Connect with us

Iz Svijeta

Stoltenberg: Ukrajina će sama odlučiti o uvjetima za mirovne pregovore

Objavljeno

-

Foto: EPA

Na Ukrajini je da odluči kada će postojati uvjeti za pregovore o okončanju rata s Rusijom, rekao je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, naglasivši da Savez nije promijenio svoje stajalište

“Ukrajinci i samo Ukrajinci su ti koji mogu donijeti odluku o tome kada će postojati uvjeti za pregovore. Oni su ti koji za pregovaračkim stolom mogu donijeti odluku što je prihvatljivo rješenje”, rekao je Stoltenberg. Govoreći na konferenciji u norveškom gradu Arendalu, dodao je da je uloga NATO-a da podržava Ukrajinu.

Stoltenberg je to izjavio nakon što je predstojnik njegova ureda Stian Jenssen u utorak rekao da će se Ukrajina naposljetku možda morati odreći teritorija u korist Rusije u sklopu dogovora o okončanju rata. Jenssen je kasnije rekao da mu je žao zbog te izjave.

“Njegova (Jenssenova) poruka je ista kao moja poruka, koja je i glavna poruka NATO-a, a to je da se politika NATO-a nije promijenila – mi podržavamo Ukrajinu”, rekao je Stoltenberg. NATO je na samitu prošli mjesec poručio da će Ukrajina biti pozvana u članstvo kada se “članice dogovore i ispune uvjeti” te da zemlja ima pravo sama izabrati svoj put neovisno o Rusiji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bi, premda je ishod samita dobar, bilo idealno da je Kijev odmah dobio poziv. Zapadni saveznici Kijeva uvježbavaju na tisuće ukrajinskih vojnika i Ukrajina jako ovisi o njihovu oružju u borbi protiv ruskih snaga koje su pokrenule invaziju u veljači 2022. godine. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari