Connect with us

Iz Svijeta

Stoltenberg: Rusija je strateški izazov za NATO na Arktiku

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ruske mogućnosti na sjeveru strateški su izazov za NATO, rekao je u petak glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg, pozdravljajući nedavno najavljena ulaganja Kanade u sjevernoameričke obrambene sustave nakon svog prvog posjeta kanadskom Arktiku.

“Važnost dalekog sjevera raste za NATO i za Kanadu jer vidimo značajno rusko vojno jačanje”, rekao je Stoltenberg stojeći uz kanadskog premijera Justina Trudeaua u Cold Lakeu u saveznoj državi Alberti.

Rusija je obnovila stotine vojnih baza iz sovjetske ere na Arktiku, koristeći regiju za testiranje novih sustava naoružanja, dodao je Stoltenberg.

Također je upozorio da Rusija i Kina formiraju strateško arktičko partnerstvo koje dovodi u pitanje vrijednosti i interese NATO-a.

Kanada se našla na udaru kritika da kao članica NATO-a premalo troši na vojsku.

No, nakon ruske invazije na Ukrajinu, kanadske su vlasti u lipnju odlučile da će u idućih šest godina uložiti 4,9 milijardi kanadskih dolara (28, 4 milijarda kuna) u modernizaciju NORAD-a, zajedničke američko-kanadske sjevernoameričke obrambene organizacije.

“Geopolitička situacija se promijenila tijekom proteklih mjeseci, a s obzirom da je Rusija sve veća briga za sve nas, pravo je vrijeme da s glavnim tajnikom i NATO-om podijelimo što sve Kanada radi u sklopu NORAD-a”, kazao je Trudeau.

Trudeau i Stoltenberg posjetili su u četvrtak Cambridge Bay, zaselak iznad Arktičkog kruga gdje se nalazi radarska ispostava za protuzračnu obranu.

Dio je to NORAD-ovog sustava upozoravanja za sjever za koji stručnjaci kažu da mu je prijeko potrebna nadogradnja.

Sustav star više od šest desetljeća reagira na sigurnosne prijetnje Sjevernoj Americi, a njegov radar za rano upozoravanje izgrađen je u kasnim 1980-ima. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari