Connect with us

Iz Svijeta

Stoltenberg: Ukrajina ima vezane ruke zbog restrikcija na zapadno oružje

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ukrajina ima vezane ruke zbog restrikcija na korištenje zapadnog oružja na ruskom teritoriju, rekao je u ponedjeljak u Sofiji glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg čije je riječi Kremlj odmah kritizirao te ustvrdio da je NATO u izravnom sukobu s Moskvom.

“Ovo veže ruke Ukrajincima i jako im otežava obranu”, rekao je Stoltenberg na sastanku NATO-a u glavnom gradu Bugarske.

Nekoliko zemalja ograničilo je upotrebu oružja koje isporučuju Ukrajini samo na njezin teritorij, uključujući Krim i Donbas, zabranjujući napade na rusko tlo.

“Mislim da je vrijeme da se preispitaju neka od ovih ograničenja”, naglasio je Stoltenberg novinarima na marginama sastanka Parlamentarne skupštine saveza.

Kijev “ima pravo braniti se” i stoga ima “pravo napasti legitimne vojne ciljeve izvan Ukrajine”, dodao je.

Glavni tajnik NATO-a već se u prošlosti zalagao za ukidanje zapadnih ograničenja.

Ali ta odluka je na saveznicima, naglasio je. Neke od njih su nametnule restrikcije a neke nisu, kazao je Stoltenberg, ne ulazeći u pojedinosti.

Sjedinjene Američke Države, glavni dobavljač vojne pomoći Ukrajini, i druge europske zemlje poput Njemačke bile su vrlo nesklone davanju oružja bez ikakvih ograničenja.

Kremlj je u ponedjeljak kritizirao glavnog tajnika NATO-a jer je sugerirao da bi članice saveza trebale dopustiti Ukrajini da zapadnim oružjem udari duboko u Rusiju i rekao da je jasno da je NATO u izravnom sukobu s Rusijom.

“NATO povećava stupanj eskalacije” i “koketira s vojnom retorikom”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje približava li se NATO izravnom sukobu s Rusijom, Peskov je kazao: “Oni se ne približavaju, oni su u tome.”

Ruski predsjednik Vladimir Putin više je puta upozorio zapad da riskira globalni rat zbog Ukrajine i da bi izravni sukob između Rusije i NATO-a značio da je planet na korak od Trećeg svjetskog rata. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas