Pratite nas

Stožer ‘Stop majorizaciji Hrvata u BiH’: Omladina SDP-a, OKC Abrašević, nevladine organizacije, te navijačka skupina Red Army organizatori nereda u Mostaru

Objavljeno

na

Stožer Stop majorizaciji Hrvata u BiH oglasio se otvorenim pismom javnosti i medijima u Republici Hrvatskoj u kome pojašnjavaju detalje vezane za nemile događaje koji su posljednjih dana zahvatili većinske bošnjačke dijelove Federacije BiH da bi u petak navečer bili preneseni i u Mostar.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

„Bosna i Hercegovina nažalost u ovom trenutku prolazi kroz najteže razdoblje u svojoj kratkoj povijesti mira. Hrvati Bosne i Hercegovine za drugo razdoblje u Bosni i Hercegovini, osim ovog najtežeg, ni ne znaju. Unatoč godinama političkog ponižavanja od strane drugih konstitutivnih naroda, prije svega Bošnjaka, Hrvati u Bosni i Hercegovini se odupiru bilo kakvom radikalizmu i nasilništvu, pokušavajući dijalogom doći do jednakopravnosti s drugim konstitutivnim narodima.

Povodom nemilih događanja u Bosni i Hercegovini, dužni smo upoznati javnost Republike Hrvatske, ali i hrvatske medije, o pravoj slici prosvjeda u Mostaru. Prosvjedi u Mostaru su jedan potpuno kontrolirani kaos. Hrvati u prosvjednim nemirima nisu sudjelovali u većem broju, a i kako bi kada se u sred zapadnog dijela Mostara uzvikivalo ”ovo je Bosna” i ”Alahu ekber”. Kontrolirana masa je za cilj imala uništiti objekte koje ne odgovaraju političkim nalagodavcima i interesnim grupama koje stoje iza samob prosvjeda. Uništene su zgrada Vlade HNŽ-a, Gradska vijećnica, Gradska uprava, ured SDA, središnjica HDZ-a ali ne i uredi drugih stranaka npr. SDP-a BiH i SBB-a. Stvar nakon pregleda video zapisa nemilih događaja je potpuno jasna.

U malom gradu kao što je Mostar lako je identificirati svakog pojedinca, kako onda ne i neku skupinu, pa je tako iz pregledanog jasno kako je u prosvjedima sudjelovala omladina SDP-a, OKC Abrašević koji je dnevni boravak omladine SDP-a BiH, nevladine organizacije pod kontrolom bošnjačkih stranaka, te navijačka skupina Red Army koja je na rušilačke pohode pozivala preko svojih facebook stranica i profila. Pokušalo se izmanipulirati i navijačku skupinu Zrinjskog popularne Ultrase što organizatorima rušilačkih pohoda ovaj put nije uspjelo. Nažalost, uspjelo je bošnjačkim medijima koji su kolegama iz Republike Hrvatske podvalili priču o zajedničkom pohodu dvije navijačke skupine na zgrade institucija u Gradu Mostaru. To bi bilo kao da Bad Blue Boysi i Delije, ili Torcida i Grobari jurišaju s istim ciljem, naravno da je nemoguće. Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu nasjeli na podvale medija i kriminalnih nevladinih organizacija, te samim tim nisu sudjelovali u rušilačkim pohodima.

Interesne skupine koje Bosnu i Hercegovini ruše i pale, a predstavljaju se kao patrioti, imaju političke ciljeve koju su jasno vidljivi, a to su ukidanje županija koje su jedini mehinizam zaštite Hrvata u BiH, ukidanje entiteta koje će dovesti do dodatnog narušavanja međunacionalnih odnosa, te stvaranje unitarne Bosne i Hercegovine u kojoj su Bošnjaci politička klasa a svi drugi nacionalna manjina.

Socijalni nemiri su samo maska za ostvarivanje političkih ciljeva. Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu u puno boljem položaju nego drugi narodi, ali se točno zna zašto je to tako. Oduzimanje ovlasti hrvatskim županijam, neravnopravna raspodjela javnih prihoda, nametanje statuta Grada Mostara, rušenje Hercegovačke banke koja je bila žila kucavica hrvatskog naroda u BiH, izbor nelegitimnih i nelegalnih predstavnika hrvatskog naroda, koji se nerijetko biraju isključivo bošnjačkim glasovima, sve su to razlozi lošeg položaja Hrvata u BiH. I pored toga Hrvati su gospodarska snaga Bosne i Hercegovine, a bošnjačka politička elita čini sve da to tako ne ostane“, stoji u otvorenom pismu Stožera Stop majorizaciji Hrvata u BiH.

 

R.H.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Bruna Esih: Ovo je nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor nastavio je današnji rad tradicionalnim zahtjevima za stankom.

Bruna Esih (Klub zastupnika Neovisni za Hrvatsku) kazala je da želi stanku kako bi poslije govorila o cenzuri koja se provodi na facebooku posljednja dva tjedna, Goran Aleksić (Živi zid i SNAGA) rekao je da želi govoriti o slučaju franak u Grčkoj, a o aktualnoj političkoj situaciji Nikola Grmoja (MOST) i Sabina Glasovac (SDP).

Stjepan Čuraj (HNS) zatražio je stanku jer želi govoriti o energetskoj i toplinskoj sigurnosti opskrbe grada Osijeka, a Ljubica Lukačić (HDZ) o zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Govoreći o tome da se cenzura provodi na facebooku Esih je rekla da se ne radi samo o automatskom postupanju facebooka već o unaprijed smišljenoj, organiziranoj i sustavno provođenoj akciji određenih skupina iz RH koje se ne mogu nikako pomiriti s drugačijim mišljenjem te koriste nimalo ne namjerne greške u sustavu facebooka, te pokušavaju gušiti slobodu izražavanja u Republici Hrvatskoj. Zloćudno i sustavno prijavljivanje određenih objava rezultiralo je time da je facebook onda te iste ili izbrisao ili blokirao profile i stranice.

Cinkaroši i denuncijatori, oni isti koji već desetljećima razapinju Hrvatsku na stup srama, koji su izravno doprinijeli Haškoj i drugim presudama i koji su generala Praljka naveli da ispije otrov žele nas očito vratiti u mračno doba Jugoslavije, doba cenzure, doba jednoumlja i ovo smatram da nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj, kazala je Esih.

 

Partijski model neprijatelja: Slobodan si i napredan ako katolike, kao što to radi Tomić, nazivaš bagrom?

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Željka Markić: Vlada bi trebala od Facebooka tražiti da poštuje hrvatske zakone

Objavljeno

na

Objavio

Zašto su neki portali i Facebook stranice bili blokirani tijekom izvještavanja o Slobodanu Praljku? Kako zaustaviti govor mržnje na društvenim mrežama? Na ta su pitanja u radijskoj emisiji “Poligraf” odgovarali Željka Markić iz Inicijative U ime obitelji, Saša Leković, predsjednik HND-a i stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić.

Željka Markić rekla je kako su se nakon presude generalu Praljku počeli zabranjivati, tj. označavati kao da ne poštuju pravila Facebook komunikacije oni portali koji su sadržavali pozitivno izjašnjavanje o generalu Praljku, neslaganje s presudom ili svjedočanstva o zločinima Armije BiH. Navela je kako je njezin profil zabranjen na 24 sata nakon što je objavila citat na engleskom jeziku da je “najgori oblik nepravde privid pravde”.

Istaknula je kako je i jučer Facebook profil njihova portala Narod.hr ponovno zabranjen. Neprestano se zabranjuju određeni profili, određene stranice na temelju tekstova koji se objavljuju, a za koje je sve teže razumijeti po kojem ključu bi se zabranjivali, dodala je Markić.

Naglasila je kako se pokazalo da su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini zabranjeni profili portala i osoba koje imaju velik broj pratitelja (kao svećenik Ike Madunić, Ivo Lučić, Igor Peternel). U Bosni i Hercegovini bili su blokirani skoro svi hrvatski portali koji su davali svoju sliku i govorili o povijesnim događajima.

Plenkoviću i Božinoviću obratili su se jer smatraju da Facebook, kao privatna kompanija koja posluje na području Hrvatske, mora poštovati hrvatski Ustav koji jamči da cenzure ne može biti. Izrazili smo očekivanje da hrvatska vlada, poput njemačke, američke i drugih zatraži objašnjenje od Facebooka, poboljšanje njihovih standardnih procedura, procedura ustanovljavanja jesu li prijave lažne, procedura administriranja. Naš zahtjev nije neuobičajen postupak. Vrlo je važno da se osigura pravo hrvatskih građana da iznose svoje mišljenje, istaknula je Markić. Naglasila je kako se radi o tome da se onemogućava jedna pozicija u važnoj društvenoj raspravi.

Na pitanje hoće li podržati inicijativu udruge U ime obitelji, Leković je rekao kako Hrvatsko novinarsko društvo stalno podržava inicijative koje idu protiv dopuštanja cenzure i protiv govora mržnje.

Međutim, problem sa ovim raspravama je što svatko može reći što hoće, a mi nemamo niti vremena niti mogućnosti da to dokazujemo. Potpuno se slažem da su ponekad neki sadržaji i portali blokirani zbog potpuno banalnih razloga, ali tvrditi da je u pozadini nekakav ideološki ili slično motiviran razlog, potpuno je besmisleno, rekao je Leković. Na tu njegovu izjavu reagirali su Željka Markić i Lucijan Carić složivši se da nije spominjala ideološke razloge.

U emisiju se javio Ivan Šušnjar, urednik Poskok.infa koji je izrazio svoje duboko razočaranje situacijom u kojoj je njegova stranica nekoliko dana bila blokirana. Osjećam se kao u Sjevernoj Koreji jer je meni tri dana bilo zabranjeno polemizirati što se dogodilo. Netko je pretvorio Hrvatsku na tri dana u masu kojoj se pere mozak. Priča o radu suda pretvorena je u priču “Hrvati slave zločin”, rekao je Šušnjar.

Leković je prigovorio kako se emisija pretvorila u jednu novu manipulaciju i ide u korist stavova Željke Markić koji nisu ničim dokazani. Markić je upitala nisu li dokazi upravo odgovori Facebooka u kojima stoji zbog kojih postova je njen profil zabranjen. Podsjetila je Lekovića i upitala ga čime je dokazao da je nad njim izvršen pokušaj ubojstva.

Bruna Esih: Ovo je nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj

 

Cenzura na Facebooku: U ime obitelji, prema primjeru Njemačke, predložila Vladi konkretne korake za zaštitu ustavnih prava građana

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari