Connect with us

Istaknuto

Stranka Bandić Milan 365 najavila projekte za pokretanje kulture u Zagrebu

Objavljeno

on

Iz stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti najavili su u ponedjeljak da će putem svog stranačkog Odbora za kulturu izraditi strategije, planove i ciljeve za pokretanje kulture u Zagrebu do 2020. novcem iz EU fondova, a među projektima je izgradnja nove Opere u Vukovarskoj i Gradske knjižnice u Paromlinu.

[ad id=”93788″]

Planiraju i uređenje vinograda na području Gornjeg grada, rekonstrukciju Kavane Korzo, ‘osvježenje’ muzeja i drugo.

Nova Opera i Gradska knjižnica

Izgradnju Opere u blizini Nacionalne i sveučilišne knjižnice na konferenciji za novinare najavio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić. Zagrebu, kaže, nedostaje namjenska polivalentna dvorana s gledalištem do 1200 mjesta, između HNK i ‘Lisinskog’.

Ocijenio je i kako centralna Gradska knjižnicu radi u neprimjerenim uvjetima, pa treba napaviti novu u okviru središnje ‘kulturne osi’ Zagreba – u Paromlinu.

Izrazio je nadu da će arhitektonski natječaji i za Gradsku knjižnicu i za Operu biti objavljeni tijekom listopada.

Vezano uz muzejsku ponudu Grada, Lovrić je naglasio da pojedini prostori imaju zastarjele postave ili imaju neadekvatne uvjete.

Stoga je na Gornjem gradu, kao prvi projekt najavio rekonstrukciju i obnovu stalnog postava Prirodoslovnog muzeja. U neposrednoj blizini, u planu je rekonstruirati i urediti stalni postav u Palači Gvozdanović, a kuću na adresi Trg sv. Marka 9 pripremaju za Muzej klavira.

Planira se renovirati i Muzej za umjetnost i obrt te Etnografski muzej koji je nedavno dobio prostor u Kačićevoj ulici pa će, po novom, raditi na dvije lokacije.

Lovrić je najavio i renoviranje i proširenje stalnog postava Tehničkog muzeja Nikola Tesla. “Ono što nam je bitno u tom muzeju je imati značajniji stalni postav koji je vezan uz Nikolu Teslu i želimo da na toj lokaciji bude nukleus budućeg muzeja znanosti koji svi moderni gradovi nastoje imati”, naglasio je.

U Zagrebu i Muzej tolerancije

Budući Muzej tolerancije trebao bi biti smješten u prostor bivše zagrebačke uljare u Branimirovoj ulici, a u tijeku su, kazao je Lovrić, aktivnosti otkupa te zgrade.

Planirana je i rekonstrukcija Kavane Korzo. “Metropole kojima mi želimo stajati uz bok, kao što su Beč, Budimpešta, Berlin, Prag i Pariz dale su sve od sebe da upravo takve stare kavane imaju i za svoje građane, ali i za brojne turiste”, istaknula je predsjednica Odbora za kulturu Milana Vuković Runjić. Osobno se, kaže, raduje što je Kavana u državnom vlasništvu, pa ne bi trebalo biti ozbiljnih problema i prepreka tome da se ona renovira te se nada da će se to uspjeti napraviti u slijedeće dvije godine.

U sklopu Memorijalnog centra reketiranja Zagreba u Petrićevoj ulici trebao bi biti otvoren muzej Domovinskog rata. “Zagreb je dao veliki obol koji nije dovoljno prezentiran – od formiranja prvih dragovoljaca i zaštitne garde do dolazaka izbjeglica u grad, njihova smještanja i prilagođavanja infrastrukture. Sve to bi trebalo biti prezentirano u tom muzeju”, najavila je kustosica Muzeja Grada Zagreba Vesna Leiner.

Kazališna glumica Marija Sekelez osmislila je program “Djeca djeci!” u sklopu kojeg bi djeca iz osnovnih škola svako proljeće, u travnju imala prezentaciju kreativnosti, a vršnjaci bi ih ocjenjivali.

Među planovima su i vinogradi na području Gornjeg grada – na padinama od Kule Lotrščak prema Mesničkoj. Ideja je i da se u prostoru prema Mesničkoj ulici napravi ‘diplomatski vinograd’ u kojem bi svoje brajde posadile susjedne vinske zemlje tako da bi njihovi diplomati za Vincekovo obrezivali vinograd.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari