Connect with us

Pregled

Stožer se obratio Ustavnom sudu RH

Published

on

1. Franjo Šoljić je u ime SOHV uputio zahvalu Vijoleti Antolić – Viky za sve učinjeno u Domovinskom ratu i nakon njega u obrani Hrvatske,te iskrenu sućut njezinoj obitelji.

2. Vlado Iljkić je novinare izvjestio o obraćanju Ustavnom sudu RH

Priopćenje za javnost

 1. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara uputio je Podnesak Ustavnom sudu Republike Hrvatske u kojemu pobija ustavopravnu, zakonsku, činjeničnu i moralnu utemeljenost Prijedloga odluke Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora, od 7. srpnja 2014.g., u povodu zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanske inicijative “Stožer za obranu hrvatskog Vukovara” kao i ustavopravnu, zakonsku, činjeničnu i moralnu utemeljenost pratećega obrazloženja.

Vicky-minut-šutnje-SOHV-770x472Stožer za obranu hrvatskog Vukovara također je uputio Ustavnom sudu Republike Hrvatske Prijedlog za sazivanje savjetodavne  rasprave radi ocjene ustavnosti i zakonitosti postupanja Vlade Republike Hrvatske u predmetu uvođenja srbijanskog jezika i ćirilićnog pisma u službenu uporabu u gradu Vukovaru kao i u vezi referendumske inicijative o uvjetima za uvođenje u službenu uporabu jezika i pisma nacionalnih manjina na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa.

Naš prijedlog za sazivanje savjetodavne javne rasprave na Ustavnom sudu kao i referendumska inicijativa polaze od prosudbe da se nisu stekli propisani uvjeti za službenu uporabu srbijanskog jezika i pisma ćirilice u Vukovaru koji su propisani člankom 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Ponovno podsjećamo na članak 8. Ustavnog zakona o pravim nacionalnih manjina:

„Odredbe ovoga Ustavnog zakona i odredbe posebnih zakona kojima se uređuju prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina moraju se tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima.“

2. Zbog nezaustavljivog, samovoljnog i bezobzirnog protuzakonitog i protuustavnog djelovanja Vlade RH na području grada Vukovara, bili smo prisiljeni na pokretanje referendumske inicijative. Referendumska inicijativa Stožera za obranu hrvatskog Vukovara nikada nije bila usmjerena na ukidanje ili smanjivanje kulturnih prava srpske nacionalne manjine kao ni ljudskih prava pripadnika srpske nacionalne manjine u gradu Vukovaru. Inicijativom se nije htjelo, niti se može zadirati u prava drugih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

Od početka se radilo jedino o protivljenju političkim manipulacijama Vlade RH i političkih predstavnika srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, o suprotstavljanju izigravanju smisla Ustava i zakona Republike Hrvatske te o borbi protiv zlouporabe zakonodavstva i državne vlasti u krajnje opasne političke svrhe. Službeno uvođenje srbijanskog jezika i pisma u grad Vukovar po mirni je suživot potencijalno opasan i nacionalno je neodgovoran politički čin.

Referendumskim pitanjem predlažilo se vraćanje na standarde koji su bili u Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina kada njegova provedba nije generirala prijepore i nije bila štetna za društveni sklad i mirni suživot u gradu Vukovaru i Republici Hrvatskoj.

Referendumska inicijativa nije se mogla odnositi samo na srpsku manjinu jer bi u tom slučaju bila diskriminatorna, niti se mogla odnositi samo na grad Vukovar jer u Ustavu ne postoji mogućnost za propisivanje izuzetaka, bez obzira koliko moralno opravdani oni bili.

Utvrđivanje i uspostavljanje izuzetaka posao je Hrvatskog sabora koji mora djelovati u skladu s voljom hrvatskog naroda kao nositelja političkog suvereniteta Republike Hrvatske.

Prava na službenu uporabu jezika i pisma nacionalne manjine nije temeljno ljudsko pravo, nego je kolektivno političko pravo nacionalne manjine i svaka ga suverena država daje i određuje u skladu s nacionalnim društvenim uvjetima kao i lokalnim specifičnostima i životnim potrebama.

U međunarodnim konvencijama podrazumijeva se da se uvođenje dvojezičnosti mora događati u skladu s pravnim sustavom države o kojoj je riječ, što znači da se uvođenje dvojezičnosti ne može provoditi protivno ili u neskladu s ostalim odredbama ustavopravnog sustava Republike Hrvatske. Jednako tako, međunarodne konvencije priznaju postojanje specifičnih uvjeta u pojedinim državama i ostavljaju nacionalnim državama suvereno pravo da same procjenjuju svoje društvene uvjete. I europska je politička praksa da se pravo na službenu dvojezičnost ne stječe pravnim ili statističkim automatizmom, nego se uvijek radi o političkoj odluci koja proizilazi iz povijesnih, društvenih, kulturnih i političkih uvjeta svake pojedine države, uz uvažavanje nacionalnih i društvenih zadanosti kao i lokalnih i regionalnih specifičnosti.

3. Politički nasilno, a zakonski i ustavopravno neutemeljeno nametanje srbijanskog jezika i pisma ćirilice kao službenog jezika i pisma u Vukovaru, protivljenje Vlade RH društvenoj raspravi kao i referendumskoj inicijativi, grubi su nasrtaji na ljudska i politička prava svih građana Republike Hrvatske.

Radi se o zlonamjernoj interpretaciji Ustava i zakona RH, međunarodnih konvencija i ugovora. Radi se o parcijalnom čitanju ustavnih odredbi i svjesnoj dekontekstualizaciji pojedinih zakona i dijelova zakona iz organskog tkiva zakonodavstva i Ustava Republike Hrvatske.

Radi se o napadu na ljudsko dostojanstvo nesrpskog stanovništva u Vukovaru, želja da se uvrijedi i nanese nova nepravda i bol ratnim stradalnicima i braniteljima Vukovara.

Radi se o nepoštivanju civilnih i vojnih žrtava rata i ljudi koji su dali život za slobodnu, nezavisnu i demokratsku Republiku Hrvatsku.

Ovakvim uvođenjem službene dvojezičnosti produbljuju se i cementiraju pravosudne i političke nepravde koje od završetka Domovinskog rata do danas podnosi nesrpsko stanovništvo grada Vukovara, a mogućnosti rješenja situacije još se više udaljuju od istine i od pravde.

Stoga je u Vukovaru na djelu politička zlouporaba zakona i državne vlasti na štetu općeljudskih vrijednosti.

4. Još jednom pozivamo Vladu Republike Hrvatske na dijalog i na donošenje odluka kojima će pokazati političku i državničku mudrost. Također je pozivamo da podrži naš projekt Vukovar – grad posebnog pijeteta koji je osmišljen po uzoru  na svjetsku praksu komemoriranja žrtava rata i ratne agresije kao i odavanja počasti životima položenim za obranu Domovine i općeljudskih vrijednosti.

5. U iščekivanju odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske, zahvaljujemo se medijima i novinarima koji su pratili djelovanje Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i koji su doprinijeli da hrvatska javnost sazna istinu o političkoj i životnoj stvarnosti grada Vukovara te o nepravdama, diskriminaciji i zapostavljanju zbog kojih od završetka Domovinskog rata trpe svi Vukovarci.

 

S vjerom u Boga i hrvatski narod.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari