Pratite nas

Komentar

Strateški cilj Republike Hrvatske trebao bi biti opstanak Hrvata u BiH

Objavljeno

na

U medijima u RH svako malo se pojavi informacija o milionima koje Hrvatska šalje kao pomoć Hrvatima u BiH. Tako smo nedavno svjedočili bjesomučnim napadima pojedinih lijevih medija koji su kao razlog iseljavanja iz RH naveli milione koje država iz proračuna izdvaja za Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Jasno je kako ova haranga izaziva mučninu kod Hrvata izvan RH, pogotovo onih u BiH koji se osjećaju sastavnim dijelom hrvatskog nacionalnog tkiva. Pomoć koju Hrvati u BiH primaju iz RH uglavnom se odnosi na financiranje kulturnih, zdravstvenih i obrazovnih sadržaja. Istodobno, isti oni koji prozivaju službeni Zagreb zbog financiranja programa Hrvata u BiH šutke prelaze preko činjenice kako se milijunski iznosi izdvajaju za razne udruge u RH, čiji sadržaji imaju malo dodirnih točaka sa hrvatskim nacionalnim interesima i boljitkom hrvatskog naroda. Direktno iz proračuna RH se tako financira i privatni bilten Milorada Pupovca, ali nikada nećete pročitati kako je ova sramotna činjenica uzrok iseljavanja Hrvata.

Strateški cilj Republike Hrvatske trebao bi biti opstanak Hrvata u BiH. Koliko je za RH važan hrvatski nacionalni korpus BiH najbolje je pokazao Domovinski rat kada su Hrvati iz BiH primili prvi udarac srbijanske agresije te su bili brana agresorskom prodoru u Dalmaciju, ali i u Posavinu. Pitanje je kakav bi bio ratni ishod na jugu RH da kojim slučajem Dalmacija , pogotovo Dolina Neretve, nije imala stratešku dubinu u vidu Hrvata u Hercegovini. Stoga, odgovorimo svim kritičarima koji su navodno zabrinuti što RH baca novce na Hrvate u BiH – financirajući opstanak Hrvata u BiH Hrvatska financira svoj vlastiti opstanak!

Ako zaključimo kako je strateški cilj RH opstanak Hrvata u BiH onda možemo ići i dalje i postaviti pitanje – kako osigurati taj opstanak? Velika većina Hrvata u BiH posjeduje hrvatske putovnice i val iseljavanja nije zaobišao ni njih. Nekada je BiH bila strateški demografski rezervoar iz kojeg je RH crpila snagu kako bi nadomjestila svoje promašene demografske politike, ali danas, umjesto Zagreb, Hrvati iz BiH biraju Njemačku ili Irsku.

Većina Hrvata u BiH i dalje isključivo živi od poljoprivredne proizvodnje ili im je to drugi dohodak kojim značajno popravljaju svoj kućni budžet. Do rata su sve svoje proizvode plasirali u RH pa i poslije rata sve donedavno. Međutim, danas su ograničeni isključivo na sarajevsko tržište, dok je tržište RH za njih zabranjena zona. Ono što Hrvati doživljavaju na glavnoj tržnici poljoprivrednih proizvoda u Hercegovini, onoj u Čapljini, najblaže se može opisati kao pljačka i ucjena. Naime, javna je tajna kako Hrvati iz Hercegovine ne mogu svoje proizvode prodavati direktno u Sarajevu već po njih dolaze prekupci iz Sarajeva koji pritom obaraju vrijednost robi u bescjenje. Oni Hrvati koji su pokušali zaobići ovaj svojevrsni maloprodajni zakon u BiH i sami plasirati svoju robu u glavnom gradu BiH nisu se dobro proveli. Nemogućnost plasmana svojih proizvoda, neizvjesnost i pljačka koja je legalizirana u BiH rezultira sve većim iseljavanjem Hrvata iz BiH. Hrvati napuštaju plodnu zemlju koja im je vječito bila zaštita i utočište, neovisno o tome koja je politika bila na vlasti.

Ukoliko je Republici Hrvatskoj interes opstanak Hrvata u BiH, pa i zbog razloga strateške dubine o čemu smo prethodno pisali, onda će pronaći zakonsku osnovu za plasman poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Hrvatsku. Kada smo već potpuno otvorili tržište za poljoprivredne proizvode iz Italije, Španjolske, Njemačke….ne vidim razloga zašto tu ne bi bilo mjesta i za krompir ili rajčicu iz Hercegovine. Nije valjda rajčica iz Španjolske slađa od one iz Hercegovine?

Hrvati iz BiH su vrijedan narod kojemu ni Turci ni srbijanski žandari nisu mogli uništiti volju za životom i radom, ali sada su s jedne strane omeđeni zidom granice RH, a s druge strane zidom ucjena i pljačkanja od strane službenog Sarajeva. Sve to ih dovodi u situaciju da sve češće napuštaju svoja ognjišta i spas traže u tuđini. Oni milost iz RH ne traže, traže samo priliku da od svog rada žive – ukoliko se već toliko kunemo u njih!

Željko Primorac/Hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Pupovac čestitao Vučiću na ‘Pobedi u prvom svetskom ratu’!

Objavljeno

na

Objavio

Notorni Milorad Pupovac, kako javlja Tanjug, a prenosi beogradski Blic, u čestitci u ime ‘Srpskog narodnog veća’ napominje kako je “srpska vojska uz ogromne žrtve, kako vojničke tako i civilne, izvojevala jednu od najvećih pobeda tog rata”, piše Velimir Bujanec

Pupovac u čestitci ne skriva sreću i ponos što je nakon 1. svjetskog rata stvorena Jugoslavija: “Verujemo da je ovo prilika da se setimo svega onog što je ta pobeda donela, što je nakon nje stvoreno…”

U svakom slučaju, ta “pobeda” Hrvatima je donijela 137.000 mrtvih domobrana i još 109.000 civilnih žrtava. Civili su najviše umirali od tzv. španjolske gripe, a naši ratnici na bojištima od Galicije do Soče. Najviše hrvatskih domobrana izginulo je na srbijanskom bojištu, čuvajući granicu Monarhije na Drini, no Pupovcu nije palo na pamet sjetiti se i tih žrtava.

Ipak, ono najgore što je Hrvatima ta “pobeda” donijela je tamnica hrvatskog naroda – Jugoslavija, u kojem je zbog srbijanskog i komunističkog terora protjerano i pobijeno na stotine tisuća naših ljudi.

Jedino što Tanjug nije javio – je li Pupovac čestitao Vučiću samo u ime SNV-a ili možda i u ime hrvatsko-srpske koalicije SDSS-HDZ-HNS, komentirao je Velimir Bujanec.

U spomen na pale hrvatske vojnike u Prvom svjetskom ratu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: ‘VEK POBEDNIKA’ – POVRATAK NA PAŠALUK!

Objavljeno

na

Objavio

VEK POBEDNIKA’ – POVRATAK NA PAŠALUK!

Zaista je teško razumjeti naše susjede Srbe. Vučić, Vulin i ‘vojnikinja’ Brnabić ovog su vikenda nazočili vježbi Vojske Srbije znakovitog naziva ‘Vek pobednika 1918. – 2018.’. Tih 100 godina za njih je baš bilo “pobjedničko”.

Nakon olujnog poraza u Hrvatskoj i kapitulacije na Kosovu, čekamo još da ostanu bez Vojvodine i tzv. RS – i eto im opet ‘Beogradskog pašaluka’. Samo nek’ slave poraze, navikli smo, komentirao je Velimir Bujanec

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari