Connect with us

U potrazi za Istinom

Stravična pozadina grobnice u Gračanima: Dvadeset jama s najmanje 783 žrtve

Objavljeno

-

Neki su bili vezani žicom, bilo je i muškaraca i žena.

Organizirane egzekucije u Gračanima su prema iskazima svjedoka i dostupnoj dokumentaciji započele 10. na 11. svibnja 1945. godine i trajale su barem do kraja svibnja.

Prema iskazima lokalnog stanovništva žrtve su dovođene iz sabirnih centara, zatvora i logora u Zagrebu, pješice, u grupama ili u kolonama, među njima je bilo muškaraca i žena, neki su bili vezani žicom, a neki nisu, navodi narod hr, prenosi Zagreb.info

Egzekucije su obavljali pripadnici jedinice Jugoslavenske armije koja je tih dana bila stacionirana u Gračanima, ubijali su ih tik iza naselja, na ulazu u Park prirode Medvednica ili čak i u samom naselju, a tijela su naknadno u masovne grobnice organizirano pokapali mještani Gračana, prema dosutpnoj dokumentaciji.

Specifičnost gračanskih masovnih grobišta je u tome što je gračanski zdravstveni inspektor Miroslav Haramija evidentirao sva mjesta na kojima je on organizirao pokop žrtava.

Riječ je o čak 20 jama koje kriju 783 žrtve. Haramija je sakrio i sačuvao dokumentaciju o pokapanju, što danas umnogome olakšava pronalaženje i precizno lociranje tih grobišta, navodi Slobodna Dalmacija.

Nađene kosti tridesetero mladih osoba

Neka istraživanja već su napravljena. Tako je Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata završio otkopavanje i ekshumaciju masovne grobnice na Krivićevom brijegu u Gračanima, u sjevernom dijelu Zagreba, u kojoj je pronađeno 30 vrlo mladih žrtava, na pragu punoljetnosti, kako je naveo tada Dnevnik hr.

Novi list je pak pisao kako su na lokaciji Obernjak na Medvednici ekshumirani ostaci ukupno 36 osoba, od kojih se za neke sa sigurnošću može reći da su ubijeni vatrenim oružjem.

“Otkopavanje masovnoga grobišta i vještačenje posmrtnih ostataka, uz dokaze koje je dosad prikupio Ured, dodatno je učvrstilo sumnju kako je riječ o dijelu pacijenata i osoblja iz lječilišta za plućne bolesti Brestovac na Medvednici, koje je djelovalo u vrijeme Drugog svjetskog rata kao vojno lječilište NDH”, naveo je tada u svojem priopćenju Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

Tek nam slijedi saznati točan broj žrtava i grobnica koje se nalaze u samoj hrvatskoj metropoli.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas