Pratite nas

BiH

Stranke okupljene oko HDZ-a su napravile znatan skok, imat će preko 16 zastupničkih mandata

Objavljeno

na

U Zastupnički dom Federalnog parlamenta, koji ima 98 zastupničkih mjesta, prema sadašnjoj projekciji mandata, trebalo bi ući 11 stranaka. Ova projekcija je nastala nakon obrađenih 80,6 posto biračkih mjesta.

Najviše mandata će definitivno pripasti SDA. Prema projekciji, to je minimalno 28. Tako je SDA, praktično, ponovila uspjeh s proteklih izbora, budući da sada ima 29 zastupnika, piše Klix.ba.

Drugoplasirana je koalicija okupljena oko HDZ-a BiH, koja bi prema dosadašnjoj raspodjeli mogla računati na 16 zastupničkih mandata. Stranke okupljene oko HDZ-a su time napravile znatan skok, jer u aktuelnom mandatu imaju 12 zastupničkih mjesta. Ova koalicija trenutno ima 111.976, odnosno 14,59 posto.

Nešto više glasova trenutno ima SDP, odnosno 112.083 ili 14,61 posto. Prema projekciji, SDP bi također trebao imati 16 mandata, što je četiri mandata više nego 2014.

Koalicija DF-GS sa 69.140 glasova ili 9 posto trenutno može računati na 10 mandata. U usporedbi s rezultatima izbora 2014. to je četiri mandata manje.

Najveći pad u Federalnom parlamentu doživio je SBB. Ova stranka u aktualnom mandatu ima 16 zastupničkih mjesta, a prema projekciji bi u narednom mandatu trebala imati tek sedam. Inače, SBB trenutno ima 52.283 glasa, odnosno 6,8 posto.

Naša stranka, koja je u prethodnom mandatu dobila jedno zastupničko mjesto u Zastupničkom domu, sada bi prema projekcijama mogla imati pet zastupnika. Ova stranka trenutno ima 35.080 glasova, odnosno 4,52 posto.

Stranka koja je prvi put izašla na izbore PDA trenutno ima 31.559 glasova ili 4,11 posto te bi mogla računati na četiri mandata.

Četiri mandata bi mogla pripasti i Nezavisnom bloku koji ima 26.496 glasova ili 3,45 posto. A-SDA, koja trenutno ima 22.747 glasova ili 2,96 posto može računati na tri mandata, a Hrvatsko zajedništvo HDZ-1990 – HSP BiH – HNL koje trenutno ima 20.060 glasova ili 2,61 posto na dva zastupnička mjesta.

Dva mandata bi trebala pripasti Narodu i pravdi, a jedan SBiH. Treba napomenuti da će raspodjela mandata ovisiti i od učešća predstavnika srpskog naroda.

Ustavom FBiH propisano je da u Zastupničkom domu moraju biti zastupljena najmanje četiri predstavnika srpskog naroda pa je moguće da neke stranke koje ovdje nisu nabrojane, iako nisu prešle izborni prag od tri posto, ipak uđu u zakonodavnu vlast FBiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dragan Čović: Bez izmjene ustava BiH ne može u EU

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski član Predsjedništva BiH na odlasku Dragan Čović rekao je kako bez promjene ustava ta zemlja neće moći postati članica Europske unije, što je ocijenio i prigodom da se riješi hrvatsko pitanje nakon što su na posljednjim izborima Hrvati preglasani od brojnijih Bošnjaka prigodom biranja člana državnoga vrha, prenose u srijedu tiskani mediji u Mostaru.

”Ustavne odredbe se svakako moraju prilagoditi ambijentu u Bosni i Hercegovini i našim maštanjima o europskoj budućnosti i sve ono što mislimo napraviti u reorganiziranoj BiH. To bez izmjene ustava svakako neće ići”, rekao je Čović sinoć u Mostaru.

Pri tome je pojasnio kako će reformi ustava vjerojatno prethoditi izmjena Izbornog zakona kako bi se zajamčilo da brojniji narodi, prije svega Bošnjaci, ne nameću Hrvatima predstavnike u vlasti.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović dodao je kako po sadašnjem Izbornom zakonu Hrvati nemaju nikakve izglede izabrati svog člana državnog Predsjedništva imajući na umu da su Bošnjaci nekoliko puta brojniji od toga naroda.

”Igra koja se vodila zadnjih nekoliko mjeseci rezultirala je time da je brojniji narod poslao poruku nama Hrvatima: ‘koliko god da ste homogeni ili se organizirali, ako dobijete 100 posto glasova mi ćemo vam izabrati predstavnike'” , rekao je Čović.

On je dodao kako će hrvatske stranke poslati jasnu poruku te da će izmjena izbornih propisa po presudi Ustavnog suda u predmetu Bože Ljubića o legitimnom političkom predstavljanju predstavljati preduvjet za uspostavu i funkcioniranje vlasti.

Treći izbor Željka Komšića za hrvatskog člana BiH Predsjedništva većinom glasova bošnjačkih birača mimo većinske volje Hrvata izazvao je velike političke i nacionalne frustracije kod toga naroda.

Organiziran je veliki prosvjed u Mostaru, a u 20-tak većinskih hrvatskih općina u BiH on je proglašen nepoželjnom osobom.

(Hina)

 

Agresija Dženane Harup-Druško prava je mjera ‘građanske BiH’ onako kako je vide unitaristi

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Željka Cvijanović nova predsjednica Republike Srpske

Objavljeno

na

Objavio

Nova predsjednica Republike Srpske (RS) je Željka Cvijanović, preliminarni su podaci Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine (SIP BiH), na osnovu obrađenih svih 2.240 biračkih mjesta.

Cvijanović, koja je kandidatkinja SNSD-a za entitetsku predsjednicu, na osnovu obrađenih 100 posto biračkih mjesta, osvojila je 308.877 glasova ili 47,58 posto podrške birača na općim izborima 7. Listopada, prenosi Fena.

Kandidat Saveza za pobjedu Vukota Govedarica dobio je 278.878 glasa ili 42,96 posto.

Po preliminarnim podacima SIP-a, kandidat Koalicije za BiH za potpredsjednika RS-a iz bošnjačkog naroda Ramiz Salkić je osvojio 16.623 glasova ili 2,56 posto.

Za potpredsjednika RS-a iz reda hrvatskog naroda najviše glasova i na ovim izborima dobio je Josip Jerković iz koalicije HDZ BiH-HSS, HKDU BiH, HSP-HNS i to 2.177 ili 0,34 posto podrške birača.

Podaci SIP-a pokazuju da je broj važećih glasačkih listića za ovaj nivo vlasti 93,17 posto, odnosno nevažećih 6,83 posto.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari