Connect with us

Iz Svijeta

Stoltenberg: Ukrajinska protuofenziva napreduje, premda sporo

Objavljeno

-

Foto: EPA

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak da Ukrajinci sporije napreduju u svojoj protuofenzivi protiv ruskih snaga nego što smo se nadali, ali ipak osvajaju oko 100 metara na dan, a napredovanje ukrajinskih snaga pohvalio je i britanski premijer Rishi Sunak, prenosi dpa

‘Ukrajinci postupno napreduju i to dokazuje važnost naše potpore i također da možemo i da smo voljni nastaviti pomagati’, rekao je na sastanku odbora Europskog parlamenta u Bruxellesu.

‘To su velike borbe, teške borbe, ali oni su uspjeli probiti obrambenu liniju ruskih snaga. Ruska vojska bila je druga najjača na svijetu, a sada je druga najjača u Ukrajini. To je prilično impresivno’, istaknuo je Stoltenberg.

Potvrdio je također da su rumunjske vlasti obavijestile NATO o ostacima mogućeg drona koji su pronađeni u blizini granice s Ukrajinom. Rekao je da NATO nema informacije o tome da je riječ o namjernom ruskom napadu.

London brani ukrajinsku protuofenzivu

Britanska vlada također je u četvrtak branila ukrajinsku protuofenzivu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izvijestio je britanskog premijera Rishija Sunaka o napretku u telefonskom razgovoru u četvrtak. Sunak je ‘pohvalio ukrajinske oružane snage na njihovu kontinuiranom napredovanju na bojnišnici’, priopćio je njegov ured.

Na pitanje novinara dijeli li Sunak mišljenje nekih dužnosnika da ukrajinska protuofenziva napreduje sporije od očekivanog, premijerov glasnogovornik rekao je:

‘Ne. Nije na meni da ulazim u operativno napredovanje ukrajinskih oružanih snaga, ali mislim da se jasno vidi da ukrajinska vojska radi nevjerojatan posao protiv puno veće vojske i trebalo bi ih pohvaliti za njihove napore. To je dokaz hrabrosti ukrajinskih oružanih snaga i pomoći koju su dobili iz cijelog svijeta, uključujući britanski narod.’ (Hina/K)

Veliki uspjeh Ukrajinske vojske – Klishchiivka je oslobođena!

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari