Connect with us

BiH

Strateški dijalog u Washingtonu: Osigurati izborne i ustavne reforme u BiH i ravnopravnost tri naroda

Objavljeno

-

Twitter/MVEP RH

Vlade Sjedinjenih Država i Hrvatske održale su jučer strateški dijalog u Washingtonu, na kojem je istaknuto produbljivanje suradnje između dvije zemlje i postavljena vizija zajedničkih ciljeva promocije mira, sigurnosti i prosperiteta kako u Europi tako i na globalnoj razini.

Razgovarano je o različitim temama od obostranog interesa, a jedna od njih je bila i situacija u Bosni i Hercegovini i na cijelom Zapadnom Balkanu.

Sjedinjene Američke Države i Hrvatska istaknule su svoju zajedničku predanost unaprjeđenju euroatlantske perspektive zemalja Zapadnog Balkana i viđenju hrvatskih susjeda čvrsto usidrenih u Europu kao zemlje koje su slobodne, cjelovite i u miru.

Sjedinjene Američke Države i Hrvatska prepoznale su da zemlje zapadnog Balkana moraju ispuniti stroge kriterije za pridruživanje EU i NATO-u, ističući da vrata tim organizacijama moraju ostati otvorena i održiva kako bi se potaknule potrebne reforme za promociju trajne stabilnosti i sigurnosti.

“Sjedinjene Američke Države i Hrvatska složile su se oko važnosti očuvanja stabilnosti i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine, te potrebe osiguravanja izbornih i ograničenih ustavnih reformi usmjerenih na uklanjanje svih oblika diskriminacije i osiguranje ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i prava svih građana”, navedeno je nakon sastanka.

Također su se složili da je potrebno eliminirati prevare, korupciju i pritisak na birače, te osigurati da izborni ishodi odražavaju volju naroda.

“Sjedinjene Američke Države i Hrvatska istaknule su važnost rješavanja nedavnog naslijeđa i otvorenih pitanja zemalja zapadnog Balkana kao ključnog koraka na njihovom euroatlantskom putu”, naglašeno je, između ostalog.

BiH se spominje i u dijelu u kojem se govori o energetskoj politici.

“Sjedinjene Američke Države pohvalile su Hrvatsku za njeno vodstvo u energetskoj diversifikaciji kroz otvaranje plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin kod otoka Krk i istaknule zajednički cilj da Hrvatska podrži energetsku diversifikaciju za širu regiju kroz projekte kao što je Južna interkonekcija za Bosnu i Hercegovinu”, navedeno je.

Inače, strateški dijalog dolazi u vrijeme kada Sjedinjene Države i Hrvatska obilježavaju 30. godišnjicu diplomatskih odnosa.

Cjelovito priopćenje objavljeno na stranicama State departmenta pogledajte OVDJE. prenosi HMS.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari