Connect with us

Iz Svijeta

Stoltenberg rekao da je Rutte snažan kandidat za njegova zamjenika

Objavljeno

-

Foto: EPA

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio je u utorak da je Mark Rutte jako snažan kandidat za njegova zamjenika, nakon što je odlazeći nizozemski premijer dobio potporu Mađarske i Slovačke.

Sjevernoatlantski savez donosi odluke konsenzusom pa kandidat mora dobiti potporu svih 32 saveznika. Samo se Rumunjska još protivi Rutteovoj kandidaturu s obzirom na to da tu dužnost priželjkuje i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis.

Nizozemska televizijska kuća NOS objavila je, pozivajući se na izvore upoznate s tim pitanjem, da će Rutte naslijediti Stoltenberga, koji odlazi s dužnosti u listopadu nakon gotovo deset godina na čelu Saveza. Reuters nije dobio komentar NATO-a o toj vijesti.

Stoltenberg je rekao da je proces donošenja odluke jako blizu kraja.

“Mislim da je očito da smo u Savezu jako blizu završetku izbora novog glavnog tajnika. I mislim da je to dobra vijest”, rekao je na konferenciji za novinare s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u Washingtonu.

“Mislim da je Mark Rutte jako snažan kandidat. On ima mnogo iskustva kao premijer, blizak je prijatelj i kolega i prema tome snažno vjerujem da će Savez jako skoro donijeti odluku o mojem nasljedniku i to će biti dobro za sve nas, za NATO. I također za mene”, rekao je.

Mađarska je podržala Ruttea nakon sastanka mađarskog premijera Viktora Orbana sa Stoltenbergom prošli tjedan na kojem su se dvije strane dogovorile da Mađarska neće blokirati odluke NATO-a o pružanju potpore Ukrajini, ali i da ona u tome neće sudjelovati.

“Premijer Mark Rutte potvrdio je da on u potpunosti podržava taj dogovor i da će to činiti i dalje, postane li idući glavni tajnik NATO-a”, objavio je Orban u utorak na X-u. “U svjetlu tog obećanja, Mađarska je spremna podržati kandidaturu premijera Ruttea za glavnog tajnika NATO-a.” (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas