Straža na Drini

    0

    Straža na Drini (Njem. Wacht an der Drina) je hrvatski ratni naobrazbeni slikopis snimljen 1942. godine za vrieme Nezavisne Države Hrvatske.

    Redatelj slikopisa je Branko Marjanović, snimatelj je Branko Blažina i ravnatelji svjetlopisa su Branko Blažina, Ignjat Habemueller, Josip Akčić i Stjepan Barbarić. Ova njemačka verzija traje 30 minuta. Nakladnik ovog slikopisa je Hrvatski slikopis. Nastao je spajanjem više dielova naobrazbenih slikopisa iz Hrvatskog slikopisnog tjednika (ranije: Hrvatska u riječi i slici). Na Slikopisnom festivalu (Biennalu) u Mletcima 1942. godine, Straža na Drini je dobila nagradu “Mjedena diploma” koja je ujedno i prva medjunarodna nagrada za hrvatski slikopis.

    Radnja prati Hrvatske oružane snage i Crnu legiu u njihovoj borbi za slobodu hrvatskog naroda i države protiv pobunjenih komunističkih partizana u bosanskim selima. Pobunjenici napadaju pučane i pale kuće ter se skrivaju u selima. Poglavnik dr. Ante Pavelić posjećuje mjesta i osobno je kod mještana dočekan kao junak u scenama u kojima se takodjer pokazuju štete koje su počinili pobunjeni partizani protiv pučanstva. Hrvatske oružane snage su potjerale komuniste iz sela u kojima su se skrivali. Nakon odlazka komunista, u selima se vraća red i mir, obnavljaju se zatornjene kuće i mostovi, pučani radostno plešu pučke plesove i iznova obavljaju radne zadatke na polju. Prilikom posjeta brojnim bosanskim mjestima, veliko množtvo pučana je Poglavnika dočekalo s velikim oduševljenjem i suzama radostnicama kao dokaz neograničenog povjerenja i ljubavi hrvatskog naroda prama Poglavniku i hrvatskoj državi.

    facebook komentari