Connect with us

Straža na Drini

Published

on

Straža na Drini (Njem. Wacht an der Drina) je hrvatski ratni naobrazbeni slikopis snimljen 1942. godine za vrieme Nezavisne Države Hrvatske.

Redatelj slikopisa je Branko Marjanović, snimatelj je Branko Blažina i ravnatelji svjetlopisa su Branko Blažina, Ignjat Habemueller, Josip Akčić i Stjepan Barbarić. Ova njemačka verzija traje 30 minuta. Nakladnik ovog slikopisa je Hrvatski slikopis. Nastao je spajanjem više dielova naobrazbenih slikopisa iz Hrvatskog slikopisnog tjednika (ranije: Hrvatska u riječi i slici). Na Slikopisnom festivalu (Biennalu) u Mletcima 1942. godine, Straža na Drini je dobila nagradu “Mjedena diploma” koja je ujedno i prva medjunarodna nagrada za hrvatski slikopis.

Radnja prati Hrvatske oružane snage i Crnu legiu u njihovoj borbi za slobodu hrvatskog naroda i države protiv pobunjenih komunističkih partizana u bosanskim selima. Pobunjenici napadaju pučane i pale kuće ter se skrivaju u selima. Poglavnik dr. Ante Pavelić posjećuje mjesta i osobno je kod mještana dočekan kao junak u scenama u kojima se takodjer pokazuju štete koje su počinili pobunjeni partizani protiv pučanstva. Hrvatske oružane snage su potjerale komuniste iz sela u kojima su se skrivali. Nakon odlazka komunista, u selima se vraća red i mir, obnavljaju se zatornjene kuće i mostovi, pučani radostno plešu pučke plesove i iznova obavljaju radne zadatke na polju. Prilikom posjeta brojnim bosanskim mjestima, veliko množtvo pučana je Poglavnika dočekalo s velikim oduševljenjem i suzama radostnicama kao dokaz neograničenog povjerenja i ljubavi hrvatskog naroda prama Poglavniku i hrvatskoj državi.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari