Pratite nas

Stranački prvaci sebi već osigurali nove funkcije

Objavljeno

na

Središnje izborno povjerenstvo definitivno je ovjerilo stranačke kandidatske liste za opće izbore zakazane za nedjelju, 12. listopada, a službeno će javno biti objavljene za sedam dana i tada će se i konačno znati tko će se sve boriti za državnu, entitetske i županijske zakonodavne vlasti.

Grabež za pozicije

Čini se da su najzanimljivije kompenzacijske liste, koje su također ovjerene, a na kojima su imena probranih stranačkih kadrova. Oni koji su na njima uopće ne trebaju brinuti koliko će ponaosob dobiti glasova birača – kompenzacijski mandati raspodjeljuju se na liste političkih stranaka ili koalicija prema ukupnom broju važećih glasova koje stranke dobiju. Inače, ovi mandati služe da bi kompenzirali nedovoljnu proporcionalnost na entitetskoj razini.

Od ukupno 42 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, iz Federacije njih sedam je s kompenzacijske liste, a iz Republike Srpske pet. U Zastupničkom domu Parlamenta Federacije koji ima 98 zastupnika, čak 25 je sa stranačkih kompenzacijskih lista, a u Narodnoj skupštini Republike Srpske od 83 zastupnika 20 je kompenzacijskih mandata.

Kada se sve to zna, nije čudan grabež u svim strankama za što bolju poziciju na kompenzacijskim listama. Njih, po nepisanom pravilu, sastavljaju predsjednici stranaka i potvrđuju ih te, opet po nepisanom pravilu, bez pogovora usvajaju stranačka tijela.

Ista imena

jurisicI letimični pregled kompenzacijskih lista pokazuje da su oni iz stranačkih vrhova i oni koji su po bilo kojoj osnovi najbliži stranačkim liderima stavljeni na visoka mjesta, pa nije bez osnova konstatacija da su im već sada, nepuna dva mjeseca prije izbora, osigurane funkcije u zakonodavnoj vlasti i za iduće četiri godine, do listopada 2018. godine.

Manje-više, radi se o starim poznatim imenima, stranačkim kadrovima koji su od 2010. i još ranije zastupnici u županijskim i entitetskim i Parlamentu BiH. Iz toga se može zaključiti da su rukovodstva stranka zadovoljna radom svojih aktualnih zastupnika iako građani, država, entiteti i županije stenju pod teretom najveće političke i ekonomske krize.

Na vrhu kompenzacijske liste SDA za državni Parlament su Halid Genjac i Nermina Kapetanović. SDP je na vrh svoje kompenzacijske liste za Zastupnički dom Parlamenta BiH stavio članove najužeg rukovodstva stranke, Sašu Magazinovića, Lidiju Korać, Nerminu Zaimović Uzunović, Antu Domazeta…, Sadika Ahmetovića (kandidat iz RS-a).

Milorad Dodik, šef SNSD-a, stavljajući na vrh kompenzacijske liste za Parlament BiH, najveće povjerenje dao je Staši Košarcu, Milici Marković, Bošku Tomiću, Dušanki Majkić… Svi oni su od 2010. zastupnici i izaslanici u Parlamentu BiH.

HDZ i njegov predsjednik Dragan Čović su Borjanu Krišto, Nikolu Lovrinovića, Vesnu Pinjuh… stavili na vrh svoje kompenzacijske liste s računicom da će zasigurno u iduće četiri godine biti državni parlamentarci.

Na vrhu kompenzacijske liste SDS-a su Aleksandra Pandurević i Borislav Bojić, oboje su aktualni zastupnici u Parlamentu BiH. ‘Boljitak’ je za nositelja kompenzacijske liste postavio svoga predsjednika Mladena Ivankovića Lijanovića, koji je trenutačno zastupnik u državnom Parlamentu, a Koalicija ‘Zajedno za promjene’ (SPP – SDU – DNZ) istaknula je Željka Asića, sadašnjeg zastupnika u Parlamentu FBiH. Stranku za BiH ‘predstavlja’ njezin predsjednik Amer Jerlagić, dok je HDZ 1990. na udarna kompenzacijska mjesta postavio Dianu Zeleniku i Dragu Džambasa.

Zanimljivih imena može se pronaći i na kompenzacijskim listama za Parlament FBiH – predsjednik HSP-a BiH i zastupnik u Parlamentu BiH Zvonko Jurišić (nosi listu ‘Snaga za BiH’), SDP je ‘promovirao’ Jasenka Selimovića i Besimu Borić, SDA Amira Zukića, HDZ BiH Ivana Musu a ‘Boljitak’ Jerka Ivankovića Lijanovića…
izvor: Hercegovina.info

facebook komentari

Hrvatska

26 godina od stradanja Vukovara – Položeni vijenci na Memorijalnom groblju

Objavljeno

na

Objavio

U Vukovaru se obilježava 26. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U grad su stigli brojni hrvatski građani kako bi odali počast poginulima i ubijenima u agresiji bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi na taj grad. Među onima koji će s pokloniti žrtvi Vukovara, hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata cijeli je državni vrh predvođen predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

Sudionici Kolone sjećanja stigli su na Memorijalno groblje. Državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru čime su odali počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu i obilježili 26. obljetnicu stradanja grada heroja. U spomen na branitelje i civile stradale u agresiji JNA i paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine, zajednički vijenac položili su i svijeće zapalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

Počast stradalima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala su i izaslanstva vukovarskih branitelja te grada Vukovara, a potom su vijence položila i svijeće zapalila i druga brojna izaslanstva među kojima i grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojnih drugih hrvatskih gradova, županija te braniteljskih i stradalničkih udruga.

Molitvu za poginule i nestale molio je đakovački i osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, dok misu zadušnicu na groblju predvodi požeški biskup Antun Škvorčević.

isječak HRT

Do Memorijalnog groblja državni vrh i ostali sudionici obilježavanja Dana sjećanja došli su u koloni sjećanja od vukovarske bolnice, u kojoj je bio održan prigodan komemorativni program pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”. Kolonu su predvodili branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih branitelja, a slijedili su ih nositelji 186 zastava hrvatskih ratnih postrojbi te državni vrh. Brojni hodočasnici koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država bili su zaogrnuti hrvatskim zastavama i nosili su transparente s domoljubnim porukama.

Nakon polaganja vijenaca na groblju, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović vijenac će položiti i na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a nakon mise, to će učiniti predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

PENAVA ISPUNIO OBEĆANJE: HOS prvi put zajedno uz zastave brigada Domovinskog rata na čelu kolone

Objavljeno

na

Objavio

Slika koju vidite izuzetno je rijedak trenutak u HRT-ovom prijenosu kolone sjećanja u Vukovaru, kada se vidi zastava HOS.

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale  lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici., piše Priznajem.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari