Connect with us

Povijesnice

‘Stop the war in Croatia’ – Na današnji dan Tomislav Ivčić otpjevao kultnu pjesmu

Objavljeno

-

12.8.1991. u eter je puštena Ivčićeva pjesma “Stop the War In Croatia”), zasigurno najpoznatija rodoljubna (ili domoljubna) pjesma nastala u periodu ranih devedesetih

Nakon što je spot pjesme premijerno pušten na HTV-u, ubrzo je emitiran na svim poznatijim svjetskim TV postajama poput BBC-a i CNN-a. Uz pjesmu Ivčić je razvio i humanitarni projekt za pomoć napadnutoj domovini Hrvatskoj pod istim naslovom. Ubrzo su uslijedile slične akcije hrvatskih umjetnika i sportaša pa je poruka: “Zaustavite rat!“ postala neizbježan pratilac svih Hrvata u svijetu. Zahvaljujući njima međunarodna je javnost postupno spoznala da se Hrvatska u ratu brani, u nastojanjima da stekne slobodu, što je kasnije dovelo i do njezinog međunarodnog priznanja.

Pjesma je zapravo nastala vrlo jednostavno. Dok su se mnogi koji su kasnije pisali pjesme kupali po moru, ja sam u Zagrebu živio pun briga, pun šokova, bez ikakve volje za radošću i smatrao sam da mi je dužnost, meni kao umjetniku nešto stvoriti.

Tomislav Ivčić o tome kako je nastala pjesma “Stop the war in Croatia”: “Napravio sam pjesmu u jednoj noći”

Početkom Domovinskog rata brojnim donacijama zadivio je sve. Njegova skladba «Stop The War In The Croatia», postala je sinonimom hrvatskog Domovinskog rata, a zanimljivo je da je izvedena na mnogim radijskim postajama svijeta te na malim ekranima: BBC, PBC, CNN, RAI 1, ZDF, ORF…

Rođeni Zadranin, Ivčić je u svojoj plodnoj karijeri snimio oko 250 pjesama i održao stotine koncerata. Albumi su mu prodani u milijunima primjeraka, za što je dobio niz zlatnih i platinastih ploča.

Već za vrijeme Jugoslavije otvoreno je pokazivao svoje domoljublje što je tada bilo vrlo nepoželjno. Jedan je od rijetkih sa estrade koji se prije prvih demokratskih izbora javno i glasno izrazio da je njegov izbor Hrvatska i HDZ – stožerna stranka i pokret hrvatskog naroda protiv jugoslavenskog i srbijanskog šovinizma.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari