Connect with us

Iz Svijeta

Stranka GERB desnog centra vodi na bugarskim izborima

Objavljeno

-

Foto: EPA

Bugarska stranka GERB desnog centra na putu je da osvoji najviše glasova na parlamentarnim izborima, no za formiranje vlasti trebat će joj koalicijski partneri, pokazuju u ponedjeljak privremeni rezultati temeljeni na 64,06 posto prebrojanih glasova

Rezultati izbora od nedjelje, šestih u Bugarskoj u tri godine, pokazuju da je GERB osvojio 23,65 posto glasova.

Pokret za prava i slobode, koji većinom predstavlja veliku tursku manjinu u zemlji, dobio je 15,89 posto glasova, a prozapadni blok Nastavljamo promjenu (PP) ima 15,08 posto podrške.

Ultranacionalistička stranka Preporod je na 14,33 posto.

Izbori u nedjelju raspisani su nakon raspada koalicije GERB-a i PP-a u ožujku.

NATO članici Bugarskoj potrebna je stabilna, funkcionalna vlada kako bi ubrzala priljev europskog novca u tu zemlju loše infrastrukture te ju potaknula da prihvati euro i uđe u schengenski prostor, piše agencija Reuters.

Daniel Smilov, profesor na sveučilištu u Sofiji, smatra kako je najizglednija koalicija GERB-a, Pokreta za prava i slobode i neke od manjih stranaka.

Takva bi koalicija „mogla osigurati određen stupanj stabilnosti, no nisam siguran oko reformi, posebno onih vezanih za korupciju”.

Čelnik GERB-a Bojko Borisov vodio je državu više od desetljeća prije no što je izgubio vlast 2021. nakon što su tisuće ljudi prosvjedovale zbog njegovog nedjelovanja u borbi s korupcijom te dobrih odnosa s moćnim lokalnim oligarsima. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas