Pratite nas

Vijesti

Stožer: ‘Nema povlačenja! Ako treba, idemo i na Međunarodni sud’

Objavljeno

na

“Postoje načini i dijalog kojim se referendum može zaustaviti, ali to nikako nije razgovor samo da bi se razgovaralo. Mi ne vidimo razlog za odustajanje jer se ne mijenja ništa osim Vukovara. Idemo do kraja u bitku za Vukovar, ali ovoga puta neće pasti”, odlučan je Maršić.

Predstavnici Stožera za obranu Vukovara uz pjesmu su u Sabor dostavili više od 632 prikupljena potpisa građana čija je želja referendum kojim bi se promijenio Ustavni zakon. Traže da se dvojezičnost u nekom mjestu smije uvesti tek u slučaju da u njemu živi najmanje 50 posto pripadnika neke nacionalne manjine. Mnogi stručnjaci oglasili su se po pitanju ovog referenduma za kojeg tvrde da nema gotovo nikakve šanse. Procedura inače ide tako da će predsjednik Sabora Josip Leko dobivene potpise proslijediti Odboru za poslovnik i Ustav gdje sjedi njegov stranački kolega Peđa Grbin. On se, podsjetimo, proslavio uoči referenduma kojim se ustavno definirao brak, a procedura oko toga referenduma bila je jednaka kao i ova sada. Međutim, tada vladajuća većina nije mogla učiniti ništa da se referendum zaustavi. No, ovoga puta će, čini se, poraditi upravo na zaustavljanju referenduma. Naime, kako je Peđa Grbin objasnio tportalu, Odbor za Ustav u ovom trenutku ima važniji posao, a to je rad na izmjeni Ustava o kojem bi se moglo glasovati već u petak. Tek kada završe taj posao mogu se, dodao je Grbin, baviti prijedlogom Stožera.

Obećao je Grbin da neće odugovlačiti iako nemaju nikakve rokove za postupanje. U novi Ustav unijet će se odredba da građani na referendumu ne smiju odlučivati o pravima manjina. Time bi Stožerova inicijativa protiv ćirilice mogla pasti u vodu.

No vladajući, čini se, imaju asa u rukavu čak i ako se Ustav ne promijeni. Grbin je uvjeren da je referendumsko pitanje Stožera protuustavno, a Sabor će odlučiti hoće li tražiti dodatnu ocjenu Ustavnog suda ili će ipak tražiti od Sabora da sam odbaci referendumsko pitanje. Ustavna stručnjakinja Sanja Barić dijeli Grbinovo mišljenje. Ona vjeruje da ovo pitanje nema veze s pravom, već da se radi o još jednom ispolitiziranom primjeru. Referendum o ćirilici, prema njoj, nema nikakvo pravno utemeljenje u važećem Ustavu. On bi se trebao primjenjivati i na ovaj slučaj, čak i ako se u petak donese novi Ustav.

Željko Maršić, član Stožera za obranu Vukovara, smatra kako je sramota za Hrvatsku to što se pokušava nametnuti retroaktivno djelovanje neke odredbe. “Fenomenalno je kada stranka, koja nema ni približno 650 tisuća članova, misli da se građanima Hrvatske nešto može nametnuti. Peđa Grbin našao se u sudaru s Ustavnim sudom nekoliko puta i to je po njega završilo porazno. Postoje načini i dijalog kojim se referendum može zaustaviti, ali to nikako nije razgovor samo da bi se razgovaralo. Mi ne vidimo razlog za odustajanje jer se ne mijenja ništa osim Vukovara. Idemo do kraja u bitku za Vukovar, ali ovoga puta neće pasti”, odlučan je Maršić.

S njim je suglasan i Vlado Iljkić iz Stožera. On Grbinu sugerira da se čuva javnih izjava jer unose nemir. Iljkić misli da javnost treba umiriti te putem našeg portala javnosti šalje poruku da Stožer ne čini ništa ne primjereno. Zakon o pravima nacionalnih manjina prema njemu treba se držati civilizacijskih dostignuća, a i Stožer čini isto. Talijani u Istri ostvarili su svoja prava u vrijeme dok je na snazi bila odredba 50 posto plus jedan glas. “Mi ne želimo dirati ničija prava, a prema lokalnim statutima primjerice Česi u Daruvaru imaju sva prava. Podržavamo ideju da se dvije države sporazumno dogovore o pravima manjina, ali to mora biti jasno jer nisu isti problemi u Istri i u Vukovaru”, kaže naš sugovornik. Dodaje da je čak i u izvještaju Vijeća EU objašnjeno kako se prava nacionalnih manjina u post-ratnim područjima trebaju rješavati po blažim kriterijima. “U okvirima Europske komisije ne govori se o postotcima, za njih je to unutarnje pitanje. Mi nismo spustili rampu pravima nacionalnih manjina. Srbi u Vukovaru i do sada su imali prava na vrtiće i škole, dokumente i pismo, a i danas se u gradu može čuti njihov jezik”, tvrdi Iljkić. Članovi Stožera uplašeni su neznanjem ljudi u Vladi. Međunarodnim sporazumima ostaje im, ističe Iljkić, više prostora. “Oni koji tvrde da je moguće ispolitizirati 650 tisuća ljudi, podcjenjuju hrvatski narod. Ako građani na referendumu žele reći svoje mišljenje, to ne znači da će svi biti ZA, ali jasno je da narod bez posrednika želi reći što misli. Nema povlačenja, potpisi su predani”, zaključuje naš sugovornik.

Ugledni odvjetnik, Zvonimir Hodak, mišljenja je da se Ustav može izmijeniti te da će se to vjerojatno i dogoditi, ali objašnjava kako je Stožer danas predao potpise. “O tome može odlučivati Ustavni sud, a Ustav ne može djelovati retroaktivno. Stožer je ovdje u prednosti jer se na njih odnosi stari Ustav, ali i o tome opet mora odlučiti Ustavni sud. Međutim, Grbin to voli tumačiti onako kako to odgovara njegovoj stranci, a to nema veze s Ustavom”, govori odvjetnik. Naveo je primjer Australije u kojoj je brak definiran kao zajednica žene i muškarca, a odluka o istospolnim brakovima je poništena baš kao i brakovi koji su kao takvi sklopljeni. Australija se drži zakona govori Hodak, a naši političari se smješkaju i donose zakone o istospolnim zajednicama. “To je dokaz da smo mi, kada su u pitanju zakoni i pravo, zemlja s posebnim potrebama. Zašto pitanje Stožera ne bi bilo ustavno, neka o tome odluči sud. Mi nećemo odustati i ako treba idemo na Međunarodni sud pa neka on odluči”, zaključuje Hodak.

dnevno

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Luka Mišetić podnio tužbu protiv Milorada Pupovca

Objavljeno

na

Objavio

Odvjetnik Luka Mišetić na svom je Twitter profilu objavio kako je podnio tužbu protiv Milorada Pupovca zbog izjave na N1 u kojoj je kazao kako je Mišetić “jedan obični ratni profiter.

“Danas sam podnio tužbu zbog klevete na sudu u New Yorku protiv Milorada Pupovca zbog izjava koje je on dao o meni 24. svibnja na N1 televiziji”, stoji u objavi na njegovom Twitter profilu.

Mišetić je uz objavu priložio i kopiju tužbe:

Podsjetimo, Pupovac je u N1 Studiju uživo komentirao prozivku Luke Mišetića da negira genocid u Srebrenici i izjavio sljedeće:

“Gospodin Mišetić je mene za nešto prozivao. Taj gospodin ne zavređuje da se osvrćem na njegove objede jer on je jedan običan ratni profiter koji nesreću Bošnjaka, Hrvata i Srba iz svoje američke debelje fotelje naplaćuje debelim i golemim sumama novca, uključujući i novce ove države. Zadnji je koji meni i Joviću može spočitavati da negiramo bilo kakvu vrstu zločina i bilo čije stradanje. Prema tome, molim Vas, nemojte me pitati o tome jer to je za mene uvredljivo”, rekao je tom prilikom Milorad Pupovac.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Video – Miroslav Škoro – Želim biti narodni predsjednik

Objavljeno

na

Objavio

Miroslav Škoro objavio je u video-poruci na svojoj facebook stranici kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske, istaknuvši kako Hrvatska treba osnaženje ustavnoga položaja predsjednika Republike Hrvatske.

Hrvatska treba osnaženje ustavnoga položaja predsjednika Republike, rekao je Škoro, dodavši da je zato i donio odluku da će se kandidirati za predsjednika.

Poručio je kako je srž njegova programa savez s narodom nasuprot vladavini političkih elita i kompromisa sklopljenih daleko od očiju javnosti i volje biračkoga tijela.

“Želim biti narodni predsjednik i samo ću vama polagati račun”, naglasio je Škoro, istaknuvši da će njegov prvi predsjednički potez bit će upućivanje poziva parlamentu za promjenu Ustava.

Ako tu inicijativu potrebna većina ne prihvati predložit će predsjedniku vlade raspisivanje ustavnoga referenduma, a ako on odbije taj prijedlog pozvat će građane na prikupljanje potpisa za provođenje referenduma, rekao je, dodavši kako bi tada volio vidjeti onoga tko će pokušati izigrati volju naroda.

Jedino predsjednik predstavlja cijeli narod, ne želim biti fikus

Predsjednik Republike, naglasio je, jedini je dužnosnik koji predstavlja cijeli narod i koji mandat dobiva neposredno od toga naroda. Njegov utjecaj u političkom sustavu stoga treba biti razmjeran toj činjenici, istaknuo je Škoro dodavši kako on ne želi biti predsjednik fikus nego predsjednik koji će imati dovoljno ovlasti za provedbu onih politika za koje će ga narod izabrati.

Te su ovlasti, rekao je, raspisivanje referenduma, zakonodavni referendum, sazivanje sjednice vlade, predlaganje kandidata za suce Ustavnoga suda i privremeni veto. Predsjednik po njegovim riječima, mora imati pravo raspisivanja referenduma bez suglasnosti premijera.

“Drage Hrvatice i Hrvati pripadnici nacionalnih manjina, neću vam obećati da će Hrvatska biti među najbogatijim zemljama na svijetu”, poručio je dodavši kako jamči da će sve svoje intelektualne i poduzetničke sposobnosti staviti u funkciju države.

Za njega, istaknuo je, Hrvatska nije slučajna država i dokazat će da je itekako uspješan projekt kojeg su ugrozili nesposobni političari.

“Želim vratiti povjerenje u instituciju predsjednika Republike i zato tražim vaš glas da zajedno damo novi poticaj i hrvatskoj kulturi i znanosti”, rekao je Škoro, zatraživši glas kako bi se mogli stvoriti kvalitetniji uvjeti u gospodarstvu i okrenuti ploča u funkcioniranju diplomatsko-konzularne mreže koja mora biti most Hrvatske sa svijetom, a ne deponij za zbrinjavanje pojedinaca.

Bude li izabran, zalagat će se za izgradnju Europske unije kao zajednice ravnopravnih i suverenih nacija, a ne kao federacije ili ne daj Bože unitarne državne zajednice.

Posebno je, kazao je, štititi interese Hrvata u BiH i susjednim zemljama te raditi na tješnjem povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske”.

Ocijenio je kako su ilegalne migracije i terorizam najveći sigurnosni izazov za Hrvatsku u slijedećem razdoblju. “Hrvatska se mora izboriti za potporu europskih partnera u obrani zajedničke granice Europske unije”, poručio je.

Smatra kako je nužno nastaviti modernizaciju Hrvatske vojske, koja mora biti vrhunski opremljena i vrhunski spremna kao mehanizam odvaraćanja svakoga tko bi imao teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj ili bi je htio dovesti u podređeni položaj.

Razočarane u politiku pozvao da izađu na birališta

Posebno se obratio onima koji ne izlaze na izbore te izrazio razumijevanje njihovim razočaranjem u politiku. “Mene je to razočaranje i potaknulo da se kandidiram za časnu dužnost predsjednika lijepe nam domovine”, rekao je, poručivši im da izađu li na birališta nema te stranačke mašinerije koja će ih zaustaviti.

Naglasio je i kako nema ljubavi bez žrtve te dodao kako bi bilo najlakše ostati po strani i gledati što se događa. No, on ne može okrenuti i glavu i praviti se da ga se to ne tiče pa birače da krenu po pobjedu kako bi državu vratili narodu.

“Idemo zajedno pobijediti i uz Božju pomoć probuditi Hrvatsku”, poručio je Škoro.

Naglasio je da u Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana te naglasio kako je to zapisano u prvom članku hrvatskoga Ustava.

Hrvatskom danas vlada kontrolirani stranački sustav

Škoro je ustvrdio da Hrvatskom danas vlada kontrolirani stranački sustav, u kojemu se na vlasti izmjenjuju dvije najjače stranke sa svojim trgovačkim partnerima, a dogodine nas možda čeka i velika koalicija.

Smatra kako su se političke elite potpuno otuđile od naroda te da bahatost i arogancija ide toliko daleko da se raznim smicalicama i manipulacijama ne dopušta održavanje referenduma.

“Gubitak povjerenja u državne institucije poprimio je zabrinjavajuće razmjere, a neki čak govore o Hrvatskoj kao o neuspješnom projektu”, istaknuo je podsjetivši kako stotine i tisuće hrvatskih kćeri i sinova svojom pameću i svojim radom već izgrađuju neke druge države jer ovdje nisu imali šansu bez stranačke iskaznice.

Jednostavno, ustvrdio je, nisu više željeli živjeti u državi u kojoj spirala mržnje i netolerancija nagriza njezine same temelje. To nije Hrvatska kakvu su sanjali naši predci i koju je stvarao dr. Franjo Tuđman te za koju ratovali i ginuli hrvatski branitelji, naglasio je.

Pobjeda u Domovinskom ratu i ostvareno jedinstvo u tom vremenu moraju biti polazna točka u izgradnji moderne hrvatske države, rekao je dodavši kako u takvim okolnostima hrvatska treba predsjednika koji će biti oruđe naroda za odlučni zaokret.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari