ČUVARI PIJETETA NA JEDAN DAN – Kad glasni traže šutnju žrtve

0

„Što je 18. studeni, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, žrtvu Hrvatske  bliže, pojavljuje se sve više ‘čuvara uspomena’ koji se Vukovara i žrtve sjete samo na taj dan. Sve su glasniji oni koji na Dan sjećanja na žrtvu  gledaju kao na poligon dokazivanja vlasti, moći,  posebnog mjesta u koloni,  poligon za televizijske izjave,  a ne mjesto iskazivanja pijeteta prema žrtvama“, istaknuo je u svom priopćenju Stožer za obranu hrvatskog Vukovara.

Pojasnili su kako se javljaju oni koji  glasnom šutnjom prate i provode gotovo dvogodišnje protuzakonito i protuustavno nasilje koje grmi nad Vukovarom, Hrvatskom i svim njenim žrtvama. „Odjednom su im puna usta pijeteta, mira, dostojanstva, pognutih glava, slavljenja mrtvih heroja, veličanja mrtvih žrtava i nestalih, priče o onima koji ne mogu progovoriti. Šutljivi promatrači i kreatori pravnog i etičkog nasilja, odjednom glasno traže od živih heroja, od živih stradalnika i žive žrtve da toga dana zašute, zaborave mrtvu braću i aboliraju one koji iz pozicije vlasti i moći provode nasilje. Traže da živa žrtva, toga dana, zaboravom i šutnjom dopusti nasilnicima da se nesmetano okite kostima i grobovima mrtvih“, ustvrdili su ocijenivši kako bi toga dana živa žrtva morala šutjeti jer nasilnici s „legitimitetom“  pozicije moći to traže.

„Živoj žrtvi ostavljaju sve ostale dane da se bori za istinu, ali i tu borbu, odjednom glasni, nazivaju samo svađom. Traže da živa žrtva zašuti u ime nasilja i laži“, napomenuli su.

Krivotvoritelji povijesti

„Oni koji pokušavaju krivotvoriti povijest lažnim teorijama o temeljima na kojima je nastala neovisna  Hrvatska, oni koji krivotvore uloge partije njihovih očeva u tamnici hrvatskog naroda zvanoj Jugoslavija, oni koji krivotvore istinu o Domovinskom ratu i izjednačavaju žrtvu i agresora, oni i njihovi poslušnici sada šire laži  o prošlogodišnjoj  Koloni sjećanja – jer laž je sredstvo njihovog opstanka“, ustvrdili su.

Kolona je samo jedna

„Lažu o prošlogodišnjoj koloni nazivajući je sramotnom, incidentnom, lažu da speru svoju sramotu, prebacujući krivnju na cijeli hrvatski narod. Kolona je bila mirna, dostojanstvena, jedinstvena, veličanstvena i vukovarska, jer u Vukovaru je 18. studenog 2013. godine bila samo jedna, istinska hrvatska Kolona sjećanja“, rekli su te dodali: „Nikada do tada u Koloni nije bilo više ljudi koji su molili, sjećali se poginulih, nestalih i umrlih heroja i ponosno isticali hrvatska nacionalna obilježja, svoje ratne zastave, zastave svojih udruga, župa, gradova i županija od kuda su došli. U miru je, jedina kolona koja je bila toga dana u Vukovaru, došla do Memorijalnog groblja na kojem su se žive žrtve i domoljubi poklonili Svevišnjem i onima kojih nema. Bez zvuka truba koje najavljuju i veličaju žive, bez sramnih vrpčanih ograda koje služe poziciji moći, spontano su se palile svijeće i kitili cvijećem grobovi poginulih i umrlih, molilo se za nestale. Misno slavlje za sve poginule branitelje i civile predvođeno crkvenim veledostojnicima i nadahnuta homilija đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića, kratka druženja hodočasnika nakon sv. Mise i odlazak svojim domovima“.

Pozicija im važnija od žrtve

„To je istina koja se dogodila toga dana. Istina kojom je Hrvatski narod dostojanstveno, u miru i bez incidenta pokazao kakav ima odnos prema žrtvi Vukovara, ali i prema onima koji tu istu žrtvu pljuju i gaze“, istaknuli su ocijenivši kako je istina i da su oni koji provode nasilje nad Vukovarom, nad Hrvatskom, nakon opravdanog čekanja na priključak koloni u pokretu, nastavili  s kolonom i  potom kod vukovarske tržnice opet zastali, na sred ceste napustili stjegonoše te odustali od Kolone sjećanja iz samo njima poznatih razloga.

Pojasnili su kako su odustali tada od žrtava, odustali su od hrvatskih branitelja, odustali su od svog, hrvatskog naroda, odustali su od  pijeteta, odustali su od mira.

„Svoje odustajanje nazivaju incidentom i za isto okrivljuju druge. Nije im dovoljno ni službeno policijsko izvješće koje jasno kaže da se toga dana u Vukovaru nije desio ni jedan, pa ni najmanji incident. Nisu im dovoljne ni snimke nacionalne  televizije koje svjedoče da nakon čekanja na priključak  hodaju u koloni“, napomenuli su te dodali kako istina za njih nije argument, jer žive u svijetu laži i lažima blate živu žrtvu.

„Lažima opravdavaju svoje nasilje, neznanje i kukavičluk. Lažima se održavaju i bore na pozicijama vlasti i moći. Za živu žrtvu istina je bila i ostaje jedino oružje protiv krivotvorina, laži i podmetanja,  u ime onih kojih nema, u ime Hrvatske“, zaključili su u svom priopćenju Stožer za obranu Hrvatskog Vukovara.

S vjerom u Boga i hrvatski narod.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara

sohv

facebook komentari