Pratite nas

Kronika

STRAH OD PEDOFILA Odveo je moju kćer u garažu i pipkao je

Objavljeno

na

Kćer mi se igrala pred kućom, a on je tuda prolazio. Prišao joj je i počeo je propitkivati: ‘Čija je ovo kuća, čije je ovo…’, a onda ju je odvukao u garažu susjeda koji tada nije bio u kući. Tu ju je napastovao!

Ovo je dio šokantne ispovijesti oca malene 10-godišnje djevojčice s područja Zapadnohercegovačke županije, čiji identitet zbog osjetljivosti slučaja ne objavljujemo (podaci poznati redakciji). Otac čija je kćer, kako on tvrdi, žrtva pedofila kaže da je odlučio ispričati svoju priču iz razloga jer je nezadovoljan načinom na koji policija i Tužiteljstvo ZHŽ-a pristupaju ovom slučaju.
– Taj bludnik sada se nalazi na psihijatriji i uvjeren sam da se sve radi kako bi on bio proglašen neuračunljivim kako bi izbjegao procesuiranje, kaže ogorčeni otac.

Prebačen na psihijatriju

Slučaj koji se dogodio nedavno šokirao je stanovnike ZHŽ-a, a naš sugovornik kaže kako je odlučio “istjerati pravdu” da se nešto slično ne bi dogodilo nekome drugome.
– Odvukao je moju kćer u garažu i tu ju je dirao po guzi i naprijed, ona je molila da je pusti i on ju je na kraju pustio, ali natjerao ju je da se zakune da nikome neće ništa reći, ispričao nam je ogorčeni otac.
Kada mu je kćer ispričala što se dogodilo, u početku je bio skeptičan i nije povjerovao u njezinu priču, ali kada je vidio strah u očima svoga djeteta nakon što je ponovno vidjela tog čovjeka, povjerovao joj je i slučaj prijavio policiji.
– Nisam mogao vjerovati da takva budala može živjeti u susjedstvu. Kćerka nam ga je opisala, sutradan sin je dotrčao i vidio ga kako šeće blizu naše kuće i rekao da taj čovjek odgovara opisu. Ja sam tada otišao do prozora i skrio se iza zavjese. Kada je on prolazio, moja ga je kćerka vidjela. Odjednom se stisnula oko mene i rekla: ‘Tata on je’, prepričao je dramu koju je proživio.
Tada je istrčao iz kuće i, kako kaže, zamalo ubio tog čovjeka.
– Kad ga tad nisam ubio, nikog u životu neću ubiti. Mene je žena odgovarala, ona me zaustavila, tada smo ga prijavili policiji, ali moram reći da sam nezadovoljan njihovim radom, govori naš sugovornik.
Objasnio je kako je dojma da policija sporo radi svoj posao. Kaže kako su mu govorili da je psihologinja na godišnjem odmoru te da mu je kćerka trebala dati videoizjavu pred psihologom. Čovjek kojeg naš sugovornik optužuje je, kako doznajemo, privođen u policiju te je obavljeno i prepoznavanje, ali je potom pušten te ga je njegova obitelj prebacila na psihijatriju u Mostar tvrdeći da je riječ o psihički bolesnoj osobi.
– U međuvremenu obitelj je tog čovjeka smjestila na psihijatriju u Mostaru i mislim da se sve radi kako bi se proglasio neuračunljivim čime bi izbjegao odgovornost, smatra otac djevojčice.

Isto uradio i u ratu

No, priča se tu ne završava. Naš sugovornik je sam krenuo istraživati detalje iz života čovjeka za kojeg tvrdi da je pedofil te je doznao da se sličan slučaj dogodio i ranije.
– On je istu stvar napravio i za vrijeme rata. Tri djevojčice su se igrale, on ih je odveo u kuću, skinuo se pred njima i ‘radio to što je radio’. I tada je ga je otac jedne od djevojčica umalo ubio. Kada se vratio s ratišta, upao mu je u kuću, napao ga, htio ga ubiti i tada ga je spasila žena kao i ovaj put. I taj čovjek je meni rekao da je on spreman svjedočiti na sudu, ali ne želi davati izjave za medije jer je od tada prošlo 20 godina. Kazao mi je da  je tada on ispao crna ovca u selu, nitko mu nije vjerovao. Što je najprozirnije, ovaj pedofil je tada izveo isti potez – odveli su ga na psihijatriju pa se izvukao nekažnjeno. Čak je tužio tog čovjeka za napad, tvrdi naš sugovornik.
Policija i Tužiteljstvo ZHŽ-a jučer nisu željeli konkretno pričati o ovome slučaju. Glavna tužiteljica Vesna Ćavar rekla je kako je praksa da se u slučajevima kada su u pitanju djeca ili psihički bolesnici ne daju izjave za medije.
Na naše tvrdnje kako se otac djevojčice odlučio na medijsko reagiranje jer je nezadovoljan reakcijom pravosuđa, ona je rekla: “Mislim da nema razloga da itko bude nezadovoljan, niti je uopće pametno da pišete o tomu”, dodavši kako Tužiteljstvo korektno odrađuje svoj posao.
– Ja vam doista ne mogu davati nikakve izjave jer ne vodim taj slučaj, ali da vam se javio i dežurni tužitelj, on bi vam isto rekao, jer se nikakve izjave ne mogu i ne smiju davati kada su žrtve djeca, pa taman da će svi mediji pisati kako Tužiteljstvo ništa ne radi, objasnila je Ćavar.

U ratu napao tri djevojčice

Prema riječima našeg sugovornika, ovo nije prvi put da osoba koju optužuje za pedofiliju napastuje nekoga. Slično se dogodilo u ratnim godinama kada je u garažu odveo tri djevojčice. Tada se skinuo i masturbirao pred njima. I tada se, kaže naš sugovornik, izvukao na neuračunljivost.

Piše: I. Herceg, D. Lukić/DnevniList

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kronika

UŽIVO: Haški sud izriče prvostupanjsku presudu Ratku Mladiću

Objavljeno

na

Objavio

Haški sud počeo je s procesom prvostupanjske presude Ratku Mladiću.

Sudac Alphonse Orie kazao je da je Mladić optužen za pet točaka za zločine protiv čovječnosti: progoni, istrebljenje, ubojstvo, deportacija, nehumana djela poput prisilnog premjšetanja.

Među četiri točke za kršenje zakona ili običaja ratovanja su: ubojstva, terorizam, protupravni napadi na civile, uzimanje talaca.

Presuda Mladiću bit će najvažnija presuda za ratne zločine u BiH. Na pravdu se čeka više od dva desetljeća, a optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja u BiH od svibnja 1992. do pred kraj 1995. Tužiteljstvo je za njega zatražilo kaznu doživotnog zatvora.

U točki koja se odnosi na genocid u Srebrenici, Mladiću su stavljena na teret masovna ubojstva više od tisuću zarobljenih Bošnjaka u selu Kravica te još tisuću kod škole u mjestu Orahovac. Tu je i opis “bezobzirnog uništavanja” privatne imovine i javnih dobara te spomenika kulture i sakralnih objekata.
U djelu optužnice koji se odnosi na teroriziranje Sarajeva tijekom opsade grada, spomenut je zločin na tržnici Markale iz veljače 1994. kada je ubijeno 66, a ranjeno više od 140 osoba.

U optužnici su potanko opisani zločini poput ubojstva 144 osobe u mjestu Ključ, više od 200 zatočenika u zatvoru u Foči, ubojstvo 150 osoba u logoru Keratermu te 140 u logoru Sušici kod Vlasenice, kao i zatočenje tisuća Bošnjaka i Hrvata u logorima poput onoga na Manjači osmišljenim tako da dovedu do njihova fizičkog uništenja. Optužnica protiv Mladića uz osobnu odgovornost sadrži i sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu na čijem je čelu bio Radovan Karadžić.

Pred Sudom je više od 100 novinara.

Pratite uživo ovdje

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Svjedočanstvo jednog od 36 još živih svjedoka sa največeg stratišta u novijoj Hrvatskoj povijesti

Objavljeno

na

Objavio

Ovo pišem ja zato što moj otac nema fejs a možda nekoga bude zanimalo… Danas sam bio u Vukovaru na komemoraciji i misi za stradale u skladištu Velepromet. Po prvi put.

Otac mi je pokazao zgradu i zapuštene prostorije “stolarije” gdje je bio zatočen tri dana i tri noći… prije toga je bio jedan dan u jednom drugom skladištu. Limenci. Prvoj do ulice.
Sve to vrijeme nije pio vode. Za hranu više-manje. Svejedno si čekao smrt.

Stolarija je omanje skladište sa dvije prostorije koje veže jedan hodnik. Zidovi su neožbukani a prostorije su veličine možda 20 m2…moja slobodna procjena. Tu bi se tijekom dana naguralo možda i 200 ljudi… U početku bi sjedili na betonu, a poslije kako se prostorija punila morali bi stajati spuštenih ruku jer podignut ih nisi ni mogao.

Na svakom kraju hodnika bila su vrata za izlaz u dvorište. Na jedna vrata bi izvodili prvog do vrata i zaklali odmah iza zida na 1-2 metra od ulaza….
Na druga vrata bi izvodili van i uvodili odmah u jednu malu prostoriju od nekih 6-7 m2.

Tu su klali. Prvo tukli i ispitivali a onda zaklali. Sve te prostorije su djelili vrlo tanki zidovi a vrata i prozori bili su kombinacija lošeg drveta i porazbijanog stakla tako da se sve jako dobro čulo. U biti sve se odvijalo na 1-1.5 metara udaljenosti od ostalih zatočenika…

U tu zgradicu… stolariju… su odvajali poznatije Vukovarce… direktore poduzeća, poslovođe, profesore, nastavnike, inženjere… poneki od njih su sa sobom imali i diplome fakulteta sa sobom… dok bi im se četnici smijali govoreći im da im to više ne treba…

Prije svega toga je bio na streljanju ali je čudom preživio, a onda je bio u špaliru gdje su svakom drugom razbili lubanju željeznom šipkom. On je dobio udarac ali preživio.
Moj otac zna puno Vukovaraca i puno je njih njega znalo jer je radio na takvom radnom mjestu….

Za mnoge zna dan, sat i minutu kad su izvedeni i zaklani.

Mog oca ni dan danas nitko od policije ili DORH-a nikad nitko nije pitao za neki podatak ili da da neku izjavu vezanu za te događaje….
Tamo je ubijeno oko 700 osoba….

Uglavnom su ih ubili domaći četnici i četnici iz Negoslavaca…

On je jedan od zadnjih 36 preživjelih.

Damir Cvitanović

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari