Pratite nas

Religija i Vjera

Strašno je da živimo u okruženju gdje su krivi oni koji prozivaju grijeh, a ne oni koji ga čine i propagiraju

Objavljeno

na

Zar ćemo svi dignuti ruke od broda koji tone i prestati veslati?

[ad id=”93788″]

Taj upit je postavio fra Mario Knezović govoreći na Čerigaju (Široki Brijeg) povodom 172. obljetnice dolaska fratara.

On je rekao kako fratar-svećenik mora govoriti o stranputicama svijeta i njihovih vođa.

Fratar mora biti hrabri prorok koji će razbijati nametnutu šutnju i metodu straha te dignuti glas za obespravljene ljude koji nemaju iste šanse u društvu podobnih. Progovorio je i o tome kako se neke vjerske vođe (Puljić i Komarica) medijski linčuju zato što prozivaju zlo, nemoral i zločine. Strašno je da živimo u okruženju gdje su krivi oni koji prozivaju grijeh, a ne oni koji ga čine i propagiraju. Fra Mario je progovorio i o svećenicima koji nemaju mandat govoriti ono što im se sviđa, nego ono što Isus hoće da kažu. Progovorio je i o pesimizmu koji se sije rekavši da je istina da nam ne cvjetaju ruže, ali nije sve ni trnje oko nas. Rekao je da ne bi dao blagoslov svome hrvatskome narodu da ostvari svoje ciljeve prešućujući žrtve svojih sunarodnjaka u Republici Srpskoj.

Ne smijemo zbog zemaljskih ideala preći u ideologiju koja prihvaća suradnju i kompromis za zlom i zločinima, zaključio je fra Mario.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Svetkovina Presvetog Trojstva, najvećeg otajstva kršćanske vjere

Objavljeno

na

Objavio

‘U ime Oca i Sina i Duha Svetoga!’

„Sveti Augustin htio je napisati knjigu o Presvetomu Trojstvu, ali mu nikako nije polazilo za rukom. Tada je usnuo san: vidio je sebe kako šeće obalom mora i vidi dijete na plaži. Dijete je školjkom presipalo morsku vodu u rupu u pijesku. Augustin ga je upitao: ‘Što radiš?’ – Dijete je odgovorilo: ‘Želim presuti more u ovu rupicu.’ – Tu su se velikom filozofu otvorile oči: ‘Upravo tako nemoguću stvar pokušavam i ja jer želim svojim ograničenim razumom shvatiti tajnu Presvetoga Trojstva.’“

Tajna Presvetog Trojstva najveće je otajstvo kršćanske vjere, otajstvo iz kojeg je izašla povijest spasenja.

Kršćanska vjera je vjerovanje u jednoga Boga u Tri Osobe. Svetkovina Presvetog Trojstva slavi se drugačije od ostalih blagdana u crkvenoj godini. Ovdje se slavi temeljna istina vjere o Bogu koji je, kako Katekizam Katoličke Crkve kaže, ‘jedan u trim božanskim osobama: Ocu, Sinu i Duhu Svetomu’.

Crkva i svaki vjernik, slaveći Presveto Trojstvo, zahvaljuje Bogu na djelima stvaranja, otkupljenja i posvećenja ljudskog roda i pojedinačno svakog čovjeka. Ovim blagdanom ispovijedamo da je Bog nad svim, sve je po njemu i on je u svemu. Nad svime kao Otac, sve je stvorio po svome Sinu, a u svemu prebiva u Duhu Svetomu.

Vjerujemo da je sa svima nama milost Gospodina našega Isusa Krista, ljubav Boga Oca i zajedništvo Duha Svetoga. Već na ulazu u Crkvu, nakon što smo prstom dotaknuli blagoslovljenu vodu i prekrižili se izgovarajući riječi: ‘U ime Oca i Sina i Duha Svetoga!’ ispovijedamo Presveto Trojstvo – vjeru u jednoga jedinoga Boga u tri osobe: Oca i Sina i Duha Svetoga. I sav naš kršćanski život, od krštenja do smrti, nosi pečat vjere u Presveto Trojstvo.

(laudato.hr)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

U Notre-Dame održana misa sa zaštitnim kacigama

Objavljeno

na

Objavio

Točno dva mjeseca nakon katastrofalnog požara – u pariškoj katedrali Notre-Dame služila se prva misa.

Održana je u kapeli u istočnom dijelu zdanja, iza glavnog oltara, jer je svod središnjeg dijela katedrale znatno oštećen.

Svećenici i vjernici na glavama su tijekom mise imali zaštitne kacige. Misu je uživo prenosila katolička televizija KTO-TV.

U požaru katedrali Notre-Dame uništen je krov sagrađen u 12. stoljeću te kupola iz 19. stoljeća.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari