Pratite nas

Strani investitori ne mogu spasiti Hrvatsku

Objavljeno

na

Hrvatski ekonomski stručnjaci često su skeptični prema uvriježenoj političkoj tezi da se nacionalne industrije i tržišta moraju podrediti inozemnom i globalnom privatnom kapitalu. Kritiziraju i najnovije Vladine planove.

investicije

Privlačenje stranih investitora neprekidno se u Hrvatskoj ponavlja kao imperativ ekonomske politike, bilo to mišljenje vladinih funkcionara ili dijela nezavisnih stručnjaka. U tom smislu, vlada je prošli tjedan najavila poticajne mjere po tzv. slovačkom modelu. Okvirno, to podrazumijeva niz ustupaka potencijalnim ulagačima, kao što su iznimne porezne olakšice za svakog zaposlenog radnika, pomoć u infrastrukturnom opremanju, povlašteni zakup terena itd. Prednost bi dobili poslovi u sektorima materijalne industrijske proizvodnje, energetike i turizma.

Ideja vladinih ekonomskih stratega odmah je dočekana razmjerno kritički, s podsjećanjem na neka loša iskustva europskih zemalja koje su na sličnom modelu više izgubile nego dobile. Obično bi se u takvim situacijama pokazalo da ulagači žele iskoristiti beneficije za lakši otkup državnih poduzeća i ulazak na domaća tržišta usluga, dok bi javni proračuni trpjeli uslijed naglo uvedene fiskalne apstinencije. Utoliko proizvodnja te izvoz često uopće ne bi dostatno porasli, i sve bi se pokazalo ishitrenim pripuštanjem vanjskih mešetara koji ubrzo napuštaju posao.

Tragična orijentiranost prema turizmu

„Čini se izvjesnim da time opet pokušavamo primijeniti neki uvezeni model bez uporišta u našoj realnoj situaciji“, drži Slavko Kulić, „umjesto da iskreiramo vlastitu ekonomsku politiku, iz svojih ljudskih i materijalnih strateških resursa te vlastitog razvojnog mentalnog i mentalitetnog sklopa“. Ovaj zaslužni znanstvenik Ekonomskog instituta u Zagrebu pojasnio nam je da slovački model u cjelini nipošto ne odgovara beskoncepcijskom stanju u koje je zapala hrvatska ekonomska politika i generalno ekonomija, pa bi Hrvate taj eksperiment lako mogao koštati daljnjih teških posljedica.

Slavko Kulić

Kulić smatra da Hrvatska kronično pati od nedostatka integralnog sustava privređivanja, gdje prevladava gotovo isključivo pogubni trgovački model gospodarenja resursima. „Izložiti se pritom bjelosvjetskim prekupcima dobara moglo bi nam donijeti nove velike štete, naročito u naznačenom području turizma“, nastavlja on, dodajući kako turizam nije niti može biti gospodarska te industrijska grana broj jedan, budući da je to u biti relacioni fenomen koji se događa oko prirodnih i sociokulturnih vrijednosti, a država koja u njemu traži spas nalazi se ekonomski u – tragičnom stanju.

Opasni nedostatak strategije

Naš sugovornik također skreće pozornost na izuzetno opterećenje Hrvatske ekološkim problemima, pri čemu turizam odmaže i generira nove teškoće. Istodobno, prihod od te djelatnosti jest 68-postotno u privatnim rukama, dok su ulaganja pretežno državna, odnosno društvena i javna. Sve to ukazuje na preveliki prostor mogućih daljnjih špekulacija, no treba uočiti da problem potječe od političkog nesnalaženja domaće elite, i to ne samo aktualne vlade, nažalost. Slično razmišlja i Guste Santini, još jedan hrvatski ekonomski analitičar koji već dugo upozorava na propuste ove vrste.

On tako redovno naglašava da je optimalni put izlaska iz krize, čak i ako je temeljen na tuđem iskustvu, moguće pronaći jedino ako se znade konkretan, strateški ekonomsko-politički cilj. Ali, puko načelno pozivanje stranih investitora – bez kriterija, naime – a koji će „ljubazno otkupiti sve naše grijehe“, nije ništa doli opasna zabluda. „Nije to ništa nova“, rekao je Santini za DW, „već dodatni pokazatelj koliko nam je sustav nevjerodostojan i paušalan. Bojim se da će i ovo skončati u samo još jednom kratkoročnom poreznom redizajnu, a to ulijeva dodatnu nesigurnost“.

Neoliberalno pustošenje

Guste Santini

Prema tome, nužno bi bilo definirati utemeljenu industrijsku strategiju na duži rok, s obzirom na resurse poput prirodnih i kulturnih, imajući u vidu i regionalne posebnosti. Takvom cilju treba zatim podrediti specifične zahvate kao što su infrastrukturni ili obrazovni, a da se ne govori o fiskalnoj i monetarnoj politici. „Tad bi vlada mogla promovirati čitav sustav, pa bi nam i strani kapital mogao pripomoći. Ali, moramo odbaciti uvjerenje da je on presudan, jer ništa takvog ne može nadomjestiti nacionalni koncept razvoja, bez kojeg neminovno propadamo“, tvrdi Guste Santini.

Štoviše, i on stavlja naglasak na rizičnost orijentacije stranom privatnom kapitalu u postojećim okolnostima, jer je interes takvih ulagača po definiciji okrenut isključivo vlastitoj koristi. Santini podsjeća da se oni u pravilu evakuiraju prema tržištima s manje otpora, čim se profit započne smanjivati, a npr. sindikati stanu iskazivati neku vrstu nezadovoljstva. „Za njima ostaje pustoš“, zaključuje ovaj stručnjak, „pa treba izbjegavati brzopleto uvođenje nacionalne privrede u globalno okružje po diktatu neoliberalnoga tzv. vašingtonskog konsenzusa. Ne smijemo si dopustiti toliku pogrešku“, kaže Santini.

DW.DE

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Pupovac HDZ-ovcima u Saboru: “Moju ruku više nećete imati!”

Objavljeno

na

Objavio

Rasprava o prijedlogu Odbora za informiranje da se za članove Nadzornog odbora HRT-a imenuju Mladen Čutura, Morana Paliković Gruden, Maja Martinović i Edvard Kuštek izazvao je u četvrtak buru u sabornici.

SDP-ov zastupnik Nenad Stazić poručio je da će njihov izbor “biti dokaz kako je HDZ-u stalo samo do lopovluka i kriminala”, a SDSS-ov Milorad Pupovac je najavio da ‘njegovu ruku neće dobiti’.

Stazić: Nema kandidata oporbe

Stazić je zamjerio što među kandidatima nema niti jednog kandidata oporbe, a za bivši NO, smijenjen u srpnju, kazao je da su smijenjeni jer su konstatirali da se na HRT-u “poslovalo kriminalno, lopovski i netransparentno te o tome izvijestili Sabor”.

“HRT nema NO od 14. srpnja 2017. Znači HRT posluje bez nadzora, a neće ni dalje imati jer su svi kandidati predloženi od strane parlamentarne većine. Dosad je bila praksa da se jedan član bira na prijedlog parlanmtarne manjine no ta se praksa sada iz nepoznatih razloga prekida”, istaknuo je Stazić. To se, uvjeren je, radi zato da na HRT-u mogu raditi što hoće i imaju “pokriće za nered, javašluk, a možda i kriminal”.

“HDZ želi ova četiri kadidata da se nabavljaju emisije ‘kako se kuha kokoš’ i to se plaća HDZ-ovim podobnicima'”, poručio je Stazić.

“SDP zbog svojih unutarnjih problema i slinica se nije bio u stanju dogovoriti oko tog člana NO, a ovako prozivati je krajnje nekorektno”, uzvratio je HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker.

Predsjednik Odbora Andrija Mikulić (HDZ) istaknuo je kako je Odbor 32 dana čekao da predstavnici opozicije daju svog kandidata pa su zbog toga odgađali sjednicu.

Mikulić: Odbor je 32 čekao oporbu da dade kandidata

“Kandidate su poslali dva dana nakon sjednice Odbora”, zamjerio je Mikulić. Stazićev nastup nazvao je teatralnim i poručio mu da se prisjeti kako je HRT poslovao u vrijeme Gorana Radmana, kojeg je postavio SDP, prozivajući ga za kriminal i nepotizam.

“Kriminala i nepotizma je bilo i u doba HDZ-a i SDP-a. I jedan i drugi ste u pravu. Želim izraziti radost što ste Hrvatskoj javnosti otvorili oči”, poručio im je Ivan Pernar (Živi zid).

Nikola Grmoja (Most) pozvao je i jedne i druge da priznaju da su odgovorni za situaciju u kojoj je HRT te da se nađe rješenje kako popraviti nastalu štetu.

“HDZ-ovci optužuju Radmana, a SDP optužuje HRT jer je javni servis pretvoren u partijsku televiziju. I jedni i drugi ste u pravu! Kad je HDZ na vlasti imamo partijsku televiziju HDZ-a, a kad je SDP, imamo SDP-ovu partijsku televiziju”, rekao je i Grmoja.

“Vi iz Mosta ste svojevremeno inzistirali da imate zamjenika ravnatelja i lobirali da određena osoba mora biti zamjenik ravnatelja, a kažete da su HDZ i SDP nešto radili. I vi ste u tome bili!”, odgovorio je Mikulić.

Hrvoje Zekanović (Hrast) pitao je zašto HDZ ne bi postavio ljude koji su prikladni za Nadzorni odbor. Lijepo vam je bilo rečeno zašto se osoba za koju se zauzimate ne može prihvati, ali vama je inat bio draži od činjenice da imate svog čovjeka u NO HRT-a, poručio je oporbenim kolegama.

Pupovac: Moju ruku više neće imati

SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac izrazio je zabrinutost zbog stanja na HRT-u te naglasio da oni “kao dio vladajuće koalicije nisu u tome sudjelovali ni konzultativno ni nekonzultativno”.

“A doprinjeti tome da se dođe do stanja da se drži nekrolog HRT-u nećemo, jer nam naš moralni osjećaj to ne dopušta”, poručio je Pupovac dodajući: “Moju ruku više neće imati”.

“Ispričavam se kolegama koalicijskim partnerima, ali prema svemu što znamo je da je stanje na HRT-u takvo da ne znamo ni tko je tko, a da se dobiva izvješće o HRT-u s tri godina zakašnjenja je nedopustivo”, rekao je Pupovac.

“Jedan od predloženih Eduard Kunštek je i član DSV-a u koji nije ušao kao državni dužnosnik no DSV je tijelo državne vlasti i nije prilično da ulazi u NO HRT”, zamjerio je Stazić najavljujući kako će tražiti mišljenje Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa.

Pernar Dodigu: Najobičniji ste lutak!

Višesatna rasprava o novom NO HRT-a bila je vrlo dinamična, pa je na trenutke znalo ‘zaiskriti’ među zastupnicima. Ocjena Gorana Dodiga (HDS) da bi bilo bolje da se neke saborske sjednice ne prenose jer su “mamac” za nastupe koji nemaju veze sa Saborom, zasmetala je Pernaru (ŽZ), koji mu je uzvratio da je “najobičniji lutak, koji nema mišljenje o ničemu, te samo petkom diže ruku kako mu kažu iz HDZ-a”.

Pernaru je predsjedavajući Milijan Brkić izrekao opomenu, primijetivši pritom kako i u njegovu Klubu glasuju unisono, pa bi se moglo govoriti da su lutci.

NO HRT-a ima pet članova, četiri bira Sabor, petog HRT-ovi zaposlenici. Članovi NO biraju se većinom glasova svih zastupnika.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Krstičević: “Predsjednici i premijeru nosim pozitivno mišljenje”

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za obranu, nakon dvosatne je rasprave jednoglasno dao pozitivno mišljenje o prijedlogu stručnog povjerenstva MORH-a za kupnju višenamjenskih borbenih aviona. No, još je tajna koji će avion Hrvatska kupiti jer se o prijedlogu još moraju očitovati Vijeće za obranu i Vlada. 

“Sigurno da bi mi svi željeli ono što je najbolje, a najbolje je i najskuplje. Prema tome možete kupiti ono što si možete priuštiti, a da ne utječe na ostali razvoj Oružanih snaga i proračun RH. Vjerujem da će Vlada donijeti odluku u tom kontekstu”, izjavio je predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan.

“Zadnja stvar koja je također vrlo bitna su investicije – dakle partner koji će nam dati priliku, koji će investirati u Hrvatsku. Tako da ovaj projekt ne bude samo trošak nego i prilika za veću zaposlenost, tehnologiju i tehnička znanja koja su potrebna. Zato molim malo strpljenja, odgovornost je velika”, poručio je ministar obrane Damir Krstičević.

Novinari su Krstičevića izravno upitali ide li pred Predsjednicu i premijera s izraelskom ponudom, no on je izbjegao izravno odgovoriti. “Idem kod Predsjednice i premijera s pozitivnim mišljenjem, jednoglasnim, saborskog Odbora za obranu”, rekao je Krstičević nakon sjednice Odobra koja je iza zatvorenih vrata trajala više od dva sata.

Krstičević je najavio da će javnosti prezentirati sve četiri ponude nakon što Vlada donese odluku o nabavci. Nabrojao je ključne točke kod donošenja odluke – tip aviona, njegova cijena(za koju je rekao da mora biti “priuštiva”) te je naglasio da mora doći i do strateškog partnerstva. o čemu smo pisali u jučerašnjoj Kolumni

Kako kupiti najskuplje zrakoplove i još zaraditi dosta novaca!?

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari