Connect with us

Vijesti

Stoltenberg za raspravu o ograničenjima u vezi oružja za Ukrajinu

Objavljeno

-

Hina/Epa

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u četvrtak je rekao da je “došlo vrijeme” da članice saveza preispitaju neka od ograničenja vezana uz korištenje oružja isporučenog Ukrajini u borbi protiv Rusije.

“Saveznici isporučuju Ukrajini razne vrste naoružanja i neki su uveli ograničenja na upotrebu tog oružja (…) to su nacionalne odluke. Ali, mislim da je, s obzirom kako se rat odvija, došlo vrijeme da se ta ograničenja preispitaju i da se Ukrajini omogući da se uistinu obrani”, rekao je Stoltenberg u Pragu na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a.

Ukrajina poziva Zapad da ublaži ta ograničenja, no države su sve više podijeljene oko toga treba li ili ne dozvoliti Ukrajini da cilja mete na ruskom teritoriju. Ukrajina, smatra Stoltenberg, još uvijek može pobijediti Rusiju, “ali samo uz našu stalnu snažnu potporu NATO saveznika”.

Britanija, baltičke zemlje i Danska tvrde da je to dio legitimne samoobrane protiv invazije, dok ostale tvrde da se oružje može koristiti samo u Ukrajini, održavajući bojazan da bi napadi na Rusiju rezultirali uvlačenjem kolektivnog zapada u sukob.

Belgija je ovaj tjedan rekla da se zrakoplovi F-16, koje ta zemlja namjerava isporučiti Ukrajini, mogu koristiti samo unutar njezinih granica. Njemačka je iznijela slična upozorenja za svoje isporuke teškog naoružanja, uključujući tenkove Leopard.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas