Connect with us

Iz Svijeta

Stotine tisuća Katalonaca na ulicama Barcelone za neovisnost

Objavljeno

-

Stotine tisuća stanovnika Katalonije izašle su u petak na ulice Barcelone proslavljajući nacionalni dan te sjeveroistočne pokrajine koja bi nakon regionalnih izbora krajem mjeseca mogla proglasiti neovisnost od Španjolske.

[ad id=”68099″]

Nacionalnim danom Katalonci obilježavaju poraz kojim su prije 301. godinu pali pod vlast kraljevske obitelji Bourbon u međunarodnom Ratu za španjolsko nasljeđe. Proslava se poklopila s prvim danom predizborne kampanje u kojoj koalicija “Zajedno za Da”, sastavljena od katalonske ljevice i desnice, najavljuje odcjepljenje ukoliko pobijedi 27. rujna.

“Neovisnost, neovisnost!” i “Živjela Katalonija”, skandirali su građani noseći prugaste crveno-žute zastave Katalonije. Policija tvrdi da je na ulice izašlo 1,4 milijuna, a organizatori govore o dva milijuna ljudi.

Separatistička koalicija, koja po anketama vodi, želi pokazati masovnu potporu projektu stvaranja nove države sa 7,5 milijuna stanovnika čemu se protive Madrid i Bruxelles.

Avenijom Meridiana, jednom od glavnih ulica Barcelone, promarširali su građani formirajući kolonu različitih boja, predstavljajući različite sektore, “stupove budućeg društva” poput obrazovanja i zdravstva. Koračanje od sjevernog do južnog dijela grada bio je simboličan put prema „stvaranju republike“.

U prvom redu povorke bili su članovi separatističke koalicije čiji je predstavnik Jordi Sanchez istaknuo: “Okupilo nas se dva milijuna. Idemo brzo koliko možemo, uz legitimitet ulice i izbora. Želimo zemlju slobodnu od korupcije”.

Građani su krenuli točno u 17.14 sati obilježavajući na taj način 1714. godinu kad je Barcelona pala u borbi austrijske dinastije Habsburg i francuske obitelji Bourbon. Katalonci, koji su bili na strani Habsburgovaca, smatraju da su se na taj način borili za svoju samostalnost dok zagovornici ujedinjene Španjolske tvrde da je to mit. Otad je na španjolskom tronu obitelj Bourbon.

Raul Romeva, prvi na listi koalicije “Zajedno za Da”, istaknuo je da se građani Katalonije nalaze pred “najvažnijim izborima u životu”.

“Jednostavno ćemo pitati ljude što žele. Organizirat ćemo referendum, što nam ranije nisu dopuštali“, poručio je najavljujući pobjedu. Prema španjolskom ustavu referendumi su dopušteni jedino na razini čitave Španjolske.

Potpredsjednica španjolske vlade Soraya Saenz de Santamaria, optužila je iz Madrida organizatore da su prisvojili proslavu u predizbornu svrhu. “To je proslava svih građana Katalonije, potrebna je neutralnost”, istaknula je napomenuvši kako svi građani ne mogu plaćati kampanju nekolicine.

Aktualni predsjednik Katalonije, Artur Mas, prošle je godine po uzoru na Škotsku htio organizirati referendum o neovisnosti, no na kraju je u studenom održano neformalno izjašnjavanje građana na koje ih je izišlo 40 posto, od čega je 80 posto glasovalo za odcjepljenje.

“Odmah bismo zamijenili ove izbore za referendum. Budući da ga blokiraju alternativa nije ne raditi ništa. Ostaju nam izbori kao jedini zakonski izlaz”, rekao je Mas u petak.

Koalicija “Zajedno za Da” mogla bi osvojiti 61 od 135 mjesta u katalonskom parlamentu, pokazuje posljednja anketa kuće CIS. Za stjecanje nadpolovične većine mogla bi računati na procijenjenih osam mjesta ljevičarskog CUP-a, još jedne formacije koja se zalaže za neovisnost.

Tako stvorena vlada mogla bi jednostrano proglasiti neovisnost, budući da središnja vlada desnog centra u Madridu ne želi niti čuti za odcjepljenje. Opći parlamentarni izbori održat će se u prosincu. Premijer Mariano Rajoy poručio je da će svim zakonskim sredstvima braniti cjelovitost zemlje.

Španjolska je jedna od pet zemalja Europske unije koja nije priznala Kosovo pošto je jednoglasno proglasilo neovisnost od Srbije.

Rajoy je ovaj tjedan na sastancima sa svojim političkim saveznicima, konzervativcima Angelom Merkel u Berlinu te Davidom Cameronom u Madridu zatražio međunarodnu potporu cjelovitosti Španjolske.

Cameron, koji je lani dopustio referendum u Škotskoj, gdje je 55 posto građana glasovalo za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, poručio je da bi Katalonija u slučaju odcjepljenja morala stati u red s ostalim zemljama kandidatima za članstvo u EU. Merkel je također pozvala na poštivanje međunarodnog prava i teritorijalnu cjelovitost.

Izlazak iz EU-a i eurozone jedan je od argumenata kojim iz Madrida žele ohladiti separatističke ambicije. U četvrtak je i dio poduzetnika poručio da politička nestabilnost ugrožava ulaganja.

“Ukoliko međunarodna zajednica bude imala ikakvih nejasnoća nakon 27.rujna, bit će zadovoljstvo odagnati ih jednim referendumom podržanim od strane međunarodne zajednice”, rekao je na proslavi Oriol Junqueras, lider ljevičarskog dijela koalicije za odcjepljenje.

“Ovo bi mogla biti posljednja proslava nacionalnog dana prije neovisnosti Katalonije”, poručio je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari