sustave u Ukrajinu”, rekao je novinarima na marginama sastanka ministara vanjskih poslova G7 u Italiji.

“Radimo na mogućnosti isporuke više baterija Patriot Ukrajini. U dijalogu smo s nekim određenim zemljama”, rekao je Stoltenberg, nazvavši opskrbu Patriotima “kritičnom” jer je to najnapredniji obrambeni sustav na koji savez može računati.

Stoltenberg je rekao da bi Ukrajini mogli biti isporučeni i drugi obrambeni sustavi, uključujući NASAMS raketni sustav zemlja-zrak.

Stoltenberg je rekao da će se sastanak Vijeća NATO-a i Ukrajine održati u petak i da se očekuje da će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij virtualno sudjelovati.

“Ohrabren sam predanošću i odlučnošću NATO saveznika da se zauzmu za Ukrajinu”, rekao je novinarima, dodajući da postoje ohrabrujući znakovi da bi američki Kongres uskoro mogao otključati paket pomoći Ukrajini vrijedan 60,84 milijarde dolara.

Ministri G7 okupili su se na talijanskom otoku Capriju ne samo zbog poziva na snažniju potporu Ukrajini već i zbog rizika šire bliskoistočne krize i posebice uvođenja dodatnih sankcija Iranu koji je prije samo nekoliko dana prvi put izravno napao Izrael sa preko 300 dronova, raketa o krstarećih projektila.

Na dnevnom redu će biti i napori prema sprečavanju daljnje eskalacije, što uključuje i napore da se izraelskog premijera Benjamina Netanyahua odgovori od pokretanja protunapada širokih razmjera.

Domaćin skupa G7, Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, poslao je poruku potpore Izraelu u ime zemalja G7: “Mi smo prijatelji Izraela. Mi podržavamo Izrael”.

Uz članice G7, Italije, SAD-a, Velika Britanije, Francuske, Njemačke, Japana i Kanade, na skupu je prisutna i Europska unija.

Njemačka šefica diplomacije Annalena Baerbock također je pozvala na oštriji pristup prema Teheranu, ali je i poput Tajanija upozorila na rizik od širenja sukoba.

“Iran mora biti izoliran. U isto vrijeme, ne bi smjelo doći do daljnje eskalacije”, rekla je Baerbock.

“Naravno da se mora odgovoriti na taj napad (Irana) bez presedana, ali bi daljnja eskalacija bila “fatalna za narod u Izraelu, Zapadnoj obali i Libanonu, u cijeloj regiji”, istaknula je.

Vodeći diplomat EU-a Josep Borrell založio se za brzu opskrbu Ukrajine sustavima protuzračne obrane kako bi se Rusiju spriječilo da uništi ukrajinsku električnu infrastrukturu.

Rekao je i da EU se ne smije samo oslanjati na SAD, već pokazati svoju vlastitu snagu i odgovornost prema Ukrajini.

Također je pozvao na strogu primjenu sankcija Iranu zbog opskrbe Rusije dronovima.

Na osiguranju ovog diplomatskog skupa na visokoj razini angažirano je preko 1300 policajaca, dok su ostale sigurnosne snage raspoređene u Napuljskom zaljevu. Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas